Anne-Katrien en Nicky bouwden zonder stress. Dit zijn hun tips!

Heb jij je zinnen gezet op een sleutel-op-deurwoning? Of twijfel je nog? Eén goede raad: praat met ervaringsdeskundigen. Wij gingen op de koffie bij Anne-Katrien en Nicky. Kersverse ouders en de gelukkige eigenaars van een sleutelklare nieuwbouw.

“Geloof het of niet, maar wij hebben tijdens de bouw gewoon een fijn jaar beleefd, zonder kopzorgen”, aldus Anne-Katrien en Nicky.

Foto: Livios  

“We hadden vanaf dag één een duidelijk budget voor ogen en daar werd het ontwerp helemaal op afgestemd. Dat is een van de voordelen van sleutelklaar bouwen: de bouwfirma legt het budget ook écht vast. Zo sta je niet voor verassingen achteraf”, vertelt Nicky.

Foto: Livios  

Het koppel verkoos vrije tijd boven een bouwwerf: “Heel wat vrienden van ons hebben gebouwd. En zij vertelden ons bijna allemaal hoe stressvol die periode was. Daar hadden we absoluut geen zin in."

Foto: Livios  

Anne-Katrien en Nicky zijn dolgelukkig met hun sleutelklare woning. “Als we alles zelf hadden gecoördineerd en misschien hier en daar ook zelf de handen uit de mouwen hadden gestoken, waren we waarschijnlijk drie jaar bezig geweest”, lacht Anne-Katrien.

Foto: Livios  

Drukbezette jobs, weinig tijd ’s avonds én een baby op komst. Voor Anne-Katrien en Nicky was de keuze voor een sleutel-op-deurwoning snel gemaakt. “Wij zijn geen van beiden handig en werken voltijds”, motiveert Anne-Katrien de beslissing. Zij is business developer bij een uitgeverij, hij inspecteur bij de lokale politie. “Heel wat vrienden van ons hebben gebouwd. En zij vertelden ons bijna allemaal hoe stressvol die periode was. Daar hadden we absoluut geen zin in. We betaalden liever wat meer, zolang we ons maar niet hoefden bezighouden met het opstarten en coördineren van een bouwwerf. Geloof het of niet, maar wij hebben tijdens de bouw gewoon een fijn jaar beleefd, zonder kopzorgen.”

Bedrijf uit de streek

Hoe vonden Anne-Katrien en Nicky een geschikte bouwfirma? “We hebben verschillende bedrijven bezocht op de bouwbeurs Bouw & Reno in Antwerpen. Na die eerste kennismaking bleven er twee kanshebbers over. Wat uiteindelijk de doorslag gaf? Vooral de prijs en het persoonlijke gevoel. Ook de afstand speelde mee. We hebben uiteindelijk gekozen voor een bouwbedrijf uit de streek. Ideaal als je af en toe een afspraak hebt op kantoor.”

Benieuwd hoe andere bouwheren hun perfecte bouwbedrijf vonden? Wij vroegen het aan vijftien ervaringsdeskundigen. Dit zijn hun niet te missen tips!

Absolute prijszekerheid

De eerste contacten verliepen met een medewerkster van het sleutel-op-deurbedrijf en met de architect. Die eerste coördineerde mee de bouwplannen en bepaalde de kostprijs. “Dat was cruciaal voor ons”, zegt Nicky. “We hadden vanaf dag één een duidelijk budget voor ogen en daar werd het ontwerp helemaal op afgestemd. Dat is een van de voordelen van sleutelklaar bouwen: de bouwfirma legt het budget ook écht vast. Zo sta je niet voor verassingen achteraf. Uiteindelijk zijn we op 50 euro na binnen budget gebleven.”

