Sleutel-op-de-deur voor fijnproevers

Met ruim vijftien jaar ervaring in de sector richtte Greet Nelissen in 2011 haar eigen bouwbedrijf op. Bouwonderneming Maric legt zich toe op particuliere woningbouw. "Ik hou het aantal projecten bewust beperkt, tot zes à zeven woningen per jaar." Wat is het verschil met een 'grotere' algemene bouwonderneming? Hoe zit het met de aansprakelijkheid en de rol van de architect?

Greet Nelissen: "Mijn klanten zijn echt bezig met hun woning en willen meedenken. Alleen ontbreekt de tijd vaak om alles op te volgen."

Mogen we uw eenmansbouwbedrijf omschrijven als een lightversie van sleutel-op-de-deur?
"Zelf gebruik ik de term sleutel-op-de-deur niet graag. Ik heb het liever over volledig afgewerkte woningen, op maat van de klant. Meestal komen mensen bij mij terecht met alleen bouwgrond, maar soms ook met een goedgekeurd bouwplan."

Nelissen schuift de vaste prijsafspraken naar voor als één van de grote troeven.

Wie zijn uw klanten?
"Mensen die graag alles overlaten aan één firma, maar toch net iets meer betrokken willen blijven bij hun project. Ze zijn in het algemeen echt bezig met hun woning, willen mee nadenken over de isolatie, ventilatie …, maar hebben de tijd niet om alles zelf te regelen. Bovendien hebben ze de zekerheid om binnen het budget te blijven. Als je voor de start van de werken de eindprijs al wil kennen, is er geen betere bouwformule."

Kan een kleinschalige firma dezelfde garanties bieden als grote sleutel-op-deurbedrijven?
"Absoluut. Juridisch gezien ben ik de hoofdaannemer, dus ik ben sowieso gebonden aan de tienjarige aansprakelijkheid. Uiteraard werk ik met vaste onderaannemers, maar de verantwoordelijkheid ligt bij mij."

"Ik ben zowel coördinator, als aannemer, als projectleider."

Hoe lang duurt een gemiddeld bouwproject?
"Zeven maanden voor een nieuwbouw. Maar voor grote woningen of in geval van veel wijzigingen kan de termijn soms met enkele maanden verlengd worden. Ik werk al ruim vijftien jaar met een vast team van onderaannemers en kan daardoor de planning strikt opvolgen. Vandaar de korte bouwperiode."

Nelissen kiest resoluut voor de traditionele bouwtechniek. "Zo heb je de mogelijkheid om tijdens het bouwproces nog in te grijpen en aanpassingen door te voeren."

Foto: Terca - Desimpel   

Kunnen mensen ervoor kiezen om een aantal werken toch zelf uit te voeren?
"Dat kan zeker, maar alleen voor binnenwerken zoals elektriciteit of sanitair. En enkel als ze de werken ook echt zelf of met hulp van familie uitvoeren. Ook het binnenschrijnwerk of de keuken laten bouwers weleens uit de overeenkomst. Of wat nog voorkomt: dat wij alleen de chape leggen en mensen achteraf hun vloer zelf plaatsen als het hen uitkomt."

Niet iedereen lijkt even overtuigd van de regelgeving rond energie en isolatie. "Kandidaat-bouwers vragen soms of dat allemaal moet, dat energiegebeuren."

Foto: Recticel Insulation  

Welke rol speelt de architect in dit geheel?
"Ik werk samen met een vaste architecte of met de architect die mijn klanten aanbrengen. Alles kan. Indien nodig, organiseer ik besprekingen met de architect, maar ik ben er wel altijd zelf bij. Want voor de opvolging van de werken ben ik het enige aanspreekpunt."

Waarin verschilt uw aanpak met die van een bouwcoördinator?
"Ik ben zowel coördinator, als aannemer, als projectleider. Ik heb al de vraag gekregen of ik geen projecten wil opvolgen, maar dat doe ik niet. Als ik niet kan werken met mijn vertrouwde aannemers, kan ik ook de planning en het budget niet garanderen."

Werkt u altijd met vaste aannemers en leveranciers of heeft de klant inbreng?
"Ik werk het liefst met mijn eigen mensen. Alleen als de klant zijn gading niet vindt in het nochtans uitgebreide aanbod, ga ik samen met hem op zoek bij andere leveranciers."

Wat zijn de mogelijkheden qua bouwstijlen en -methodes?
"Alles kan, alles mag. Van nieuwbouw tot renovaties en appartementen. En van klassiek over hedendaags tot modern. Momenteel ben ik zelfs bezig met een kangoeroewoning in Lubbeek. Maar wel altijd volgens de traditionele bouwmethode."

Wat is volgens u het grootste voordeel van die traditionele aanpak?
"De flexibiliteit. De mogelijkheid om tijdens het bouwproces nog in te grijpen en aanpassingen door te voeren."

Waar situeren uw projecten zich qua energiezuinigheid?
"Met de hulp van een externe EPB-verslaggever zie ik er nauwgezet op toe dat we aan de wettelijke normen voldoen. Hogere wensen qua energie bekijken we individueel. Maar ik zie nog geregeld het tegenovergestelde. Kandidaat-bouwers die vragen: dat energiegebeuren, moet dat allemaal? En waarom moeten we eigenlijk ventilatie installeren? Niet elke bouwheer is daar even van overtuigd."

Ecohuis

Ecohuis
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Producten

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Ecohuis

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Onze service is maatwerk en advies bij uw nieuwbouwproject

Danneels

Onze service is maatwerk en advies bij uw nieuwbouwproject

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Bostoen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Een gedetailleerd lastenboek? De garantie voor kwaliteit en tevredenheid!

Blavier

Een gedetailleerd lastenboek? De garantie voor kwaliteit en tevredenheid!

Dewaele innoveert met LVL-balken

Dewaele Woningbouw

Dewaele innoveert met LVL-balken

BEN (bijna energie neutraal) woningen

Thuis Best Woningbouw

BEN (bijna energie neutraal) woningen