Jongeren storten zich op bestaande woningen

Een vijfde van de woonleningen bij BNP Paribas Fortis werd vorig jaar afgesloten door jongeren onder de 30 jaar. Twee op drie gaat voor de aankoop van een bestaande woning.

50.000 euro eigen inbreng

Door de aanscherping van de energie-eisen voor nieuwe woningen neemt de kloof tussen nieuwbouw en renovatie alsmaar toe.

Foto: Blavier  

Ga je renoveren? Zorg dan voor een financiële buffer van 15.000 tot 20.000 euro.

Foto: Luminus  

Gemiddeld lenen twintigers 165.923 euro voor hun vastgoedaankoop. Door hun beperktere financiële middelen lenen ze 86 % van de waarde van de woning (quotiteit), tegenover het algemene gemiddelde van 79 %.

Groeiende kloof tussen bouwen en verbouwen

Niet alleen jongeren richten zich op de secundaire markt. In 2015 waren aankoop, renovatie en aankoop met renovatie bij BNP Paribas Fortis samen goed voor 82 % van alle kredieten (herfinancieringen niet meegerekend).

Door de aanscherping van de energie-eisen voor nieuwe woningen neemt de kloof tussen nieuwbouw en renovatie alsmaar toe. Dat houdt banken niet tegen bij het toekennen van kredieten. Zij kijken vooral naar het inkomen van hun klanten.

Visie van bouwexpert

En dat terwijl bij bestaande woningen de geplande renovaties doorslaggevend zijn voor de waarde van het vastgoed op lange termijn. Dirk Saelens, professor aan de afdeling van bouwfysica van de KU Leuven, beaamt: “Mensen stappen niet snel naar een studiebureau of architect om alles te laten uitrekenen. Daar is een rol weggelegd voor banken. Zij hebben er baat bij dat klanten hun centen optimaal investeren en zouden zo’n studie mee kunnen financieren. Er is nood aan ‘one-stop-shops’ voor renovatie.”

Visie van de bank

Volgens Greet Van Criekingen, verantwoordelijke voor hypothecaire kredieten bij BNP Paribas Fortis, zien klanten dat zelf anders: “Zij verwachten financiële begeleiding van hun bankier, geen bouwadvies. Dat is iets voor mensen uit de bouwwereld. Bovendien is het voor ons zeer moeilijk om rekening te houden met de opbrengst van eventuele energiebesparende investeringen. Daarvoor is geen officiële calculator voorhanden.”

Financiële buffer nodig

Renoveren blijft zowel technische als financieel een uitdaging. Kati Lamens, voorzitter van de Vlaamse architectenorganisatie NAV, raadt daarom aan om genoeg middelen aan de kant te houden voor onverwachte verrassingen. “Minstens 15 % van de bouwkost en liefst 20 %. Kost je verbouwing 100.000 euro, hou dan zeker 15.000 euro aan de kant.” Geen overbodige luxe, want ze wijst erop dat twee op de drie verbouwers hun reserves moeten aanspreken.

Hoeveel (extra) kost verbouwen?

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Bouwmaterialen

Gamma Belgie

Bouwmaterialen

Een Extra verdieping in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Extra verdieping in houtskeletbouw

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Presentatie: funderingen, balken en draagvloeren voor beginners

SOS Ingenieur

Presentatie: funderingen, balken en draagvloeren voor beginners

Je glas, ramen en deuren gewoon renoveren? Beter BENOveren!

MijnBENOvatie.be

Je glas, ramen en deuren gewoon renoveren? Beter BENOveren!