Wat Anne-Katrien en Nicky minder prettig vonden, was dat ze nooit een zicht hadden op de exacte prijs van de afzonderlijke bouwelementen, zoals de vloerelementen en de gevelsteen. “Maar als we een aanpassingen wensten, liet de bouwfirma wel altijd heel nauwkeurig weten wat de impact daarvan was op ons budget.”

Eén aanspreekpunt

Met de bouwplannen was het koppel vlug akkoord, zodat de bouwwerken snel konden beginnen. “Vanaf dat moment hadden we nog maar één aanspreekpunt: de werfleider. Hij ontfermde zich over de hele opvolging”, zegt Anne-Katrien. “De architect kregen we amper te zien. Een collega van het architectenbureau was aanwezig tijdens de werfvergaderingen en bij de oplevering. Dat was in het begin wat vreemd. Maar alles is zonder problemen verlopen.”

Bouwtip!
Anne-Katrien en Nicky wilden niet veel te maken hebben met de bouwwerken. Maar ze gingen wel zo vaak mogelijk naar de werfvergaderingen. “Zo blijf je van alles op de hoogte”, zegt Anne-Katrien.

Pas op voor vertragingen

Veel tegenvallers waren er dan ook niet. “We hadden alleen wat problemen met een hoekraam in de keuken, waardoor een stuk van het pleisterwerk opnieuw uitgekapt moest worden.” Toch hou je volgens Anne-Katrien en Nicky best rekening met vertragingen. “Aan de ene kant was het voor ons heel handig dat we maar één aanspreekpunt hadden. Maar aan de andere kant was onze werfleider verantwoordelijk voor een grote groep mensen. Daardoor moesten we soms langer wachten op een antwoord. Maar dat kan je moeilijk vermijden.”

Persoonlijke toets

De verschillende onderaannemers werden via het bouwbedrijf bij het project betrokken. “De meeste bouwfirma’s werken met vaste partners. Zo profiteer je als bouwheer van mooie kortingen en kan je je bouwbudget veel beter bewaken. Dat was ook bij ons het geval. Voor de ruwbouw en de ramen en deuren waren we beperkt tot de onderaannemers die het bouwbedrijf ons voorstelde.”

“Geloof het of niet, maar wij hebben tijdens de bouw gewoon een fijn jaar beleefd, zonder kopzorgen.”

Voor de afwerking kregen Anne-Katrien en Nicky meer vrijheid. “De benedenvloer en de trap waren niet naar onze zin. Dat was geen enkel probleem. We mochten zoeken naar alternatieven, maar moesten wel zelf offertes opvragen en de werken inplannen.”
Anne-Katrien en Nicky zijn dolgelukkig met hun sleutelklare woning. “Als we alles zelf hadden gecoördineerd en misschien hier en daar ook zelf de handen uit de mouwen hadden gestoken, waren we waarschijnlijk drie jaar bezig geweest”, lacht Anne-Katrien. “Bovendien hebben we allesbehalve het gevoel dat we in een standaardwoning leven. We kozen voor een strakke look, maar het eindresultaat is een huis op maat met een persoonlijke toets!”

Wie zijn de bouwheren?
Zij: Anne-Katrien (26), business developer bij een uitgeverij
Hij: Nicky (26), inspecteur bij de lokale politie
Dochter: Vesper
Waarom sleutel-op-deur? “Wij zijn geen van beiden handig en werken voltijds. Heel wat vrienden van ons hebben gebouwd en zij vertelden ons bijna allemaal hoe stressvol die periode was. Daar hadden we absoluut geen zin in.”
Duur van de bouwwerken: oktober 2015 tot september 2016
Waar vonden ze hun bouwbedrijf? Op een bouwbeurs.

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Nieuwbouw Cottage / landelijke woning: gezelligheid troef!

Hustings Bouwgroep

Nieuwbouw Cottage / landelijke woning: gezelligheid troef!

Voordelen houtskeletbouw

Sibomat NV

Voordelen houtskeletbouw

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Bostoen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu

Verstandig Bouwen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Ecohuis

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning