Huizenprijzen op duurste punt in 10 jaar

Als je de laatste tijd op zoek bent naar een woning, dan heb je gemerkt dat de huizenprijzen de laatste maanden erg stegen, en dat met maar liefst 6,3 %. Goed voor de sterkste stijging in tien jaar tijd.

Foto: Easykit  

“Jarenlang raakten villa’s niet verkocht. Op een bepaald moment kon je al een villa kopen aan de bouwgrondwaarde”, zegt Filip Dewaele van Dewaele Vastgoedgroep.

Foto: Profel  

“Door de aanhoudende lage rente gaan jonge gezinnen tegenwoordig gemakkelijker op zoek naar heel recente woningen", zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van de Belgische notarissen.

Foto: Certes Kwaliteitsmakelaars vzw  

De cijfers

De eerste zes maanden van dit jaar telde de Belg gemiddeld 220.920 euro neer voor een woning. Volgens de statistieken van de FOD Economie is dat is 6,3 % meer dan een jaar geleden en is zo’n grote toename van de woonhuisprijzen meer dan tien jaar uitgebleven.

Appartementen zijn minder gevoelig aan een snelle prijsstijging. Hun prijs ging met 1,7 % omhoog, tot gemiddeld 225.171 euro.

Ook villa's in opmars

Zelfs de prijskaartjes van villa’s stegen met 5,3 % tot gemiddeld 362.829 euro. “Jarenlang raakten villa’s niet verkocht en bleven de prijzen zakken. Op een bepaald moment werden die weer interessant, want soms kan je al een villa kopen aan de bouwgrondwaarde”, zegt Filip Dewaele van Dewaele Vastgoedgroep.

Lage rentes

“Dat verrast ons niet”, zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van de Belgische notarissen. “Door de aanhoudende lage rentes gaan jonge gezinnen tegenwoordig gemakkelijker op zoek naar heel recente woningen. Daar lopen ze nu ook een grotere groep kandidaat-kopers tegen het lijf die zo’n huis als een interessante belegging beschouwen. Zo zijn er voor één pand plots heel wat meer gegadigden, en dat drijft de prijs omhoog.”

Investering

Dewaele bevestigt: “We zagen duidelijk een toename van kandidaat-kopers ouder dan 40 jaar die een som van 200.000 à 250.000 euro bij elkaar spaarden of erfden, en dat niet op een spaarboekje willen laten staan. Door een huis te verhuren, krijgen ze een rendement van 3 %. Wij denken dat het opbod tussen die beleggers en jonge gezinnen blijft aanhouden zolang de rente laag blijft.”

Van Opstal relativeert wel de stijgende cijfers: “Als we naar de overeenkomsten kijken die ondertussen getekend worden, zien we al een lichte correctie van de woningprijzen.”

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dumobil

Dumobil
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Ik wil kopen

Focus Housing

Ik wil kopen

Betaalbaar bouwen met professionele ondersteuning

Hyboma

Betaalbaar bouwen met professionele ondersteuning

Immovlan App - nooit eerder was uw zoektocht zo aangenaam

ImmoVlan

Immovlan App - nooit eerder was uw zoektocht zo aangenaam

Kies voor onze woonprojecten

Bostoen

Kies voor onze woonprojecten

Evolutie immoprijzen in uw gemeente

Kadaster

Evolutie immoprijzen in uw gemeente

Ontdek onze moderne realisaties!

Dumobil

Ontdek onze moderne realisaties!