Meer licht en ruimte in Brusselse stadswoning in 10 maanden tijd

Bert en zijn gezin kochten enkele jaren geleden een stadswoning in de Brusselse rand. Al snel volgden de renovatieplannen: de woning uitbreiden en meer daglicht binnenhalen. Omdat het gezin zelf weinig tijd had om te verbouwen, kozen ze ervoor om de hele woning in één keer onder handen te laten nemen. En het resultaat mag er zijn!

Bert en zijn gezin kochten enkele jaren geleden een stadswoning in de Brusselse rand. Al snel volgden de renovatieplannen.

Foto: Verelst Woningbouw en Renovatie  

 

De stadwoning werd in de jaren zeventig voor het laatst aangepakt. “Het was hoognodig om de ruimtes opnieuw in te delen, het buitenschrijnwerk te vervangen en bijkomend te isoleren. De binnenmuren werden gesloopt en de vloeren deels uitgebroken”, vertelt Bert. “Het was een echte ruïne. We besloten om Verelst Woningbouw & Renovatie in te schakelen om op de achterbouw een extra verdieping bij te bouwen en meer lichtinval te creëren.”

Volledig gestript

De woning werd in tien maanden tijd volledig verbouwd. “We stripten het huis volledig tot enkel de dragende constructie overbleef”, vertelt Stijn Smulders, renovatieadviseur bij Verelst. “Deze hebben we aangepast zodat de leefruimtes groter werden. We voorzagen ook een volledig nieuwe technische installatie, met onder andere domotica, vloerverwarming met warmtepomp, pv-panelen en een ventilatiesysteem D. We plaatsten opnieuw isolatie en verzorgden een volledig nieuwe afwerking.”

Meer daglicht

Het doel van de verbouwing was meer daglicht binnenhalen. “In een rijwoning is dat niet eenvoudig”, zegt Stijn Smulders. “We besteedden hier veel aandacht aan in het ontwerp. Het openmaken van de ruimtes in combinatie met hogere plafonds zorgden voor een heldere woning. Via twee dakkoepels en een vide in de trappenhal dringt het daglicht door tot diep in de woning.”

Bijna-energieneutraal

Bert en zijn gezin kozen bewust voor een energie-efficiënte woning. “We isoleerden het dak en de gevels op de best mogelijke manier en er werd superisolerend buitenschrijnwerk geplaatst. Ook het vloerniveau werd aangepast om ruimte te maken voor vloerisolatie”, vertelt renovatieadviseur Stijn Smulders. “De combinatie van de isolerende buitenschil, de energievriendelijke technische installatie en het verluchtingssysteem zorgt ervoor dat deze woning het beter doet dan de huidige eisen opleggen. Bert en zijn familie genieten zo van een woning die ze makkelijk kunnen verwarmen zonder hoge energiefactuur.”

 

Heb je zelf een leuk verbouwverhaal? Deel het met ons via redactie@livios.be!

Nog meer verbouwverhalen? Lees ook deze artikels:

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Producten

Een Aanbouw in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Aanbouw in houtskeletbouw

Voordelen EPDM bij een plat dak

Zelfdakstore

Voordelen EPDM bij een plat dak

Houten gevelbekledingsconcept Woodface®

Outdoor Wood Concepts®

Houten gevelbekledingsconcept Woodface®

Bouwmaterialen

Gamma Belgie

Bouwmaterialen

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Atlas & Nelskamp dakpannen

SVK

Atlas & Nelskamp dakpannen