Binnenkort identiteitskaart en energiescore voor élke woning

Naar aanleiding van het Renovatiepact 2050 voeren Vlaams ministers Bart Tommelein, Liesbeth Homans en Joke Schauvliege in 2018 de Woningpas in. Een digitaal paspoort met daarin alle data en attesten van jouw woning. Ook het EPC+ (Energie Prestatie Certificaat) wordt opgewaardeerd: het geeft meer informatie over hoe je je woning energiezuiniger maakt, wat de kosten zijn en welk energielabel je woning krijgt na een bepaalde renovatie.

“De Woningpas geeft met één klik een volledig overzicht van de huidige toestand van de woning”, vertelt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans.

© Belga  

Het EPC+ zal je een eenvoudig overzicht geven van de energie-efficiëntie van je woning, hoe je die kan verbeteren en wat elke afzonderlijke ingreep kost. Je krijgt ook meteen zicht op welk energielabel (van A tot F) je daarmee bereikt.

Renovatiepact 2050

Het Renovatiepact 2050 is een overeenkomst tussen de bouwsector, consumentenorganisaties en de overheid. “Het Renovatiepact 2050 speelt een belangrijke rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege. “Door onze huizen beter te isoleren en over te schakelen op hernieuwbare energie kunnen we de CO2-emissies drastisch reduceren.”

Woningpas

Om dat te bereiken voeren de ministers in het voorjaar van 2018 de Woningpas in. Het is een digitaal paspoort met alle informatie van je woning zoals de energetische aspecten, de bodem, de vergunde werken, de woningkwaliteit … Eerst kunnen enkel de eigenaars en bevoegde instanties deze informatie raadplegen. Later ook kopers, huurders, energiedeskundigen, architecten …

“De Woningpas geeft met één klik een volledig overzicht van de huidige toestand van de woning. Je zal in de toekomst dus geen afzonderlijke attesten of aanvragen meer moeten bezorgen aan de overheid”, vertelt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans.

EPC+

Ook het EPC+, een belangrijk deel van de Woningpas, werd opgewaardeerd. De invoering is gepland op 1 januari 2019. “Het EPC+ zal je een eenvoudig overzicht geven van de energie-efficiëntie van je woning, hoe je die kan verbeteren en wat elke afzonderlijke ingreep kost. Je krijgt ook meteen zicht op welk energielabel (van A tot F) je daarmee bereikt. Met die concrete informatie willen we meer mensen over de streep trekken om hun huis of appartement energie-efficiënter te maken”, concludeert Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie.

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Adviesloket voor korte vragen over duurzaam bouwen en renoveren

Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Adviesloket voor korte vragen over duurzaam bouwen en renoveren