De 2 fases van je renovatieproject

Een renovatieproject gebeurt in twee fases: de aankoop van de woning en de renovatie ervan. Vooral die eerste fase is cruciaal. Je dient je budget te bepalen en gaat na wat je van de woning wil – of beter: kan – maken. Eens je daaruit bent, met of zonder de hulp van een expert, kan het echte werk beginnen.

Het ramen van je renovatiebudget is niet gemakkelijk. Er spelen tal van factoren in mee. De staat van de woning die je op het oog hebt, bijvoorbeeld. Maar ook je verbouwambities, wat je van de woning wil maken en welke materialen en ingrepen daarvoor nodig zijn. Niet iedereen is even wegwijs in de wondere wereld van de bouw. Het is dan ook niet onverstandig een beroep te doen op een expert.  In veel gevallen is dat zelfs verplicht. Een architect, aannemer of vastgoedexpert weet je onmiddellijk te vertellen wat wel of niet mogelijk is.

Een renovatieproject gebeurt in twee fases: de aankoop van de woning en de renovatie ervan.

Stappenplan

Eens je de woning van je dromen gevonden hebt, gaat je verbouwproject pas helemaal van start. Wij overlopen voor jou de verschillende stappen.

In eerste instantie dien je je lening en eventuele verzekeringen af te sluiten. Vergeet ook geen architect onder de arm te nemen. Wanneer je bouwvergunning binnen is, kunnen de werken beginnen. Dit gebeurt volgens een bepaalde volgorde: de ruwbouwwerken gebeuren logischerwijze voor het installeren van technieken. Daarna volgt de afwerking van de woning.

Alles achter de rug? Dan is het tijd voor de oplevering. Eventueel kan je ook je tuin aanleggen. Ook niet onbelangrijk: binnen de 30 dagen na voltooiing van de werken, ben je verplicht het kadaster in te lichten. Een controleur komt dan je nieuwe kadastraal inkomen berekenen. Dat bedrag krijg je meegedeeld binnen de drie maanden waarna je aangifte moet doen bij de btw-diensten.  

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Advies comfort en duurzaamheid voor iedereen

De Huisdokter

Advies comfort en duurzaamheid voor iedereen

Wees alert met asbest in oude rioolbuizen

Alert voor Asbest

Wees alert met asbest in oude rioolbuizen

Wat zijn de voordelen van een leidingrenovatie zonder breekwerk?

e-Pipe Benelux

Wat zijn de voordelen van een leidingrenovatie zonder breekwerk?

Gereedschappen

Gamma België

Gereedschappen