Waarop moet je letten bij de aankoop van een woning?

De beslissing om een bepaalde woning aan te kopen is vaak in eerste instantie gebaseerd op een emotionele band met dat huis. Op zich is daar niets verkeerd aan. Wonen is immers een subjectief gegeven; het moet klikken tussen jou en de woning, je moet je er werkelijk in thuis voelen. Anderzijds mag je ook niet te zeer op je gevoelens afgaan. Als je je laat leiden door emoties ga je bepaalde dingen over het hoofd zien en het zijn juist deze dingen die je later enorm kunnen storen en die je met bijkomende kosten kunnen opzadelen.

Een woning kost net zo veel als de gekken ervoor willen geven ...

Foto: Danneels  

Nergens speelt zo zeer het spel van vraag en aanbod als bij de verkoop van woningen. Elke verkoper zal trachten het onderste uit de kan te halen. "Een woning kost net zo veel als de gekken ervoor willen geven" hoor je wel eens zeggen. Ga dus zeker na of die prijs realistisch is. Dat is natuurlijk moeilijk te beoordelen. Je kan het trachten te vergelijken met gelijkaardige woningen in de buurt. Je kan het ook eens voorleggen aan iemand die vertrouwd is met de immobiliënsector. Neem ook eens poolshoogte bij de buren. Zij zijn vaak heel goed op de hoogte van de prijzen in jouw buurt.

Beslis alleszins niet halsoverkop. Makelaars gebruiken soms bepaalde trucs om snelle beslissingen te forceren, bijvoorbeeld door te beweren dat er iemand een bod op het huis gedaan heeft en de volgende dag een beslissing neemt.

Controleer de staat van het huis

Behalve de prijs moet je ook zeer aandachtig de staat van het huis analyseren. Neem daar je tijd voor en vergeet zeker de details niet. Ga op zolder kijken, bekijk het dakhout, kijk of de ramen goed sluiten, controleer hoe het zit met de beglazing en de isolatie,…. Vochtproblemen verdienen speciale aandacht. Hier en daar een kleine vochtvlek is geen ramp, maar het mag geen extreme vormen aannemen. Uiteraard gaan veel verkopers dat trachten te verdoezelen met een verflaag. Vraag dus zeker tekst en uitleg als je merkt dat het plafond in één bepaalde kamer voorzien werd van een relatief verse verflaag.

Een kritisch en grondig onderzoek aan de woning vertelt je veel over de staat van de woning, maar niet alles. Daarom is het raadzaam om een specialist – een architect of een aannemer – mee te nemen naar de woning. Zeker wanneer je nog verregaande verbouwingswerken wilt laten uitvoeren aan dat huis.

Technische installaties

Een belangrijke bron van ergernis bij oude huizen zijn de technische installaties: elektriciteit, sanitair en verwarming. Als die installaties al meer dan pakweg tien of twintig jaar oud zijn, doe je er misschien best aan om alles eens grondig te vernieuwen. Als je toch een nieuwe vloer gaat leggen of andere verbouwingswerken uitvoert is het beter dat je dan in een keer de leidingen vervangt dan wanneer je na een vijftal jaren je nieuwe vloer moet gaan uitbreken. Het is ook goedkoper en efficiënter om alles in één keer goed te doen dan om voor de verhuis een kleine aanpassing door te voeren en binnen een aantal jaren opnieuw de nodige werken te moeten uitvoeren.

Bekijk zeker ook het rendement van de boiler en de CV-ketel. Sommige oude toestellen halen zo’n laag rendement dat het zonde is om ze nog te laten functioneren tot ze hun laatste snik gegeven hebben. Door het hogere rendement van een nieuwe ketel heb je die investering vaak erg snel terugverdiend.

Vergunningen in orde?

Verlies ook de administratieve en juridische aspecten niet uit het hoofd. Vergeet bijvoorbeeld niet te controleren of de woning wel volledig vergund is. Als de vorige eigenaar een bijbouw gerealiseerd heeft zonder vergunning, riskeer je dat je bij eventuele problemen dat deel op eigen kosten zal moeten laten afbreken. De vorige eigenaar blijft dan buiten schot.

Wellicht wil je zelf in de toekomst een uitbreiding aan het huis realiseren. Kijk voor je overgaat tot de aankoop wat er wat dat betreft mogelijk is. Vraag zeker ook of je de plannen van het huis kan krijgen.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Kies voor een groot bouwproject: veel troeven, geen stress!

Splendid woningbouw

Kies voor een groot bouwproject: veel troeven, geen stress!

Instapklare nieuwbouwwoningen en appartementen

Danneels

Instapklare nieuwbouwwoningen en appartementen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Bostoen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Woonprojecten: nieuwbouw appartementen en nieuwbouwwoningen

Hustings Bouwgroep

Woonprojecten: nieuwbouw appartementen en nieuwbouwwoningen

Makelaarsovereenkomsten

Monard Law

Makelaarsovereenkomsten