Kopers willen een lage energiewoning

Sleutel-op-de-deurfirma’s krijgen steeds meer vragen over lage energiewoningen. Een andere conclusie van vier bedrijven op de Antwerpse bouwbeurs Bouw en Reno is dat jongeren het alsmaar moeilijker krijgen om zich een woning te veroorloven.

Frank Van Oosten

“Iedereen spreekt ons aan over de E-norm”, zegt Frank Van Oosten van Group Loix. “Ze willen allemaal een zo laag mogelijk cijfer bij aanvang, maar of ze dat effectief ook volhouden, is maar de vraag. Er komen zoveel zaken bij kijken. Kopers weten wel wat een E-peil inhoudt, maar ze zijn zich niet bewust van de invulling ervan en hoeveel het kost. Wij merken dat budget nog altijd primeert op kwaliteit. Iedereen wil een zo energiezuinig mogelijke woning, maar men moet eerst zaaien en dan oogsten en niet omgekeerd. Wij kennen deze materie niet alleen zeer goed maar zijn reeds jaren actief bezig met deze gegevens."

“Geen idee van energie-eisen”

Nancy Aerts

Foto: AVL Woningbouw  

Nancy Aerts van AVL woningbouw bevestigt de groeiende interesse in lage energiewoningen. “Er is veel vraag naar lage energiewoningen, maar potentiële kopers weten niet hoe het nu echt in elkaar zit. Ze horen er veel over, maar hebben geen idee van ventilatie-eisen, isolatie … Bovendien komen er toch extra kosten bij kijken. Daarom is er bij ons de optie om een woning ‘Ecoready’ aan te kopen. De woningen zijn voorzien van leidingen en aansluitingen die je later, wanneer er meer budget beschikbaar is, kunt voorzien van bijvoorbeeld een warmtepomp of vloerverwarming. Waarom we geen passiefwoningen promoten? Het prijsverschil is te groot. Het is voor jonge mensen nu al zo moeilijk om een woning te kopen door onder meer de opgelegde energienormen.”

“Dubbel zo moeilijk voor jonge kopers”

Lu De Proft

Foto: Blavier  

Lu De Proft, bouwadviseur bij Woningen Blavier, beaamt dat een eigen woning niet eenvoudig is voor een jong publiek. “Het is dubbel zo moeilijk geworden als 15 jaar geleden. De prijzen voor bouwgrond en materialen zijn hard gestegen. De strengere normen maken het de consument moeilijker. De banken stellen strengere limieten. Het is allesbehalve eenvoudig voor jonge mensen die geen hulp krijgen. Kopers kiezen nu voor prijs, kwaliteit en energiebesparing. Ze boeten liever in op comfort en oppervlakte. Ook is er meer de vraag om ‘basic’ te bouwen en in de toekomst het project te finaliseren door dan extra budget uit te trekken voor de badkamer of de keuken. De klant maakt nu meer keuzes.”

“Geen passiefhuizen in 2021”

Gert Mertens

Foto: Ecohuis  

Commercieel directeur Gert Mertens van Ecohuis zet eveneens in op lage energiewoningen. “Lage energiewoningen tegen een betaalbare prijs, dat kan. Wij voorzien vooral veel isolatie. Een groot deel van de hoge kostprijs van een woning zit vooral in de oppervlakte en de specifieke afwerkingsmaterialen. Het E-peil en de K-waarde van een woning kunnen natuurlijk nog beter als de klant wil betalen. Maar dat is de vraag. Daarom dat wij ook geen passiefhuizen bouwen. Wij staan wel open voor passiefhuizen en volgen alle ontwikkelingen op de voet. Alleen betwijfel ik of het haalbaar is dat tegen 2021 alle nieuwbouwwoningen passief zijn, zoals Europa voorschrijft. De prijs is te hoog. Het moet betaalbaar zijn. Als de klant het niet kan betalen, komt het er niet.”

"Een premiejager of een goede woning?"

De afgelopen twee jaar konden nieuwbouwkopers nog rekenen op een verlaagd btw-tarief van 6 % op een schijf van 50.000 euro. Goed voor een bonus van 7.500 euro. De maatregel liep eind 2010 af, maar beangstigt de verkopers niet. “Het is nog te vroeg om te zeggen of wij er de gevolgen van voelen, maar voor de meeste mensen is het geen issue”, zegt Nancy Aerts. “Hun reactie is dat ze toch moeten bouwen en dat kunnen ze maar beter nu doen, want de prijzen dalen toch niet. Toch mag dit de overheid niet tegenhouden om nog altijd iets te doen voor de mensen met bouwplannen.” Lu De Proft van Blavier minimaliseert het effect eveneens. “Ben je een premiejager of wil je een goede woning? Veel mensen hebben vorig jaar hun plannen geforceerd om de korting op te strijken. Dat is niet altijd een goed idee met alle gevolgen vandien. Wie dat deed, was fout bezig. Je moet het ook in zijn perspectief zien. Wat is 7.500 euro op een totaalbudget van 250.000 euro? Is dit overhaasting en alle negatieve gevolgen waard?”

Vooroordeel over sector

Foto: Livios  

De sector ondervindt nog wat vooroordelen. “Een vaak gemaakt verwijt, is dat we enkel bouwen met typeplannen, wat uiteraard niet zo is. Dat is een vooroordeel waar de sector dikwijls moet tegen opboksen, want bouwen op maat vormt geen enkel probleem,” stelt Nancy Aerts. Een ander belangrijk argument van sleutel-op-de-deurbedrijven is de prijs die vooraf afgesproken wordt. “Bij aanvang van het project spreken we een vaste prijs af”, stelt Gert Mertens. “Wij vragen geen eurocent meer. Wij adviseren kandidaat-kopers om altijd referentie- en wervenlijsten op te vragen.”

Trend?

Foto: Decors  

Op vlak van bouwstijlen ziet Lu De Proft een duidelijke evolutie. “De pastoriestijl heeft zijn tijd gehad. Er zijn er teveel van. Mensen willen iets persoonlijks, exclusief zoals hedendaags-modern. Dat zijn woningen waar je over 20 jaar geen datum op kunt plakken, terwijl je dat op de pastoriestijl bijvoorbeeld wel duidelijk kan. Er is meer vraag naar neutrale woningen met minder tierlantijntjes. Ook hout wint aan populariteit. Een andere stijl die opkomt, is Long Island (maritieme details, wit gelakt hout, lambrisering …).”

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Bezoek inspirerende concept- en kijkwoningen !

Sibomat NV

Bezoek inspirerende concept- en kijkwoningen !

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Bostoen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Voor, tijdens en na de bouw van uw woning, blijven uw wensen het centrale punt.

Blavier

Voor, tijdens en na de bouw van uw woning, blijven uw wensen het centrale punt.

Stijlvolle pastoriewoningen

Hustings Bouwgroep

Stijlvolle pastoriewoningen

Dewaele innoveert met LVL-balken

Dewaele Woningbouw

Dewaele innoveert met LVL-balken