Een van de eerste voorbeelden van ‘vertical cohousing’ valt in de prijzen

Op de opening van Batibouw reikte Belgian Building Awards dit jaar voor het eerst in vier categorieën een award uit. In de categorie New Way of Living won architectenbureau Havana  met een knap cohousingproject  in Sint-Amandsberg. Cohousing De Schilders is een nieuwbouwproject voor acht gezinnen en een van de eerste voorbeelden van ‘vertical cohousing’ in Vlaanderen.

Compact wonen tot het uiterste gedreven

Cohousing De Schilders is een van de eerste voorbeelden van ‘vertical cohousing’ in Vlaanderen.

Het ontwerp was een oefening in opgeven van ruimte om met de beschikbare plaats en het budget een gedeelde ruimte te kunnen bouwen. Hiertoe werden alle niet-essentiële ruimtes tot een minimum gebracht. Op het gelijkvloers is er naast een gemeenschappelijke tuin, keuken en leefruimte ook plaats voor een aantal ‘wisselruimtes’: ruimtes die zowel ‘geannexeerd’ kunnen worden door de collectieve ruimtes voor bewoners, en ook afgestoten/afgesloten kunnen worden voor extern gebruik.

“Ondertussen zijn er al meer voorbeelden te vinden van ‘vertical cohousing’, vertelt mede-zaakvoerder Bert Haerynck. “Toen we in 2013 met dit project startten, waren er echter nauwelijks voorbeelden van te vinden, zeker in een nieuwbouw.”

Duurzaam samenwonen

Het project won op de eerste dag van Batibouw de New Way of Living award.

Duurzaamheid was een van de prioriteiten voor de opdrachtgevers. Zo werd waar mogelijk gebruikt gemaakt van recuperatiemateriaal, zoals de gevelstenen en het isolatiemateriaal van gerecycleerd EPS. “Soms zijn er ook toegevingen gedaan om het budgettair haalbaar te houden, zoals op de optie om voor een volledige houtbouw te gaan. Duurzame materialen zijn jammer genoeg nog steeds duurder. Een belangrijk voordeel van met acht gezinnen samen te bouwen, is dat bepaalde kosten gedeeld kunnen worden. Zo kozen we voor o.a. één grote verwarmingsketel en ventilatiegroep in plaats van acht individuele.”

Leven in harmonie

In het ontwerp werd ook rekening gehouden met de valkuilen van samenwonen. “We hebben hard gewerkt aan de akoestische isolatie tussen de verschillende woonunits. In een cohousingproject is het belangrijk dat je je ook echt kunt terugtrekken in de individuele units”, licht Bert nog toe. De jury beloonde het project omdat het “de grenzen opzoekt van compact wonen, zonder aan woonkwaliteit in te boeten”.

Alle winnaars van de Belgian Building Awards vind je hier terug. 

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Ecohuis

Ecohuis
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Adviesloket voor korte vragen over duurzaam bouwen en renoveren

Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Adviesloket voor korte vragen over duurzaam bouwen en renoveren