In twee stappen naar een energiezuinigere woning

"Ik merk dat de kennis bij energiezuinige verbouwers eerder fragmentarisch is." Aan het woord is Geert Flipts van het Vlaamse Energieagentschap VEA. Maar waaruit bestaat het volledige plaatje dan? En wat zijn de prioriteiten als je met een beperkt budget wil renoveren? Een totaaloverzicht van alle mogelijke ingrepen en prioriteiten is een absolute must. Daarna komt het erop neer om naargelang jouw wensen en budget zelf de juiste puzzelstukken te kiezen voor jouw concrete situatie. Maar misschien heb je nog geen woning, maar enkel koop- en verbouwplannen? Weet dan dat energiezuinig renoveren al begint bij de huizenjacht.

Huizenjacht

Foto: STIEBEL ELTRON  
Foto: Vaillant  

Hoe staat jouw toekomstige woning er energiegewijs voor? Het Energieprestatiecertificaat (EPC), het energierapport van de woning, lijst op hoe het gesteld is met de isolatie en de beglazing en welke technische installaties er zijn. Scoort de woning slecht op zijn EPC, hou er dan rekening mee dat je extra budget nodig zal hebben om de woning aan te passen naar de huidige energienormen.
Hou ook rekening met de oriëntatie en de compactheid van de woning. Bij een zuidgericht huis is het immers makkelijker om het maximale uit (passieve) zonnewarmte te halen. Een compact bouwvolume is dan weer makkelijker te isoleren en te verwarmen. Meer weten over waar je bij de koop van een woning moet op letten omtrent energie? Lees dan het artikel Energieprestatiecertificaat verplicht in de rubriek Koopgids van onze Immogids.
Heb je al een woning? Dan kan het interessant zijn om je huis te laten doorlichten met een energieaudit. Zo'n audit biedt een antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier energie kan bespaard worden.

In twee stappen naar energiezuinige woning

Een energiezuinig renovatie bestaat uit twee stappen. Stap 1 bestaat erin om de energievraag in te dijken. Dat doe je door de warmteverliezen van je woning te beperken. Stap 2 is dan om die energievraag zo efficiënt mogelijk in te vullen.

Stap 1: energievraag beperken

"Voor de eerste stap is het belangrijk dat je beseft dat je verwarming en warmwatervoorziening de twee grootste slokoppen zijn van je energiefactuur", aldus Flipts. "Energiezuinig renoveren is in de eerste plaats deze twee aan banden leggen. En warmteverliezen inperken, is natuurlijk beter isoleren en de juiste beglazing kiezen." Dakisolatie is een absolute prioriteit, gevolgd door vloerisolatie, het vervangen van je ramen en glas, en de spouw na te isoleren. "Buiten dakisolatie, is er geen vaste volgorde die je moet volgen." Soms loont het bijvoorbeeld sneller de moeite om je spouw na te isoleren dan vloerisolatie te plaatsen. "Je moet dit invullen naargelang jouw concrete situatie."

Stap 2: energievraag efficiënt invullen

Pas als de energievraag is teruggedrongen, moet je werk maken van een betere en dus zuinigere verwarmings- en warmwaterinstallatie. Je kan je ketel vervangen door een hogerendementsketel, of kiezen voor een warmtepomp, een zonneboiler, ... Zonnepanelen zijn dan weer interessant om zelf energie op te wekken en te profiteren van groenestroomcertificaten. "Mocht ik moeten kiezen tussen een zonneboiler of panelen zou ik sowieso gaan voor de zonneboiler, daar haal je energetisch gezien de meeste winst uit", aldus Flipts. De investering voor hetzelfde rendement ligt een pak lager: een zonneboiler van 3.000 à 4.000 haalt evenveel rendement als zonnepanelen van 10.000 à 12.000 euro. Zonnepanelen zijn dan weer heel interessant door de subsidies en groenestroomcertificaten. Maar puur energiegewijs kies ik toch voor de boiler."

Vloerisolatie hinkt achterop

"Ik merk dat de kennis bij de mensen die energiezuinig willen gaan renoveren eerder fragmentarisch is", besluit Flipts. "Je ziet nu dat de meeste mensen wel door hebben dat je niet langs dakisolatie heen kan. Ook de na-isolatie van de muren raakt steeds meer ingeburgerd, we krijgen er steeds meer vragen over. Vloerisolatie blijft echter achterop hinken."

Ecohuis

Ecohuis
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Gereedschappen

Gamma Belgie

Gereedschappen

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Voordelen EPDM bij een plat dak

Zelfdakstore

Voordelen EPDM bij een plat dak

Houten gevelbekleding "h"[age]®

Outdoor Wood Concepts®

Houten gevelbekleding "h"[age]®

Je vloer of kelder gewoon renoveren? Beter BENOveren!

MijnBENOvatie.be

Je vloer of kelder gewoon renoveren? Beter BENOveren!

Infosessies en advies in Limburg

De Huisdokter

Infosessies en advies in Limburg