Hoe flexibel is SOD op gebied van ontwerp en bouwproces?

Over sleutel-op-de-deur (SOD) bestaan heel wat vooroordelen. De huizen zouden allemaal op elkaar lijken, supplementen en aanpassingen zouden de kosten snel doen oplopen, … Maar zijn die meningen gegrond of niet? In deze driedelige artikelreeks leggen we telkens één vooroordeel voor aan de sleutel-op-de-deurbedrijven zelf.

Deze keer aan de beurt: Bouwen met de sleutel-op-de-deurformule is sneller, maar gaat ten koste van de flexibiliteit van het ontwerp en het bouwproces. Vaak zijn er standaardplannen waar je niet mag van afwijken. En wat als je enkele posten voor je rekening wil nemen? Kortom: hoe flexibel is sleutel-op-deur?

"Vraag naar enkel ruwbouw stijgt"

Foto: AVL Woningbouw  
Foto: Bouwbedrijf Stessens  
Foto: Blavier  
Foto: BIK Woningen  

"De vraag naar flexibiliteit wordt steeds groter, dus de sleutel-op-de-deurbedrijven volgen. Bij ons gaan steeds meer bouwheren voor enkel een ruwbouw winddicht in plaats van het totaalpakket", aldus Johan Poelmans van AVL Woningbouw.
"Een gevolg van die flexibele werkwijze is dat je als bouwheer de werken moeilijker kan opvolgen. De troef van sleutel-op-de-deur van a tot z is volgens ons net dat je als bouwheer één aanspreekpunt hebt voor coördinatie en planning."
"Als je de verantwoordelijkheden opsplitst, ga je volgens mij misverstanden in de hand werken. Hou daar als bouwheer rekening mee als je deze knoop moet doorhakken", besluit Poelmans.

"Niet gebonden aan basisplannen"

"De klant kan bij ons vrij kiezen, zowel wat betreft het ontwerp als de afwerking. De bouwheer is niet gebonden aan basisplannen en kan zijn eigen visie helemaal doorvoeren", zegt Frank Boeckx van Bouwbedrijf Stessens. "Wij maken steeds een nieuw ontwerp naargelang jouw wensen."
"Het minimum bij ons is ruwbouw winddicht. Vanaf dan heb je de vrije keuze. Doordat wij met gedetailleerde offertes werken, kan je meteen zien welke prijskaartje aan een bepaalde post hangt", aldus Boeckx.

"Eigen plan? Geen probleem"

"Het basispakket bij Blavier is de ruwbouw winddicht", vertelt Stefan Hallez van Woningen Blavier. "Daarna bepaal je zelf hoe het verder moet. Wij kunnen de hele afwerking voor onze rekening nemen, of enkel bepaalde posten, … het is maar wat de bouwheer verkiest. Zelf je elektriciteit leggen? Geen probleem voor ons."
"Flexibiliteit vertaalt zich ook in de mate waarin je de afwerking en het ontwerp kan bepalen. Dat je zelf bepaalt hoe energiezuinig je precies wil gaan. Hoeveel centimeter je exact wil isoleren…"
"Ook het ontwerp bepaal je zelf. Je kan je baseren op onze 'inspiratiemodellen', maar je kan deze naar wens aanpassen. Of voor een eigen plan kiezen. Wij maken de woning op jouw maat."

"Enkel ruwbouw geen optie"

"Sleutel-op-de-deur betekent dat wij voor de bouwheer een volledig afgewerkte woning afleveren", is Kris Leirs van Aannemingen Verelst meteen duidelijk. "Bij ons is enkel de ruwbouw laten bouwen dus geen optie."
"Als je enkele posten toch voor eigen rekening wil nemen, kan dat. Maar weet dat de meerwaarde van een ‘volledige’ sleutel-op-de-deur volgens ons net die striktere, snellere planning en opvolging is. Als je met meerdere aannemers werkt heb je ook niet langer één aanspreekpunt en één allesomvattend prijskaartje."
"Qua ontwerp zijn bouwheren bij ons volledig vrij. Wij werken niet met vaste plannen of een catalogus. We staan wel altijd klaar om de architect ideeën aan te reiken", deelt Leirs tot slot mee.

"Mogelijkheden onbeperkt"

"Bij Woningbouw Huyzentruyt kan je kiezen voor ruwbouw winddicht, en de afwerking voor eigen rekening nemen. Of je kan bepaalde afwerkingsposten door ons laten uitvoeren, en de rest zelf doen of uitbesteden aan een ander bedrijf. Dan zullen wij samen met jou en de andere partijen een timing uitstippelen van wanneer wie wat hoort te doen", zegt Frank Vanmeenen van Groep H. "Zowel op onze eigen verkavelingen als op hun eigen grond, zien wij bouwheren in een aantal gevallen voor enkel de ruwbouw kiezen."
"Verder ben je ook qua ontwerp vrij in je keuzes. Naast sleutel-op-de-deur in de strikte zin van het woord, kan je even goed volledig bouwen naar eigen ontwerp. De mogelijkheden zijn onbeperkt."

Het vorige vooroordeel in deze reeks: Hoe transparant is de vaste prijs die SOD-bedrijven hanteren?

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Ecohuis

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Bostoen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Ruwbouw of sleutel op de deur? Kies zelf de afwerking !

Sibomat NV

Ruwbouw of sleutel op de deur? Kies zelf de afwerking !

Splendid blaast de moderne bouwstijl nieuw leven in

Splendid woningbouw

Splendid blaast de moderne bouwstijl nieuw leven in

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw

Arkana

Houtskeletbouw