Hoeveel (extra) kost verbouwen?

Kati Lamens, architect: "Een renovatie is tijdrovend voor ons. Omdat we de bestaande situatie moeten opmeten, optekenen en vertalen naar de woon- en energienormen van vandaag, met respect voor de wensen van de bouwheer."

Het is onbegonnen werk om een renovatie te ramen op basis van een vierkantemeterprijs. Elk project is anders.

Foto: Victor  

Bijna twee op de drie verbouwers gaan over hun geplande budget en moet een reservebuffer aanspreken.

Foto: Luminus  

"Er moet niet veel tegenzitten om de prijs op te drijven", waarschuwt Lamens.

Foto: Zoek een architect  

Bouwwerken budgetteren is moeilijk, en dat geldt al helemaal voor renovaties. Want wie weet welke onverwachte complicaties er optreden? Een goede raad: voorzie in een ruime financiële buffer.

Rekenoefening

De richtprijs van een nieuwbouwwoning bedraagt momenteel ongeveer 1.450 euro/m², inclusief het ereloon van de architect en 21% btw. Ken je de oppervlakte van je woning, dan kan je aan het rekenen slaan. Helaas gaat dit rekenoefeningetje niet op als je renoveert.

Onvoorziene complicaties

"Het is onbegonnen werk om een begroting te maken per vierkante meter", weet Kati Lamens van het gelijknamige architectuurbureau. "Elke renovatie is anders en je stuit altijd op onvoorziene complicaties, die je budget in de war sturen. Als bijvoorbeeld ineens blijkt dat een houten keper onder de houtrot zit, of als boven een grote overspanning toch niet de degelijke balk zit die je daar verwachtte."

Begroting per kostenpost

"Wij starten altijd vanuit een ontwerpschets en proberen dan een nauwkeurige begroting op te stellen per kostenpost, vermeerderd met een reservepercentage", zegt Lamens. "Het helpt om te werken met een bouwteam dat veel ervaring heeft met renovaties. Het verschil met nieuwbouw is dat je meestal wel alle loten nodig hebt, maar veel minder uitvoerig omdat je dikwijls niet vanaf nul moet beginnen."

Kwart van budget naar architect

"Bij een grondige renovatie moet je voor de architect rekenen op 15 tot 25 % van de totaalkost, afhankelijk van de grootte van je verbouwingsbudget", merkt Lamens op. "Een renovatie is tijdrovend voor ons. Omdat we de bestaande situatie moeten opmeten, optekenen en vertalen naar de woon- en energienormen van vandaag, met respect voor de wensen van de bouwheer. En daar komen dan nog een pak onvoorziene praktische uitdagingen bij."

Financiële buffer van 15 %

"Bij veel bouwheren heerst er eerst ongeloof als ik vertel hoeveel hun verbouwing zal kosten", vertelt Lamens. "Maar als we alle kostenposten gedetailleerd overlopen, begrijpen ze het wel. Naast het geraamde budget, raad ik hen ook altijd aan om in een ruime financiële buffer te voorzien, van minstens 15 % van de bouwkosten en liefst 20 %. Kost je project 100.000 euro, hou dan minstens 15.000 euro extra aan de kant."

Twee op de drie

Die raad sla je beter niet in de wind. "Ik stel vast dat bijna twee op de drie verbouwers hun buffer aanspreken. Er moet niet veel tegenzitten om de prijs op te drijven. Als een dragende houten balk rot is en vervangen moet worden, of een bestaande fundering niet is wat je ervan verwachtte. Zoiets kost niet alleen extra materiaal, maar ook bijkomend studiewerk voor de architect of ingenieur."

Meer informatie in de rubriek 'Verbouwen en renoveren'.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Wat zijn de voordelen van een leidingrenovatie zonder breekwerk?

e-Pipe Benelux

Wat zijn de voordelen van een leidingrenovatie zonder breekwerk?

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Infosessies en advies in Limburg

De Huisdokter

Infosessies en advies in Limburg

Budgetraming: Hoeveel kosten de technieken voor jouw (ver)bouwproject.

Easykit

Budgetraming: Hoeveel kosten de technieken voor jouw (ver)bouwproject.