Kant-en-klare nieuwbouw op tien maanden

Twee fulltime jobs, vijf kinderen, een druk sociaal leven … Een kant-en-klare bouwoplossing lag voor de hand voor de familie Librecht-Nijs. Ruben en Liesbeth kozen voor een houtskeletwoning van Bouwbedrijven Dewaele. Ze vertellen over de afweging kopen versus bouwen, hun keuze voor hout en hoe hun driehoekige bouwgrond een rechtstreekse invloed had op het isolatiepakket.

Op huizenjacht voor een gezin van zeven: "We vonden geen geschikte, betaalbare woning met ruime tuin voor ons groot gezin. Voor ons was bouwen goedkoper dan kopen."

Foto: Familie/Famille Librecht-Nijs  

Ruben en Liesbeth kozen bewust voor een 'restgrond', een stuk gemeentegrond waarvoor nog geen bestemming was.

Foto: Dewaele Woningbouw  

De passiefwand van Dewaele was geen optie. "Vooraan laat onze bouwgrond maar 5,35 meter bouwbreedte toe." Dus koos het koppel voor een dunnere wand.

Foto: Dewaele Woningbouw  

"Geef voorrang aan een goed geïsoleerde en luchtdichte basisconstructie", tipt het koppel.

Foto: Dewaele Woningbouw  

Geen typewoning

"We hebben gebouwd met een sleutel-op-de-deurfirma, maar het resultaat is zeker geen typewoning", begint Ruben Librecht. "Dat was sowieso niet mogelijk geweest op onze driehoekige bouwgrond."
"We waren ook vrij om zelf de materialen te kiezen en bepaalde werken - zoals de carport, het groendak en de schilderwerken - uit te besteden aan andere aannemers." Sommige sleutel-op-de-deurbedrijven zijn flexibeler dan andere. Lees er alles over in sleutel-op-de-deur: basispakket of à la carte?

Kopen duurder dan bouwen

Nieuwbouw was nochtans niet de eerste keuze van het koppel. "In tijden van grondschaarste wilden we niet nóg meer bebouwde oppervlakte innemen. Maar we vonden geen geschikte, betaalbare woning met ruime tuin voor ons groot gezin. Uiteindelijk was bouwen goedkoper dan kopen." Ruben en Liesbeth kozen wel bewust voor een restgrond, een stuk gemeentegrond waarvoor nog geen bestemming was, in een oudere straat. 

Af op tien maanden

Voor de woning zelf was een duurzaam ontwerp topprioriteit. "En als je een ecologisch verantwoorde lage-energiewoning wil, kom je al snel bij houtskeletbouw uit. Bovendien is het een snelle en droge bouwwijze. Tussen de eerste spadesteek en onze verhuis zaten tien maanden. En op twee verkeerd gemeten keukendeurtjes na, was ons huis echt af bij de oplevering." 

E46 en K32

De energieprestaties mogen er zeker zijn: E46 en K32. "We bouwden met de standaardwand van Dewaele. Die is 35 centimeter dik. Met de passiefwand zouden we nog beter scoren, maar daarvoor was de bouwgrond met zijn 5,35 meter bouwbreedte vooraan helaas te smal. Met zo'n dikke muren zouden we te veel binnenruimte verliezen."

Meerkosten of minpuntjes?

Het gezin betaalde zo’n 5 % meer dan oorspronkelijke gepland. "De ondergrond bleek minder draagkrachtig dan verwacht. De standaard funderingsplaat moest dus vervangen worden door een systeem met een ringbalk. We hadden ook verwacht dat de architect de werf iets intensiever zou opvolgen." 

Grootste troeven?

"De logische en efficiënte indeling. Een ruim en helder gelijkvloers en voldoende privacy. Daarnaast de nagenoeg perfecte oriëntatie, energiezuinigheid en de mogelijkheden op lange termijn. Het gelijkvloers is afgestemd op het principe van levenslang wonen." 

Drie praktische tips

 1. Investeer in energiezuinigheid
  "De meerkost is er zeker, maar je merkt de resultaten onmiddellijk. Geef voorrang aan een goed geïsoleerde en luchtdichte basisconstructie. Kies pas daarna voor zonneboilers of groendaken. Fotovoltaïsche panelen of een warmtepomp reserveer je voor als je echt nog geld over hebt."
   
 2. Profiteer van premies
  "Informeer je goed over alle premies en doe desnoods een extra inspanning om eraan te voldoen. Zo lieten wij een blowerdoortest uitvoeren voor 350 euro. Ons E-peil zakte hierdoor, zodat dat we in aanmerking kwamen voor een subsidie. Daarnaast recupereerden we bijna 5.000 euro via de gemeente, netbeheerder en kortingen die we op bouwbeurzen verzamelden."
   
 3. Vraag je nutsvoorzieningen tijdig aan
  "Begin op tijd met het papierwerk voor de nutsvoorzieningen. Vooral de watermaatschappij gooide bij ons roet in het eten. Voorzie hiervoor ook het nodige budget en reken niet op financiële compensaties wegens het niet nakomen van hun contractuele verplichtingen."

Woonfiche

Gelijkvloers: 110 m²
Inkomhal met vestiaire, speelkamer/bureau, gastentoilet, technische ruimte/wasberging/doucheruimte, leefruimte met open keuken 

Eerste verdieping: 75 m²
Badkamer, master bedroom, 2 kinderslaapkamers, toilet

Tweede verdieping: 45 m²
Mini-badkamer met toilet en wastafel, 3 kinderslaapkamers

Derde verdieping: 30 m²
Zolder

Wanden
Houtskelet met 12 centimeter minerale wol in het skelet. Daartegen 6,5 centimeter afgetapete Kingspan Kooltherm K8 (PF of resolplaat), luchtspouw en als baksteen de Vandersanden Zero Parma.

Vloeren
Gelijkvloers: 8 centimeter pur, vloerverwarming, 8 centimeter chape en linoleum.
Tussenverdiepingen: 12 centimeter minerale wol, anhydrietchape 5 centimeter en laminaat

Daken
Platte daken: 12 centimeter minerale wol en 12 centimeter pur + groendak
Schuine daken: 2,2 centimeter Gutex en 24 centimeter minerale wol

Beglazing
Hoogrendementsglas 1.1 W/m²K - zonnewerend in de linker- en achtergevel (ZO & ZW)

Technieken
Condensatieketel op gas, zonneboiler van 400 liter met 4 m² vacuümbuiscollectoren
Verwarming op verdiepingen: overgedimensioneerde lagetemperatuurradiatoren (geschikt voor toekomstige warmtepomp)
Ventilatiesysteem Renson C+evo II
Regenwaterreservoir: 10.000 liter. Recuperatie via drie toiletten en twee kranen.

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
 • Nieuwbouw
 • Modern/Hedendaags
 • Traditioneel
Bekijk woning

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
 • Nieuwbouw
 • Rustiek/Klassiek
 • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Dewaele Woningbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Bostoen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu

Verstandig Bouwen

Mijn project Sleutel-op-de-deur helpt je bouwen. Bestel het nu