Gezichtsbedrog of niet? Gerenoveerde hoeve zweeft in het landschap

Bij deze renovatie werd een oud vakantiehuis omgebouwd tot een gebruiksvriendelijke hoeve. Het was niet zomaar een verbouwing … maar een herbouw en uitbreiding. Architect Bart Coenen onthult je zijn hedendaagse interpretatie van deze hoeve die in het landschap lijkt te zweven.

Dit is een korte versie van het verhaal dat verscheen in Buitengewoon & Betaalbaar Bouwen 3, een nieuwe uitgave van Lannoo-At Home Publishers met 50 recente, betaalbare én bijzondere woningen van Belgische architecten.

De bouwheer, een dame in dit geval, nam contact op met Bart Coenen voor een verkennend gesprek, waarna ze samen het perceel met de hoeve bezochten waarvan ze eigenaar was. Het was de bedoeling die om te bouwen tot een gebruiksvriendelijke woning met alle belangrijke functies op de gelijkvloerse verdieping. Het bureau verraste met een hedendaagse interpretatie van de hoevetypologie die lijkt te zweven in het natuurlijke landschap.

Een hoeve verbouwen lijkt me niet meteen een typisch gegeven voor je bureau.

“Dat is het ook niet – het betreft trouwens geen gewone verbouwing maar een herbouw met uitbreiding. Toen we echter samen met de opdrachtgeefster de site bezochten om ons een beeld te vormen van de mogelijkheden en onze werkwijze toe te lichten, wist ik meteen dat ik de opdracht niet aan mij voorbij kon laten gaan.”

“Op het naar achteren afhellende, grote terrein was een oude hoevewoning ingeplant met een uniek uitzicht op de kronkelende Nete, die de grens vormt met het achterliggende waardevolle natuurlandschap. Haar ouders gebruikten de woning als vakantiehuis. In lijn met onze visie hebben we het project niet op een klassieke manier benaderd, maar zijn we vertrokken vanuit de denkwijze die eigen is aan een strakke vormgeving. Dat leidde tot het ambigue beeld: op het eerste gezicht zie je een langgevelhoeve, maar ze verrast door haar zwevende karakter, opengewerkte kopgevel en open interieur.”

Welke elementen van de woning heb je bewust behouden?

“De hoevetypologie is helemaal overeind gebleven. We kozen voor een traditionele opbouw eigen aan deze stijl, waarbij we de oorspronkelijke gevelstenen en dakpannen hergebruikten na een grondige reinigingsbeurt. We werkten ook in het oorspronkelijke metselverband en met voeg. We hechten erg veel belang aan de beleving van de ruimte, lichtinval en de relatie van binnenuit met de omgeving. Dat leidde tot de positionering die loskomt van de grond met uitzicht over het landschap langs de opengewerkte kopse gevel.”

Alle woonfuncties bevinden zich op het gelijkvloerse niveau.

“De verdieping bevat inderdaad enkel een zolderruimte en er is nog een bureau op de mezzanine. De twee slaapkamers en de badkamer bevinden zich in het voorste en meer gesloten deel van het volume, waar de oorspronkelijke hoeve stond. Die ruimtes zijn toch wat intiemer van karakter en vragen niet om grote raampartijen. De badkamer is gelegen tussen de slaapkamers en is vanuit beide toegankelijk. De volledig opengewerkte keuken, eet- en leefruimte liggen in de uitbreiding achteraan en hebben uitzicht over de tuin en het natuurlandschap. Zij genieten ook volop van natuurlijk daglicht. De toegangsruimte is centraal ingeplant, tussen de dag- en de nachtelijke ruimtes, en is een scharnierpunt tussen beide zones.”

De kunstverlichting maakte ook deel uit van je ontwerp?

“Dat is het geval in al onze projecten. De verlichting moet de vormentaal en de architectuur versterken. Bij onze keuzes hanteren we ook het principe ‘less is more’: geen overdaad aan armaturen maar selectieve keuzes op het vlak van directe en indirecte verlichting. De doorlopende ledlijn in het hellende dak versterkt de architecturale ruimte en functioneert als algemene verlichting. De spots dienen om een aantal accenten aan te lichten.”

Was duurzaamheid een aandachtspunt?

“De woning is volgens de hedendaagse normen geïsoleerd, wat resulteert in een behoorlijk laag K-peil. Verwarmen gebeurt met vloerverwarming in combinatie met een lucht-waterwarmtepomp. De aanvoer van verse lucht gebeurt langs Invisivent-raamroosters in de slaapkamers en de leefruimtes. De afzuiging van vuile lucht vindt plaats door middel van een mechanische ventilator. Door de bestaande gevelstenen en dakpannen te hergebruiken moest er minder afbraakmateriaal worden afgevoerd en minder nieuwbouwmateriaal aangevoerd.”

Deze renovatie in het kort

- Bouwjaar of jaar verbouwing: 2014-2015
- Bouwmethode: traditioneel metselwerk 
- Type woning: vrijstaand
- Oppervlakte van het perceel: 4160 m2
- Woonoppervlakte: bruto 215 m2
- Materialen buitenschil: recuperatiegevelsteen en dakpannen
- Buitenschrijnwerk en beglazing: aluminium profielen met en beglazing K 1,1
- Verwarming: lucht-waterwarmtepomp
- Ventilatie: type C+
- Isolatie: pur
- E-peil: 32
- K-peil: 47
- Bouwkost: 450.000 euro (inclusief erelonen en btw, exclusief aankoop perceel en woning)

 

Lees de volledige reportage in Buitengewoon & Betaalbaar Bouwen 3, een nieuwe uitgave van Lannoo-At Home Publishers met 50 recente, betaalbare én bijzondere woningen van Belgische architecten.

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Stap 5: ik kies voor de juiste BENOvatietechnieken

MijnBENOvatie.be

Stap 5: ik kies voor de juiste BENOvatietechnieken

Ik wil verbouwen

Focus Housing

Ik wil verbouwen

Zelfdakstore EPDM-folie

Zelfdakstore

Zelfdakstore EPDM-folie

Houten gevelbekleding "h"[age]®

Outdoor Wood Concepts®

Houten gevelbekleding "h"[age]®

Gereedschappen

Gamma Belgie

Gereedschappen

Plaatsbezoek met mondeling advies (standaardpakket)

SOS Ingenieur

Plaatsbezoek met mondeling advies (standaardpakket)