In deze praktijk ga je met plezier naar de dokter

Oud en nieuw vallen perfect te combineren. Dat bewijst Johan Van Staeyen. De Belgische interieurarchitect toverde een 16de-eeuwse boerderij om tot een moderne huisartsenpraktijk met alles erop en eraan. Een bezoekje aan de dokter wordt meteen een stuk aangenamer.

Foto: Van Staeyen Interieur   

De Spikdorenhoeve in Westerlo heeft al meer dan 420 levensjaren op de teller. De boerderij, gebouwd uit bakstenen en hout, werd in al die jaren stevig aangepakt door moeder Natuur.

Dokter Tom Teulingkx besloot om interieurarchitect Johan Van Staeyen onder de arm te nemen en de hoeve te renoveren tot een hedendaagse praktijk. Al was dat niet zo gemakkelijk. 

Beschermd monument

Toen de Spikdorenhoeve in 2002 de status van beschermd monument kreeg, was dat wel een beperking in vrijheid voor Van Staeyen. Maar daar ging hij bijzonder spitsvondig mee om. De buitenkant van de hoeve restaureerde hij volgens de regels van de kunst, maar de binnenkant stak hij in een heel nieuw jasje. 

 

 

Gigantische kubus

Midden in de hoeve bouwde Van Staeyen een enorme witte kubus. Door strategische openingen te creëren, blijven het houten skelet en originele muren van de hoeve aanwezig in de praktijk. Dat geeft tegelijk een heel moderne, maar ook authentieke sfeer. Door de keuze van bijpassende cementtegels lijken de nieuwe en oude elementen in elkaar te vloeien. 

Afleiding voor patiënten

Bij het binnenwandelen van de praktijk, lijk je onmiddellijk te vergeten waarvoor je kwam. De steriele sfeer van een doorsnee wachtkamer maakt plaats voor een meer ontspannen sfeer. Iets wat ook het doel is van Van Staeyen. "Wanneer mensen in de wachtzaal zitten, kijken ze naar het interieur en vergeten ze hun zorgen", klinkt het.  

Bron: Roomed.nl / Van Staeyen Interieur
Foto’s: Luc Roymans

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Ecohuis

Ecohuis
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Bouwmaterialen

Gamma België

Bouwmaterialen

Je gevel gewoon renoveren? Beter BENOveren!

MijnBENOvatie.be

Je gevel gewoon renoveren? Beter BENOveren!

Advies comfort en duurzaamheid voor iedereen

De Huisdokter

Advies comfort en duurzaamheid voor iedereen