Van 'oud tochtgat' naar laag energieverbruik

Koen en Vicky toverden een oude woning van vlak na de oorlog om tot een modern project met een voorbeeldig energieverbruik. Ze sloopten muren en bijbouwen, vernieuwden de bestaande installaties, plaatsten een nieuw dak en schrijnwerk. De kers op de energetische taart was de volledige na-isolatie van de woning langs buiten. Alles bij elkaar namen de werken meer dan tien jaar in beslag. Koen vertelt hoe alles in zijn werk is gegaan.

Totaalplan begint bij de architect

Koen: "Onze architect hield van in het begin rekening met de volgende stappen van ons project."

Foto: Zoek een architect  

De beginsituatie in 2000.

Eerst werd de ruwbouw onder handen genomen: muren en bijbouwen werden gesloopt, het schrijnwerk werd vervangen en er kwam een nieuw dak.

De kroon op het werk was een volledige na-isolatie van de buitengevel.

Het eindresultaat: een moderne woning met een energiefactuur die pakken lager ligt.

Verbouwen gebeurt vaak in verschillende etappes. De reden is simpel: één totaalrenovatie is een grote investering. En als je net een woning hebt gekocht, ben je nu eenmaal niet zo sterk bij kas. In het artikel "Risico dat sommigen binnen 15 jaar opnieuw energetisch moeten renoveren" werd er al op gehamerd: als je stapsgewijs renoveert, zorg er dan voor dat die verschillende stappen in een totaalplan kaderen. Iets dat Koen maar al te goed besefte. "Na aankoop van de woning kozen we voor een jonge architect, die ervaring had opgedaan bij een bureau gespecialiseerd in renovaties. In zijn plan was alles al op voorzien om in een latere fase, als ons budget opnieuw toereikend was, de woning langs buiten te isoleren."

2000: de ruwbouw en installaties

In 2000 werd het startschot gegeven van de werken. In eerste instantie ging alle aandacht naar de ruwbouw. Muren en bijbouwen werden gesloopt, stalen balken geplaatst, deur- en raamopeningen dichtgemetseld … "Ook het dak, de elektrische installatie, het sanitair en de verwarming werden volledig vernieuwd. De oude stookketel moest wijken voor een condensatieketel. Het schrijnwerk plaatsten we bewust op gelijk niveau met de gevel met het oog op de na-isolatie. Ook de afvoerpijpen stonden zo’n 10 cm van de gevel af. Dat heeft ons achteraf veel kapwerk bespaard."

2003: verhuizen!

Dit alles duurde zo'n drie jaar. "Omdat we veel zelf hebben gedaan. Op 1 januari 2003 konden we eindelijk verhuizen."

2004: dak- en vloerisolatie

In 2004 stond de dakisolatie op het programma. "Het dak op zich was wel vernieuwd, maar nog niet geïsoleerd. Je voelde de koude lucht nog echt door het huis stromen. Het stuk hellend dak heb ik geïsoleerd met 18 cm glaswol, een dampremmende folie en afgewerkt met gipskartonplaten. Op het aansluitende stuk plat dak ligt onder de chape een 10 cm dikke pur-plaat als isolatie."
"Ook de vloeren hebben we zelf onder handen genomen. Onder de nieuwe vloergedeeltes ligt 3 cm XPS-plaat. Op de oude stukken was nog ruimte voor 2 cm pur", verduidelijkt Koen.

2010: na-isolatie buitengevel

In 2010 was het tijd voor het esthetisch én energetisch meest ingrijpende deel van de renovatiewerken: de volledige na-isolatie van de woning langs de buitenzijde. "We kozen voor deze methode omdat er geen andere mogelijkheden waren. De muren waren deels massief en deels met spouw. Maar die gedeelten met spouw had ik tijdens de dakwerken aan de bovenzijde volledig afgedicht, om trek te vermijden." Als dat niet gebeurt, loop je het risico dat er lucht in je spouw - en dus achter je gevelisolatie! - blijft circuleren. En dat vermindert de thermische prestatie van je buitenisolatiesysteem aanzienlijk.
"De muuropbouw bestaat nu uit vier delen: de bestaande gevel, 6 cm EPS-plaat, een basispleister van 2 cm met wapeningsnet en ten slotte de afwerkingspleister. Goed voor een totale muurdikte van 42 cm."

300 euro minder voor gas

Maar hoeveel besparen Koen en Vicky nu concreet? "Dat is moeilijk in te schatten omdat we de verschillende isolatiewerken over een langere periode hebben gespreid. Maar ik zie wel het verschil tussen 2009 en 2011, dus voor en na het na-isoleren van de buitenmuren. Ons gasverbruik daalde in die periode met 37 procent, wat neerkomt op een besparing van 300 euro per jaar. Dat kan toch al tellen!"

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Ecohuis

Ecohuis
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Adviesloket voor korte vragen over duurzaam bouwen en renoveren

Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Adviesloket voor korte vragen over duurzaam bouwen en renoveren