In deze oude chocoladefabriek beslissen de bewoners

In de nabijheid van Tongeren, de oudste stad van België, ligt ook een van de eerste gebouwen van het land dat is opgebouwd uit gewapend beton. 107 jaar geleden verrees in het dorpje Nerem een chocoladefabriek met enorm veel karakter. Meer dan een eeuw later is het gerenoveerde gebouw, met trendy lofts en appartementen, klaar om haar nieuwe bewoners te ontvangen. En die kregen heel wat inspraak in het project.

Industrie meets art deco

Foto: dechocoladefabriek.be  

Het indrukwekkende gebouw heeft al heel wat jaren op de teller, maar ziet er tegelijkertijd ook nog zeer fris en eigentijds uit, dankzij de art deco-stijl. Dé eyecatcher van de fabriek, het glasraam met de eekhoorn, pronkt nog steeds centraal in de voorgevel. 

Opvallend, want doorheen de decennia installeerden onder andere Duitse bezetters en Amerikaanse bevrijdingstroepen zich in het gebouw. Daarna deed het nog dienst als fabriek voor weefgetouwen en als tingieterij. Achter de gebouwen liep vroeger zelfs een oude spoorweg tussen Tongeren en Luik.

Dat verleden maakt nu plaats voor nieuw leven. In totaal komen er 70 nieuwe moderne woningen, waaronder trendy lofts en appartementen. Aan het project hangt ook een nieuwbouw vast, op wandelafstand van de oude chocoladefabriek. Toch kozen de Hasseltse ontwerpers van a2o ervoor om heel wat traditionele elementen, zoals de trapleuningen en de liftschacht, te behouden. De oorspronkelijke kelders toverden ze om tot parkeerruimtes.

Bewoners beslissen

Eén keuze ligt vast: overal werd gewerkt met hoge plafonds. Dit om het ruimtelijk gevoel te benadrukken. Over de rest mochten de toekomstige bewoners beslissen. Daarbij konden ze kiezen tussen vier formules: een blanco, onafgewerkte loft, eentje al uitgerust met vloer en badkamer, of een instapklare woning, eventueel extra groot. Elke woning, tussen de 70 en 195 m² groot, heeft trouwens een eigen voordeur en privétuintje.

En ook voor de gemeenschappelijke delen schakelden de ontwerpers de toekomstige bewoners in. Via cocreatiesessies mochten ze mee beslissen over de uitwerking van de gemeenschappelijke huiskamer en tuin.

Ben jij ook wild van deze knappe verzoening tussen verleden en toekomst? De (volledig afgewerkte) lofts die momenteel nog beschikbaar zijn, beginnen vanaf 228.000 euro. Via de website van de chocoladefabriek kan je nog meer afbeeldingen bekijken. Hier alvast nog een luchtvideo van het indrukwekkende gebouw:

                                     

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Bouwen of renoveren? Vraag je gratis bouw- en renovatieboek aan

Verstandig Bouwen

Bouwen of renoveren? Vraag je gratis bouw- en renovatieboek aan

Combineer rolluiken en verticale screens moeiteloos met ventilatie

Wilms nv

Combineer rolluiken en verticale screens moeiteloos met ventilatie

Expertisepakket

SOS Ingenieur

Expertisepakket

Bouwmaterialen

Gamma Belgie

Bouwmaterialen