Groep H: 5 bouwbedrijven bundelen de krachten

Op een bijzonder druk bijgewoonde persconferentie lichtte Philippe Huyzentruyt van het gelijknamige bouwbedrijf op 21 juni de oprichting van Groep H toe, een overkoepeling van vijf Belgische bouwbedrijven, elk met hun eigen complementaire specialisatie. Behalve Groep Huyzentruyt zijn dat BIK Woningen, Belim Bouwteam, Beyaert Construct en Huyzentruyt Development & Investments.

Philippe Huyzentruyt.

Foto: Groep Huyzentruyt nv  

De vijf bedrijven die door Groep H worden overkoepeld zijn elk gespecialiseerd in totaaloplossingen voor de bouw. Huyzentruyt Development & Investments (HDI) staat in voor de prospectie en het verwerven van gronden en projectzones voor de realisatie van vastgoedprojecten. Woningbouw Huyzentruyt richt zich met systeembouw op de particuliere markt van middenklassewoningen. BIK Woningen bouwt woningen voor de traditionele particuliere middenklasse. Belim Bouwteam daarentegen richt zich op de particuliere bouw van exclusieve, traditioneel gebouwde villa’s en projecten. Beyaert Construct houdt zich vooral bezig met de bouw van appartementen, kantoorgebouwen en overheidsprojecten.

Met deze overkoepeling wil de groep een antwoord bieden op de evoluties binnen de bouwsector. In het totaal is de Groep H voortaan goed voor een tewerkstelling van 506 mensen en een omzet van € 130 miljoen waarmee zij zich stevig nestelt in de top van de Belgische sleutel-op-de-deurmarkt. Jaarlijks is de groep goed voor ongeveer 700 woningen en appartementen. Volgens Philippe Huyzentruyt mag deze krachtenbundeling evenwel niet enkel opgevat worden als een samen sterk-operatie. "Onze ambities zijn hoog gespannen. We hebben lang nagedacht over onze toekomstvisie en hebben op basis daarvan een strategie uitgetekend tot 2012. Volgens ons is dat nodig omdat de sleutel-op-de-deursector duidelijk aan vernieuwing toe is. Wie zich niet aanpast, hypothekeert zijn toekomst."

Quality center

Foto: Groep Huyzentruyt nv  

Eén van de meest cruciale vernieuwingen is zonder twijfel het Quality center, een nieuw overkoepelend service center dat zich focust op vier pijlers: veiligheid en preventie, kwaliteitscontrole, dienst na verkoop en de Building Inspiration Academy. Om de dienst na verkoop op een hoger niveau te tillen en om zo het verschil te maken met zijn concurrenten gaat het Quality Center van Groep H onder meer een call center met free call in het leven roepen dat 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar zal zijn om zo snel mogelijk een antwoord te bieden op allerhande vragen van klanten.

De Building Inspiration Academy vormt het centrale kenniscentrum van de groep. Via de BIA wil Groep H een voortrekkersrol op zich nemen op het vlak van vernieuwing. Om dit te concretiseren zal het BIA diverse hooggekwalificeerde interne én externe vakspecialisten uitnodigen om continu op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen en woonconcepten die vertaald worden in verschillende bouwprojecten. Verder zal de BIA zich bekommeren om de human resources . De integratie van buitenlandse arbeidskrachten zal daar integraal deel van uit maken. Verder moet de BIA ook instaan voor Corporate Governance via actieve steun aan externe projecten en eigen initiatieven die symbool moeten staan voor het maatschappelijk bewustzijn van Groep H.

Foto: Groep Huyzentruyt nv  

In de marge ging Philippe Huyzentruyt ook in op de toekomstverwachtingen en de uitdagingen voor de sleutel-op-de-deurmarkt in België. Volgens hem is er zeker en vast nog een mooie toekomst weggelegd voor de sleutel-op-de-deursector omdat steeds meer mensen oog krijgen voor de voordelen van het systeem. Nu al is de sleutel-op-de-deursector goed voor een marktsegment van ongeveer 25%, maar dat percentage zal volgens Philippe Huyzentruyt de volgende dagen nog toenemen.
Omdat mede door de invoering van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen minder mensen volledig naar hun eigen wensen bouwen, is de sector volgens hem verplicht om meer en meer de piste van de projectbouw te bewandelen. Voor de appartementenbouw is er nog steeds een toenemend volume, maar moeten we opletten voor een oververhitting in bepaalde regio's. De renovatie vormt volgens Philippe Huyzentruyt ook voor de sleutel-op-de-deursector een zeer specifieke nichesector met een niet te overschatten toenemend volume. Ten slotte gaat men ook voor de kantoor- en winkelbouw en voor de serviceflats meer en meer de richting uit van een sleutel-op-de-deurproject.

"Een portefeuille met eigen gronden is een must voor een woningbouwfirma"

"Als sleutel-op-de-deurbedrijven moet je anticiperen op die marktontwikkelingen. Volgens ons zal slechts een beperkt aantal sleutel-op-de-deurbedrijven aan de hoge eisen voldoen en marktleiderschap kunnen ervaren. Wij zijn er ook van overtuigd dat een aannemersbedrijf dat geen gronden in portefeuille het bijzonder moeilijk zal hebben", aldus Philippe Huyzentruyt.

Wat dan als het verbod op de koppelverkoop er toch ooit zou komen? "Dat zou inderdaad problemen geven", geeft Philippe Huyzentruyt toe. "Niet alleen voor de sleutel-op-de-deurbedrijven, maar ook voor de bouwers van morgen. Men ziet ons als oppotters van gronden, maar die visie klopt niet. Vermits de overheid zelf geen of nauwelijks gronden vrij geeft, zijn wij wel verplicht om op zoek te gaan naar gronden voor onze klanten. Als het verbod op de koppelverkoop er toch zou komen, moet daar dus ook iets anders tegenover staan. Indien niet zal dat automatisch leiden tot een verhoging van de grondprijzen."

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Renovatie
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Kies voor een groot bouwproject: veel troeven, geen stress!

Splendid woningbouw

Kies voor een groot bouwproject: veel troeven, geen stress!

Nul-Energiewoning

Arkana

Nul-Energiewoning

Voor, tijdens en na de bouw van uw woning, blijven uw wensen het centrale punt.

Blavier

Voor, tijdens en na de bouw van uw woning, blijven uw wensen het centrale punt.

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Onze service is maatwerk en advies bij uw nieuwbouwproject

Danneels

Onze service is maatwerk en advies bij uw nieuwbouwproject

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Ecohuis

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning