Houtskeletbouw in vijf FAQ’s

"Er is zeker geen groter risico op brand en overhitting", zegt Pieter Devos van Dewaele Bouwbedrijven.

Foto: Dewaele Woningbouw  

Je kan probleemloos iets ophangen in een houtskeletwoning. “Overal zitten verstevigingen aangebracht”, verduidelijkt Gert Mertens van Ecohuis.

Foto: Ecohuis  

“Voor het bouwen van een gezonde woning is een goede wandsamenstelling belangrijk”, weet Lisanne Govaerts van Arkana.

Foto: Arkana  

"Met houtskeletbouw kan je een energiezuinigere woning krijgen op korte termijn, zonder grote bijkomende inversteringen", aldus Peter Soetaert van Kijk & Bouw.

Foto: Kijk & Bouw  

Houtskeletbouwers zien regelmatig dezelfde vragen terugkomen bij kandidaat-bouwers. Wij vroegen enkele sleutel-op-de-deurbedrijven die gespecialiseerd zijn in houtskeletbouw om een duidelijk antwoord. Zo ontkrachten ze meteen enkele vooroordelen over deze interessante bouwtechniek.

Is er een groter risico op brand en oververhitting?

“Dit is zeker niet het geval”, zegt Pieter Devos van Dewaele Bouwbedrijven. “We kunnen attesten voorleggen die aantonen dat onze wanden tot vier keer beter bestand zijn tegen brand dan de wettelijke norm het vereist."

"Voor wat oververhitting betreft is het zo dat uitstekend geïsoleerde woningen makkelijk op te warmen zijn. Dit maakt dat je er net als in elke goed geïsoleerde woning goed aan doet om zonwering te voorzien. Anderzijds is het ook zo dat je hsb-woningen ’s nachts dan weer zeer makkelijk kan laten afkoelen.”

Hoe zit het met de akoestiek in een hsb-woning?

“Voor akoestiek is onze standaard vloeropbouw zo goed dempend dat die zelfs gebruikt wordt in appartementen”, zegt Pieter Devos.

“Wij maken bij opgetrokken verdiepingen gebruik van FJI-liggers waartussen steeds 16 cm isolatie wordt geplaatst”, vertelt Gert Mertens van Ecohuis. “De vloeropbouw voor een verdieping bestaat uit geschroefde en verlijmde OSB3-platen, geluidswerende folie en gewapende chape om trillingen en bijgevolg ook geluidsoverdracht weg te nemen.”

Kan ik in huis iets ophangen aan de muren?

“Overal zijn verstevigingen aangebracht”, verduidelijkt Gert Mertens. “We gebruiken speciale pluggen om eender wat zonder problemen te kunnen ophangen. Uiteraard is het zeer belangrijk hoe de constructie wordt opgebouwd, meerbepaald de afstand en dikte van studs. Potentiële klanten kunnen zelf komen kijken op werven in opbouw.”

Hoe is een degelijke houtskeletwand opgebouwd?

“Voor het bouwen van een gezonde woning is een goede wandsamenstelling belangrijk”, weet Lisanne Govaerts van Arkana. “Je moet erop letten dat de houtskeletbouw niet wordt ingesloten in een dampdicht jasje door bijvoorbeeld de verkeerde isolatiematerialen toe te passen in de spouw.”

“Een dampgesloten wand gecombineerd met een dampscherm dat geperforeerd wordt voor allerlei leidingen kan op termijn voor heel wat problemen zorgen. Daarom kiezen wij voor een dampopen structuur. Bij al onze lage-energiewoningen, passiefhuizen en nulenergiewoningen plaatsen we aan de binnenzijde een afzonderlijke leidingenspouw. Zo wordt het dampscherm nergens geperforeerd.”

Waarom zou ik voor houtskeletbouw kiezen?

"Elk bouwsysteem heeft uiteraard zijn eigen karakteristieken met bijkomende voor-en nadelen", zegt Peter Soetaert van Kijk & Bouw. "Veelal gaat men ervan uit dat een traditioneel bouwsysteem sterker is dan een houtskeletbouw. Het omgekeerde is echter waar. Hout heeft namelijk een sterkere structuur dan bijvoorbeeld beton of baksteen. Met houtskeletbouw kan je bovendien een energiezuinigere woning krijgen op kortere termijn, zonder grote bijkomende inversteringen."

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Dewaele Woningbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Bostoen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu

Verstandig Bouwen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu