Notarissen verruilen bier voor bytes

Vorige week zagen twee nieuwe online platformen voor de openbare verkoop van vastgoed het levenslicht. Dankzij Vendomi en Biddit hebben notarissen voortaan geen bruine kroegen meer nodig voor een openbare verkoop. Ook de koper wint. Hij kan sneller bieden, is sneller eigenaar van de woning én hoeft geen verlof meer te nemen om aanwezig te zijn op de zitdag.

Sinds 1 mei mag de openbare verkoop van onroerend goed ook online verlopen. Dat was voor ondernemer Bart De Witte, in een vorig leven eigenaar van het bouwplatform Livios, de aanleiding om de website Vendomi te lanceren. Amper één dag na de aankondiging van Vendomi in de media, pakte notarisfederatie Fednot uit met Biddit, een eigen online platform voor openbare verkopen.

De Witte verwacht een grote shift. “De notariskosten liggen bij een traditionele openbare verkoop een stuk hoger dan bij een verkoop uit de hand. Maar dat verschil valt weg bij openbare verkopen online.” Fednot kon dit nieuws echter nog niet bevestigen aan de redactie van Livios.

Snel bieden

De online verkoop op Biddit is volgens de notarissen eenvoudig en transparant. Je ziet op elk moment welk bedrag er door anderen geboden is. Een bod uitbrengen doe je met je eID-kaart via je laptop of via de app Itsme op je mobiel toestel. Bij Vendomi volstaat het om je te registreren met je rijksregisternummer en enkele persoons- en adresgegevens.

Eigenaar in sneltempo

Erik Van Tricht, voorzitter van Fednot, wijst op de tijdwinst die het online verkopen biedt. “Bij de online verkoop kan je in een paar weken tijd eigenaar worden van een woning. Een pak sneller dan bij een klassieke verkoop, waar er drie à vier maanden zitten tussen de verkoopovereenkomst en de akte. Bij de online verkoop zal de notaris immers alle controles vooraf hebben afgerond, zodat je als koper én als verkoper meteen weet waar je aan toe bent.”

Geen stress

Zowel bij Vendomi als Biddit gebeuren de verkopen onder toezicht van notarissen. Het grote verschil zit in de manier van bieden. De periode om te bieden bedraagt op Biddit acht dagen en staat duidelijk aangegeven bij ieder pand. Bieden kan tot 13 uur, maar als iemand tijdens de laatste vijf minuten nog een bod uitbrengt, wordt de verkoop met vijf minuten verlengd tot 23.59 uur. De hoogste bieder wordt door de notaris gecontacteerd om de verkoop te finaliseren.

Vendomi kiest voor een andere aanpak. Bart De Witte: “Wij nemen alle stress op het einde van de biedingen weg. Notaris en koper bepalen zelf de lengte van de biedtermijn, maar als binnen de laatste 24 uur een bod gedaan wordt, verlengen we de biedtermijn telkens met 24 uur. Mensen hoeven dus geen verlof te nemen, ze kunnen rustig afwachten en grondig nadenken over hun beslissing. Die stressloze aanpak maakt ons platform uniek en ook geschikt voor vrijwillige openbare verkoop, waarbij de verkoper een zo hoog mogelijke prijs wil bereiken”, aldus Bart De Witte.

20.000 panden per jaar

Op Biddit staan momenteel een vijftigtal panden. Vanaf september moet het platform op volle kracht draaien. De notarissen verwachten zo’n 20.000 panden per jaar via deze weg te verkopen.

Op Vendomi staan momenteel alleen twee bouwgronden te koop. “De notarissen zijn dan ook nog maar sinds vorige week op de hoogte van ons initiatief”, zegt Bart De Witte. “De komende maanden zullen wij de markt benaderen. Voor 250 euro per jaar krijgen notarissen onbeperkt toegang tot het platform. Voor elke verkoop vragen we 500 euro. Dat is zeer weinig vergeleken met de duizenden euro’s die ze vandaag uitgeven aan de organisatie van openbare verkopen op café.”

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Investeren in vastgoed? Dit gratis magazine is de perfecte leidraad

Verstandig Bouwen

Investeren in vastgoed? Dit gratis magazine is de perfecte leidraad

Instapklare nieuwbouwwoningen en appartementen

Danneels

Instapklare nieuwbouwwoningen en appartementen

Kies voor onze nieuwbouwwoningen

Bostoen

Kies voor onze nieuwbouwwoningen

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten

Bouwgronden en projecten

Splendid woningbouw

Bouwgronden en projecten