Hoe werkt de sleutel-op-de-deurformule?

Foto: AVL Woningbouw  

Heb je zelf geen tijd of zin om aannemers en een architect te zoeken voor jouw bouwproject? Dan kan je een sleutel-op-de-deurfirma inschakelen, die het volledige bouwproces uitvoert en coördineert tegen een vaste prijs en timing.

In het merendeel van de gevallen - maar dus zeker niet altijd - werken deze firma’s met typeplannen waaraan een bepaald prijskaartje is gekoppeld. Je kiest het plan dat het best aan jouw budget en wensen beantwoordt. Vervolgens bespreek je met de architect en aannemers waar je dit plan wil aanpassen. Wil je afwijken van het plan, dan kan dat een meerkost betekenen. Best vraag je op voorhand even na bij de sod-firma hoe zij omgaan met supplementen. Grote aanpassingen aan het plan kunnen voor vertraging zorgen, aangezien de firma en de aannemers een strikte planning volgen.

A la carte

Foto: Bostoen  

Je kan ook à la carte samenwerken met een sleutel-op-de-deurfirma. Zo kan je sommige sod-firma’s enkel de ruwbouw laten uitvoeren. Voor de afwerking kies je dan zelf aannemers. Bij deze formule ben je zelf verantwoordelijk voor het tijdsschema en de materiaalkeuze. Op de eindprijs heb je minder zicht dan wanneer je de firma het volledige bouwproject laat uitvoeren. Voor de administratie sta je grotendeels zelf in.

De à la carte-formule biedt enkele voordelen. Zo ben je niet aan een lastenboek gebonden en kan je de bouw volledig naar jouw hand zetten. Nog een voordeel van alles zelf te doen, is dat je kan shoppen bij verschillende (onder)aannemers. Daardoor kan je offertes vergelijken en zo de prijs drukken.

Rol van de architect

Foto: Durabrik Bouwbedrijven nv  

Wanneer je kiest voor een sleutel-op-de-deurwoning is de inbreng van de architect meestal wat kleiner dan als je op de traditionele manier bouwt. De architect wordt vaak voorgesteld door de sod-firma. Doordat de firma’s soms met standaardplannen werken, is de creatieve inbreng van de architect wat kleiner.
Natuurlijk is het ook mogelijk om met een eigen architect te werken. Vraag wel na welke impact dit heeft op de eindprijs.

Een andere methode is de plannen laten uittekenen door een architect en dan een sod-firma zoeken om ze te realiseren. Op die manier treedt de firma op als coördinator van de werken.

Betaling

Foto: Victor  

Aangezien een sleutel-op-de-deurfirma alles van a tot z op zich neemt, staat daar uiteraard een prijs tegenover. Door de band is bouwen met een sleutel-op-deurfirma iets duurder dan de traditionele methode. Maar je bouwproject wordt volledig door de firma opgevolgd en uitgevoerd, en je weet op voorhand wat je voor de woning moet betalen.
De manier van betalen is anders als je op plan koopt. De snelle leveringsdatum vertaalt zich in een snelle betalingstermijn. Na het afronden van elke belangrijke bouwfase, betaal je een op voorhand afgesproken bedrag aan de firma. Belangrijk is dat het bedrijf werkt volgens de wet-Breyne.

Wat is voor jou een reden om voor de sleutel-op-de-deurformule te kiezen?

1. De duidelijke budgetbepaling.
2. Dat ik me geen kopzorgen moet maken.
3. Dat ik concreet weet wanneer de woning af is.

Laat je stem horen op ons forum en verduidelijk je keuze. Zeker doen!
 

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Dewaele Woningbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Bostoen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu

Verstandig Bouwen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu