Sleutelklaar renoveren: zo werkt het!

Sommige bedrijven voeren je renovatie uit als ware het een sleutel-op-de-deurproject. Maar hoe werkt dit precies en kan je voor elk verbouwproject bij zo'n firma aankloppen? Davy Dheedene van BIK Woningen, Hilde De Raeve van T.Palm en Tom Vanbelle van Victor scheppen duidelijkheid.

Eigen ontwerp

"Een sleutel-op-de-deurfirma beschikt zelf over de nodige vakmensen en kan daardoor kwaliteit garanderen", zegt Hilde De Raeve.

Foto: T.PALM SA  

Stel, je hebt zelf een ontwerp gemaakt van de geplande renovatiewerken. Of je nam hiervoor al een architect onder de arm. Kan je dan nog bij een sod-firma terecht? Het antwoord is bij de drie gecontacteerde bedrijven volmondig ja. Zij kunnen perfect met jouw plan of dat van de architect aan de slag.

Werken van bepaalde omvang

Voor kleine renovatiewerken, zoals het vervangen van een raam, moet je niet bij een sod-firma zijn. "Wij voeren renovatieprojecten uit vanaf ongeveer 60.000 euro", vertelt Davy Dheedene.

Foto: Groep Huyzentruyt nv  

Weet wel dat je bij wijze van spreken niet voor het vervangen van een raam bij deze bouwfirma's moet zijn. "Wij voeren renovatieprojecten uit vanaf ongeveer 60.000 euro", vertelt Davy Dheedene van BIK Woningen. "Voor klanten die destijds hun woning door ons lieten bouwen, komt elke opdracht in aanmerking. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in levenslang wonen en het aanpasbaar maken van woningen voor mindervaliden."

"Victor voert totaalrenovaties uit vanaf een budget van 50.000 euro", zegt Tom Vanbelle. "Dit gaat van het vernieuwen van isolatie, elektriciteit, sanitair en het dak, tot het volledig strippen of uitbreiden van de woning." Voor kleine projecten binnen één vakgebied, zoals het betegelen van een kamer, kan je dus best een gespecialiseerde vakman inschakelen.

Ongeacht de aard van de verbouwing, stelt men bij T.Palm een woonklaar ontwerp op maat voor. "Of het nu gaat over renovatie of uitbreiding van een bestaande woning of het volledig of deels transformeren ervan", aldus Hilde De Raeve.

Begeleiding van a tot z

Een sleutel-op-de-deurbedrijf neemt het volledige verbouwproces op zich. Als klant heb je een goed zicht op uitvoeringstermijn en de garantievoorwaarden van de firma.

Foto: BIK Woningen  

De begeleiding die je krijgt bij een sleutelklare renovatie gaat heel ver. "We beschikken zelf over de nodige vakmensen en kunnen daardoor kwaliteit garanderen", verklaart De Raeve. "Al van bij het eerste contact staan we klanten bij met een professioneel team en geven we advies over wettelijke verplichtingen, veiligheidscoördinatie, EPB-verslaggeving…"

"Ook onze klanten krijgen gedurende het ganse traject begeleiding door experts ter zake", vult Vanbelle aan. "Tijdens het bepalen van de plannen en het ontwerp geeft de renovatieadviseur tips en advies. Daarna kiezen ze materialen samen met onze interieurarchitecten. En tot slot volgt de projectleider het volledige proces op. Hij brengt verslag uit over de stand van de werken op ingeplande werfvergaderingen."

Dheedene beaamt eveneens dat een sod-firma je verbouwing van a tot z behartigt. "Denk maar aan de opmaak van voorontwerpen, het berekenen van de centrale verwarming, een plan van alle technieken…"

Verbouwen zonder zorgen

"Mocht er tijdens de werken iets voorvallen,is er ook maar één verantwoordelijke, de sleutel-op-de-deurfirma", besluit Tom Vanbelle.

Foto: Victor  

Als we de firma's vragen naar de grootste troeven van sleutelklaar renoveren, scoren de projectcoördinatie en professionele aanpak erg hoog. Een sleutel-op-de-deurbedrijf neemt het volledige verbouwproces op zich. Als klant heb je een goed zicht op uitvoeringstermijn en de garantievoorwaarden van de firma. Gedurende het hele traject is er bovendien één vast aanspreekpunt.

Als je alles zelf wil doen, weet je volgens Vanbelle nooit wanneer je klaar zijn. "Of waar je budgettair uitkomt. Bij een sod-partner heb je zekerheid over de timing en vaste prijsafspraken. Mocht er tijdens de werken iets voorvallen, dan is er ook maar één iemand verantwoordelijk: wij. Begin maar eens uit te vechten wie aansprakelijk is als je werkt met verschillende aannemers of alles zelf doet."

Dheedene: "Minimale kopzorgen, een brede keuze in materialen van kwalitatieve fabrikanten en een minimale afwijking tussen de offerte en uiteindelijke kostprijs. Een sleutel-op-de-deurfirma is een solide partner die je jaren later nog kan aanspreken."

Iets voor jou?

Het voordeel van een sleutelklare renovatie is dat je, net zoals bij een nieuwe sleutel-op-de-deurwoning, alles via één partner kan regelen. Je hebt zicht op het totale kostenplaatje en loopt niet het risico dat verschillende aannemers eventuele fouten op elkaar afschuiven. Vraag tijdens je zoektocht naar een bouwbedrijf wel altijd een zo gedetailleerd mogelijke offerte.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Ecohuis

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Bostoen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Ruwbouw of sleutel op de deur? Kies zelf de afwerking !

Sibomat NV

Ruwbouw of sleutel op de deur? Kies zelf de afwerking !

Splendid blaast de moderne bouwstijl nieuw leven in

Splendid woningbouw

Splendid blaast de moderne bouwstijl nieuw leven in

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw

Arkana

Houtskeletbouw