Bouwheren beter beschermd

Goed nieuws voor wie bouwt met een sleutel-op-deurbedrijf. De Belgische woningbouwfirma’s gaan strenger toezien op het naleven van de wet-Breyne.

De wet-Breyne biedt zekerheid aan de bouwheer, maar alleen als ze correct nageleefd wordt. Helaas is dit niet altijd het geval.

Foto: Blavier  

Met het hernieuwde Charter der Woningbouwers engageren ze zich niet alleen om de wet-Breyne altijd op te nemen in hun contracten en correct na te leven, maar geven daarbovenop nog drie extra garanties.

Foto: Sibomat NV  

Al 36 bouwbedrijven hebben het Charter ondertekend.

Foto: Bostoen  

Als je bouwt met een sleutel-op-de-deurbedrijf, ben je beschermd door de wet-Breyne of de woningbouwwet. De prijs en de uitvoeringstermijn liggen dan contractueel vast en de aannemer mag slechts een voorschot vragen van maximaal 5%. Verder heb je onder meer een voorlopige en definitieve oplevering en mogen de kosten van eventuele ongelukken bij de bouw niet op jouw schouders terechtkomen. Lees meer over de wet-Breyne.

Dramatische gevolgen bij faillissement

De wet-Breyne biedt zekerheid aan de bouwheer, maar alleen als ze correct nageleefd wordt. “Helaas treden onbetrouwbare aannemers de bepalingen van de wet-Breyne met de voeten”, stelt Dirk Derwael, directeur van de Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers.

“Soms worden er onder onduidelijke voorwendselen belangrijke prijstoeslagen aangerekend, of wordt het oorspronkelijke contract met de aannemer vervangen door meerdere afzonderlijke contracten met de onderaannemers, waardoor de waarborg van de algemene aannemer wegvalt. Wat ook gebeurt, is dat er geen waarborg gesteld wordt, of dat er al facturen gestuurd worden voor werken die nog niet werden uitgevoerd, wat dramatische gevolgen kan hebben als de aannemer failliet gaat.”

Charter der Woningbouwers

Om dergelijke uitwassen te vermijden en bouwheren gerust te stellen, pakt de federatie uit met een hernieuwd Charter der Woningbouwers. “Het Charter bestaat al sinds 1989, maar was de jongste jaren weggedeemsterd. Onze leden vonden het hoog tijd om het nieuw leven in te blazen.”

De ondertekenaars engageren zich nu niet alleen om de bepalingen van de wet-Breyne altijd op te nemen in hun contracten en correct na te leven, maar geven daarbovenop nog drie extra garanties aan de bouwheer.

  1. Ze hanteren slechts één contract met de bouwheer. Elke wijziging of aanvulling (inzake prijs, uitvoeringstermijn, gebruikte materialen…) wordt steeds in het oorspronkelijke contract opgenomen of er als bijlage aan toegevoegd. Zo blijft de wet-Breyne dus altijd van toepassing.
  2. De prijs is altijd gebaseerd op de bouwplannen van de klant, die door de architect opgesteld werden. De architect zal in zijn plan rekening houden met de bodemstudie, met de verplichtingen inzake energie-efficiëntie en met de stedenbouwkundige voorschriften. Geen verrassingen achteraf dus.
  3. Er komt een interne toezichtscommissie waar bouwheren terechtkunnen met klachten over het niet-naleven van de wet-Breyne. “Als een lid van het Charter de wet overtreedt, volgen er sancties”, aldus Dirk Derwael.

36 leden

Al 36 bouwbedrijven hebben het Charter ondertekend. Zij moeten hun lidmaatschap elk jaar hernieuwen, waarbij gecontroleerd wordt of ze nog steeds aan alle voorwaarden voldoen. Dirk Derwael: “De herlancering van het Charter is heel pril. In eerste instantie hebben we een beperkt aantal bouwbedrijven aangeschreven om zich kandidaat te stellen. In de nabije toekomst verwachten we nog een toename van het aantal leden.”

Derwael wijst erop dat ook bouwbedrijven die nog geen lid zijn van het Charter goed werk kunnen leveren, met respect voor de wet-Breyne. “Wij willen er de bouwer vooral op attent maken dat hij bepaalde rechten heeft, en dat hij erover moet waken dat die ook contractueel nageleefd worden door de aannemer.”

Bekijk hier welke bouwbedrijven bij jou in de buurt het Charter hebben ondertekend.

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu

Verstandig Bouwen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Bostoen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Lage-Energiewoning

Arkana

Lage-Energiewoning