Hoe transparant is de vaste prijs die SOD-bedrijven hanteren?

Over sleutel-op-de-deur bestaan heel wat vooroordelen. De huizen zouden allemaal op elkaar lijken, supplementen en aanpassingen zouden de kosten snel doen oplopen … Maar zijn die meningen gegrond of niet? In deze driedelige artikelreeks leggen we telkens één vooroordeel voor aan de sleutel-op-de-deurbedrijven zelf.

We trappen af met de volgende stelling: Sleutel-op-de-deurfirma’s beloven een vaste, duidelijke bouwprijs. Supplementen en verborgen kosten doen het financiële plaatje echter snel en onevenredig oplopen. Zo heb je uiteindelijk een alles behalve transparant prijskaartje.

"Denk op voorhand goed na"

Foto: Blavier  
Foto: Bouwbedrijf Stessens  
Foto: Groep Huyzentruyt nv  
Foto: AVL Woningbouw  

"Wij maken onze offertes zo gedetailleerd en duidelijk mogelijk. Concreet betekent dat 3 à 4 pagina’s met telkens de post, de elementen, de hoeveelheid en de prijs", aldus Stefan Hallez van Woningen Blavier. "Zo heb je als bouwheer een zicht op het prijskaartje van bijvoorbeeld de elektriciteit, maar weet je ook exact hoeveel je moet bijbetalen voor een extra stopcontact. Of een andere binnendeur."
"Het is belangrijk dat je op voorhand goed nadenkt over wat je precies wil en wat er in elke kamer nodig zal zijn. Zo vermijd je dat je achteraf moet bijsturen. Laat ook zo snel mogelijk een grondsondering uitvoeren. Dan kunnen we de kosten voor stabiliteit, fundering, … veel preciezer inschatten."

"Alle kosten meteen opnemen"

"Een offerte bestaat bij ons uit drie delen: de meetstaat, een keuzelijst en het lastenboek", vertelt Kris Leirs van Aannemingen Verelst. "In de meetstaat staan de hoeveelheden en de prijzen. De keuzelijst geeft schematisch aan welke materialen zijn voorzien, maar ook welke niet. Het lastenboek bevat een beschrijving van de materialen en hun verwerking."
"De veiligheidscoördinatie en EPB-gerelateerde kosten nemen we ook meteen op. Indien mogelijk, houden we ook al rekening met de grondsonderingen en stabiliteitsstudies om de kosten voor stabiliteit en fundering in kaart te brengen."

"Offerte zo gedetailleerd mogelijk"

"Wij maken een volledig gedetailleerde offerte van het bouwproject op. Het lastenboek bevat detailprijzen voor de gekozen materialen. Bijvoorbeeld de prijzen van de vloeren die voorzien zijn en de prijzen van de binnendeuren. Op die manier heb je voor elk apart onderdeel een duidelijk zicht op de prijs, zowel voor ruwbouw als afwerking", legt Frank Boeckx van Bouwbedrijf Stessens uit.
"Om bij het voorbeeld van de deuren te blijven: wij lijsten wel geen prijzen op van alternatieven voor binnendeuren. Net omdat de klant zijn woning volledig zelf samenstelt. Het is dan ook onbegonnen werk om met een optie A, B of C te werken, omdat je als bouwheer vrij mag kiezen."

"Eerst beslissen, dan pas vaste prijs"

"In onze toonzaal maken we duidelijk welke vloeren, ramen, deuren, ... binnen de prijs van je project passen. Wil je toch een goedkoper of duurder alternatief, dan berekenen we wat de gevolgen zijn voor het totale prijskaartje", zegt Frank Vanmeenen van Groep H. "Pas als alles beslist is, plakken we een definitieve prijs op je woning. Maar dat gebeurt dus pas als je het volledig eens bent met het ontwerp. Als het contract wordt afgesloten, leggen wij een zo gedetailleerd mogelijk lastenboek en offerte voor. Zelfs met foto's van de gebruikte materialen."
"Dat wil niet zeggen dat je niet meer van gedachte mag veranderen tijdens de bouw. Stel dat je halverwege het bouwproces andere radiatoren wil. Maar dat zijn dus extra kosten die we onmogelijk op voorhand kunnen incalculeren."

"Geen kleine lettertjes"

"Wij proberen onduidelijke rekeningen zoveel mogelijk te vermijden. Geen kleine lettertjes in het contract, die zorgen alleen maar voor wrevel", zegt Johan Poelmans van AVL Woningbouw. "Voor elk project maken we een vaste prijs op en proberen bijkomende kosten, zoals die voor de EPB-berekening, zo snel mogelijk mee op te nemen. Elementen die niet voorzien zijn, zoals de aansluitingen van de nutsmaatschappijen, bespreken we duidelijk met de bouwheer."
“Maar dat alles sluit niet uit dat er soms kosten bijkomen die je simpelweg niet kan voorzien. Ook ná een bodemsondering kan de ondergrond voor verrassingen zorgen die de prijs voor de fundering opdrijven."

Betaal ik te veel?

Rekent je sleutel-op-de-deurfirma je te veel aan of is de prijs correct? Op het Livios-forum vind je er een vraag over terug. Zit je zelf met een vraag of suggestie? Aarzel niet en post ze op het forum.

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Renovatie
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Kies voor een groot bouwproject: veel troeven, geen stress!

Splendid woningbouw

Kies voor een groot bouwproject: veel troeven, geen stress!

Nul-Energiewoning

Arkana

Nul-Energiewoning

Voor, tijdens en na de bouw van uw woning, blijven uw wensen het centrale punt.

Blavier

Voor, tijdens en na de bouw van uw woning, blijven uw wensen het centrale punt.

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Onze service is maatwerk en advies bij uw nieuwbouwproject

Danneels

Onze service is maatwerk en advies bij uw nieuwbouwproject

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Ecohuis

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning