Welk prijskaartje hangt aan energiezuinig bouwen?

Sleutel-op-de-deurbouwers zetten steeds meer in op energiezuinig bouwen. Kan ook moeilijk anders met de normen die alsmaar verstrengen. Bovendien wil de EU dat we tegen 2012 bijna energieneutraal bouwen. Kortom, alles moet meer en beter. Alleen, hoe weerspiegelt zich dat in het prijskaartje?

Hoeveel moet je meer betalen voor een lage-energiewoning, passiefhuis of nulenergiewoning tegenover een huis dat voldoet aan de huidige normen?

Foto: Blavier  

Johan Vanden Driessche van T.Palm-Elbo: "Het ontwerp zal het uiteindelijke kostenplaatje sterk beïnvloeden. Wij schatten de bouwkosten tegenover een woning die strikt aan de huidige norm voldoet (E70) voor een gemiddeld ontwerp als volgt:

 • Lage-energiewoning (E60): +5 %
 • Passiefhuis gecertificeerd (E20): +20 %
 • Nulenergiewoning (E0): +35 %."

Ook bij Durabrik zitten ze min of meer op dezelfde lijn. Jan Lievens, directeur: "De oriëntatie en het woningtype spelen een grote rol. Algemeen kan je stellen dat je voor een lage-energiewoning 10 tot 15 % meer betaalt, voor een passiefhuis doe je er nog eens 5 à 10 % bovenop en een nulenergiewoning komt nog zo'n 5 % duurder uit. Dat is een behoorlijke meerprijs, maar hoe energiezuiniger de woning, hoe lager de energiefactuur natuurlijk."

Passiefhuizen waren lang een nobele onbekende in ons land, maar tegenwoordig duiken ze meer en meer op. Het is deels te danken aan gespecialiseerde sleutel-op-de-deurbouwers. Maar is alles nog wel betaalbaar voor een gemiddeld jong gezin?

Foto: Bostoen  

"Die vraag is moeilijk te beantwoorden", stellen Jan Lootens (CEO) en Jean Vande Vyvre (Commercieel directeur) van Sibomat, een dochteronderneming van Matexi. "Er is duidelijk nog altijd een meerkost. Die vermindert de komende jaren door een verstrenging van de regelgeving inzake energieprestatie. Studies hebben uitgewezen dat het economisch optimum, rekening houdend met redelijke terugverdientijden, niet in het passief bouwen ligt, maar ergens rond de lage-energiewoning. Veel is afhankelijk van de evolutie van de energieprijzen en het fiscaal klimaat. Het wegvallen van de ondersteunende maatregelen geeft plots een totaal ander beeld op de berekening van terugverdientijden. In die zin is een eenduidig antwoord op deze vraag niet mogelijk."

"Lage-energiewoning is economisch optimum"

Johan Vanden Driessche van T.Palm-Elbo: "Volgens onze interne studie ligt het economisch optimum momenteel rond het E60-peil (lage-energiewoning). We raden onze klanten aan om vooral te investeren in een compact ontwerp dat de zonnewinsten maximaal benut, een maximale isolatie van de buitenschil en het beschermd volume te beperken. Ook moeten ze ervoor zorgen dat de woning klaar is voor de nieuwe technieken die momenteel nog steeds in evolutie zijn:

 • woning verwarmen op lage temperatuur,
 • integratie mogelijk maken van zonnecollectoren of PV-panelen,
 • condensatieketel vervangen door warmtepomp,

Op die manier kan de woning meegroeien met de snel evoluerende technieken en de financiële middelen van de bouwheer. Graag wil ik er nog op wijzen dat een 'bijna-nulenergiewoning' niet noodzakelijk eerst passief moet zijn. Het is perfect mogelijk om in een lage-energiewoning hernieuwbare energie te integreren zodat de 'Nearly Zero Energy'-norm in 2021 haalbaar en vooral betaalbaar blijft voor elke bouwheer."

"Kleiner en slimmer bouwen"

Foto: Durabrik Bouwbedrijven nv  

Ook voor Durabrik lijkt het op dit moment niet verantwoord omdat de terugverdientijd van de extra investeringen nog te lang is. Lievens: "Gas is op dit moment nog relatief goedkoop en verwarming is de grootste energieverslinder. De winst op je energiefactuur is nog niet zo spectaculair. We hebben in België een grote achterstand op vlak van isolatie. Het overheidsrapport over energieprijzen van de laatste 8 jaar toont aan dat gas per jaar 10 % gestegen is en elektriciteit 5 %. Je kan je woning dus maar beter zo snel mogelijk energiezuinig bouwen als je klaar wil zijn voor de toekomst.
Je combineert best een goede isolatieschil (minimumvereiste voor lage-energie) met enkele voorzieningen voor lagetemperatuurverwarming en hernieuwbare energie. Dat maakt de terugverdientijd interessanter. Je moet wel realistisch blijven: de terugverdientijd zal rond de termijn van je lening schommelen. Wat heel wat bouwers op dit moment nog afschrikt om de extra investering nu al te doen.
De uitdaging voor de komende jaren is dat we energiezuinig bouwen moeten combineren met slimmer en kleiner bouwen, zonder het gevoel te krijgen dat we ineens allemaal in veel te kleine huizen gaan wonen. De grote uitdaging is betaalbaar-comfortabel-flexibel wonen."

Arkana

Arkana
 • Nieuwbouw
 • Modern/Hedendaags
 • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
 • Nieuwbouw
 • Rustiek/Klassiek
 • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Ecohuis

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Bostoen

Kom langs in onze kijkwoningen en kijkappartementen

Ruwbouw of sleutel op de deur? Kies zelf de afwerking !

Sibomat NV

Ruwbouw of sleutel op de deur? Kies zelf de afwerking !

Splendid blaast de moderne bouwstijl nieuw leven in

Splendid woningbouw

Splendid blaast de moderne bouwstijl nieuw leven in

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw

Arkana

Houtskeletbouw