Coupe Advocaat: meeneembaarheid van registratierechten bij aankoop sod-woning

Foto: Durabrik Bouwbedrijven nv  

Samen met advocatenkantoor Dehaese & Dehaese nemen we geregeld een spraakmakend juridisch onderwerp uit de bouwsector onder de loep. Vandaag kijken we naar hoe je registratierechten kunt recupereren als je een nieuwe woning met grond koopt bij een sleutel-op-de-deurbouwer.

Grondwettelijk Hof, 22 maart 2012

Feiten

Een koppel koopt in 2007 een appartement en betaalt hierop 10 % registratierechten. In 2011 verkopen ze het appartement om vervolgens een nieuwbouwwoning te kopen.

Op de aankoop van een gebouw met bijbehorend terrein was vroeger een heffing van 21 % btw op het gebouw en 10 % registratierechten op de de grond verschuldigd. Sinds een decreet van 23 december 2010 moet je bij de aankoop van een gebouw met grond op de twee delen afzonderlijk telkens 21 % btw betalen.

Het nieuwe decreet is een flinke streep door de rekening van het koppel. Ze moeten nu zowel voor het terrein als voor het gebouw 21 % btw ophoesten. Hierdoor kunnen ze niet meer genieten van de meeneembaarheid (verrekening of teruggave) van registratierechten bij de aankoop van hun nieuwe hoofdverblijfplaats. Dit komt omdat er bij de aankoop in 2011 geen sprake meer is van registratierechten.

Deze regel geldt enkel bij nieuwbouwwoningen. Hadden ze nu een oudere woning gekocht, dan waren er zowel voor de woning als voor de grond registratierechten verschuldigd en konden ze de vroeger betaalde registratierechten terugkrijgen. Ook bij het kopen van een huis en een stuk grond van twee verschillende eigenaars zou het huis met 21 % btw belast worden en de grond met 10 % registratierechten. Het koppel klaagt de regeling aan, want dit is voor hen 'discriminatie'.

Oordeel van het Grondwettelijk Hof

Foto: Bostoen  

Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat er inderdaad sprake is van discriminatie en geeft het koppel gelijk. Mensen die hun eerder aangekochte woning verkopen met de bedoeling een nieuwbouwwoning te kopen, moeten evenzeer de betaalde registratierechten kunnen terugkrijgen.

Wel zijn er enkele voorwaarden om recht te hebben op de teruggave. Het te recuperen bedrag mag maximaal 12.500 euro bedragen. Bovendien moeten zowel de eerste als de nieuwe woning de hoofdverblijfplaats zijn van de eigenaars. Ook mag er niet meer dan twee jaar voorbijgaan tussen de verkoop van de ene woning en de aankoop van de nieuwe woning.

Gouden raad

Om de fiscale drempel voor de aankoop van een woning te verlagen, werd het stelsel van 'meeneembaarheid' van registratierechten in het leven geroepen. Die rechten had je immers vroeger al eens betaald bij de aankoop van een eerdere woning. Volgens deze beslissing van het Grondwettelijk Hof kan je nu ook aanspraak maken op de teruggave van eerder betaalde registratierechten zelfs als je bij de aankoop van de nieuwe woning met grond geen registratierechten meer verschuldigd bent.

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Dewaele Woningbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Bostoen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu

Verstandig Bouwen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu