Bouwers getuigen: “Profiteer van de inspraak die je krijgt”

Rik en Nele kozen twee jaar geleden voor een sleutel-op-de-deurwoning.

Rik en Nele kozen twee jaar geleden voor een sleutel-op-de-deurwoning. En dat hebben ze zich nog geen minuut beklaagd. Hun relaas.

Waarom hebben jullie voor sleutel-op-de-deur gekozen?

Rik: “Eigenlijk wilden we eerst een oude woning renoveren. Een nieuw huis bouwen was te duur, dachten we. Maar we kwamen er al snel achter dat renoveren niet goedkoper uitkomt. En eerlijk gezegd hebben we allebei ook twee linkerhanden (lacht).”
Nele: “We zijn heel toevallig bij sleutel-op-de-deur uitgekomen. Op de website van een makelaar zagen we een kleinschalig project: een halfopen woning, inclusief bouwgrond. Het was rustig gelegen, goed ontsloten én het lag binnen ons budget. Bovendien was het bouwbedrijf een eenmanszaak en geen onpersoonlijke firma. De zaakvoerder, Ben, heeft zelf ons huis gemetseld!”

Hadden jullie op voorhand een idee hoe de woning eruit moest zien?

Nele waarschuwt: "Bekijk de budgetten die je krijgt voor de badkamer en keuken. Meestal liggen die veel te laag."

Foto: Livios  

Nele: “Niet echt. Bovendien konden we de architect niet zelf kiezen. Maar we waren wel helemaal mee met zijn hedendaags en open ontwerp, zonder muur tussen keuken en woonkamer.”

Op basis waarvan hebben jullie uiteindelijk de knoop doorgehakt om voor dat bouwbedrijf te kiezen?

Rik: “We zijn twee of drie referentieprojecten gaan bekijken, van buitenaf. Eén woning hebben we ook aan de binnenkant gezien. Want de kwaliteit van de afwerking vonden wij heel belangrijk, en je hoort wel eens dat die soms minder is bij een sleutel-op-de-deurproject. Maar alles zag er piekfijn afgewerkt uit. Dat gaf ons het nodige vertrouwen.”

Was de offerte duidelijk?

Nele: “Absoluut. Alles stond erin, tot in het kleinste detail: het type baksteen, de dikte van de isolatie … Een vriend van mijn vader is metselaar en ik heb hem ook het lastenboek laten nakijken, voor alle zekerheid (lacht). Van elke onderaannemer kregen we ook contactgegevens. Als er ergens iets mis is, weten we wie we kunnen opbellen. Ben was ook heel attent. Voor de schrijnwerker begon, nodigde hij ons uit op de werf om alles nog eens door te nemen.”

Wat was de bouwtermijn?

Ondanks enkele kleine minpuntjes, zoals slecht afgewerkt pleisterwerk aan de trap, zou het koppel opnieuw voor dezelfde bouwfirma kiezen.

Foto: Livios  

Rik: “Ze zijn begonnen in februari en in september was ons huis af. Dat is het voordeel van werken met een klein bedrijfje. Ze moeten doordoen, want er wachten andere opdrachten. In het lastenboek stond de bouwtermijn ook expliciet omschreven. En onze aannemer is zelfs niet in de buurt gekomen daarvan, ons huis was veel sneller af. En maar goed, zo hebben we een pak extra huurkosten kunnen vermijden.”

Hoe verliep de oplevering?

Rik: “We hadden een ontmoeting ter plaatse, samen met de zaakvoerder en de architect. We hebben alles tot in detail bekeken, gespeurd naar eventuele barstjes in het pleisterwerk, alle lichten aan en uit gedaan … En alles bleek in orde, op één kleinigheid na: er zat een deuk in de wc-bril, maar die is onmiddellijk vervangen.”
Nele: “Nu hadden wij wel een groot voordeel: Ben had ons een sleutel gegeven. Dus we konden nu en dan al eens komen ‘piepen’ tijdens de werken. En we spraken geregeld met hem af op de werf, om te overleggen over allerlei kleine beslissingen, zoals de grootte van het kruipkeldergat.”

Zouden jullie opnieuw voor een sleutelklare woning kiezen?

Rik: “Ja, zeker als we in dezelfde situatie zouden zitten. Als we meer geld hadden misschien niet.”
Nele: “Zelfs dan zou ik op dezelfde manier bouwen, alleen groter denk ik. Hoewel, ik zou geen groter huis willen, maar misschien iets meer grond, en een kelder voor meer bergruimte.”

Zouden jullie voor dezelfde bouwfirma kiezen?

Rik: “Toch wel. Maar ik zeg niet dat alles helemaal perfect verlopen is. Het pleisterwerk langs de trap was niet helemaal in orde. Ze zijn teruggekomen, maar daar hebben we wel op moeten aandringen. Op sommige plaatsen komt ook de voeg van de vloer een beetje los. Nu bellen we meteen als er zoiets is. Ook toen na de oplevering bleek dat het tuinpad van de buren in de achtertuin niet was opgebroken en er nog allerlei rommel in de tuin lag. Je leert wel assertief zijn.”
Nele: “Ik vraag me ook af of we nog beter hadden kunnen onderhandelen over de prijs. Als je de eerste keer bouwt, ben je dikwijls te braaf als klant.”

Hebben jullie tot slot nog tips voor mensen die ook sleutelklaar willen bouwen?

Nele: “De budgetten die je krijgt voor keuken en badkamer trekken op niks! Voor de keuken was bijvoorbeeld 6000 euro voorzien. Hadden we ons daar aan gehouden, dan had ik nu een keuken van 6 in plaats van 22 m². Ook de standaard lavabo’s trekken meestal op niet veel.”
Rik: “Ik raad aan om het moment dat je nog inspraak hebt, zo goed mogelijk te benutten. Wij konden bijvoorbeeld nog een trap laten bouwen tussen de eerste verdieping en de zolder, maar vonden dat niet meteen nodig. Tot we achteraf bij een vriend langsgingen, die dat wel had laten doen …”

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Ecohuis

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Uw droomwoning in 9 stappen

Livingwood

Uw droomwoning in 9 stappen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu

Verstandig Bouwen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

BEN (bijna energie neutraal) woningen

Thuis Best Woningbouw

BEN (bijna energie neutraal) woningen

Houtskeletbouw

Arkana

Houtskeletbouw