Mijn Huis Mijn Architect: markante renovatieprojecten

Bouwers en verbouwers kunnen op zaterdag 25 en zondag 26 september weer tonnen inspiratie opdoen tijdens 'Mijn huis, mijn architect'. In totaal zetten liefst 160 woningen de deuren wagenwijd open voor het grote publiek. Livios licht deze week al een tipje van de sluier en bekijkt vijf renovatieprojecten van dichtbij.

Boot als gastenverblijf

Icoon.be architecten en Sculp(IT) - Architecten Frederik De Smet en Pieter Peerlings - Karel De Backerstraat, Hemiksem

Wat eens een supermarkt was in het Antwerpse Hemiksem, is na jaren van hard labeur door de eigenaar en doe-het-zelver omgetoverd tot een stijlvolle loft en een showroom voor zijn binnenschrijnwerkbedrijf. Eén van de vele blikvangers is ongetwijfeld het jacht dat aangemeerd ligt in de ecologische zwemvijver waar de ruime zitkamer op uitkijkt. Alle wanden die niet noodzakelijk waren, werden hiervoor verwijderd om het ruimtegevoel te bevorderen. Het jacht doet met zijn vier slaapplaatsen, eigen sanitair en keuken dienst als gastenverblijf en garandeert zo privacy voor zowel de bewoners als de gasten. Bovendien beantwoordt dit concept aan één van de grote vereisten van de bouwheer: geen tuinonderhoud.

Evenmin alledaags is dat de wagen niet in een garage staat zoals we die allemaal kennen. De auto staat gewoonweg in de woonruimte. Een kamerhoge schuifdeur met transparant glas verhindert dat onaangename geurtjes de living binnendringen. In de slaapkamer is het zwevend bed een eyecatcher. Niet verwonderlijk, want dit ligt in het verlengde van de keuken, ook al met een zwevend keukenblok. Het keukeneiland van negen meter weegt zomaar eventjes 6.000 kg en is ter plekke gegoten rond een dragende muur, weet mede-architect Pieter Peerlings. Eten kan overigens aan een zeven meter lange eettafel. Nog opmerkelijk in de woning is het veelvuldig gebruik van beton. Je ziet zelfs beton terug in de keukenspoelbak en het badmeubilair. Een strakke vormgeving met een stijlvol warm design - Philippe Starck-stoelen - is het gevolg. Een verbluffende droomwoning kortom.

Van donkere schuur naar lichte woning

Plano Architecten bvba – architect Hilde Hermans - Schuurveld, Londerzeel

De grote schuur van deze vierkantshoeve werd gerenoveerd tot een moderne woonst voor een gezin met kinderen. De woning zelf, een strak bouwvolume waarvan de verschillende buitenruimtes in hetzelfde omhulsel zitten, wordt gevormd door de bestaande buitenmuren en het dak van de oude schuur, ondersteund door spanten.

De nieuwe woning is door de bestaande balkenstructuur heen gebouwd. De trekkers van de spanten zaten allemaal op een verschillende hoogte. Deze werden gebruikt om de vloerniveaus te bepalen. Door gebruik te maken van de verschillende niveaus ontstaat er een open en ruimtelijk gevoel in de woning. Zo is een donkere schuur toch een licht en luchtig geheel geworden.

Het nieuwe volume binnen de oude schuur is volledig opgebouwd uit cellenbeton en gepleisterd. Er werd een eigen kleine waterzuiveringsinstallatie geplaatst omdat er geen aansluiting op de openbare riolering kon worden uitgevoerd.

Twee rijwoningen omgeturnd tot polyvalent gebouw

B-bis architecten - Architect Sebastiaan Leroy – Grapheusstraat, Deurne

Dit nieuw gebouw is een samenvoeging van twee grondig verschillende, bestaande rijwoningen. Door deze bouwstijlen goed te laten 'botsen' en zelfs te versterken door nieuwe toevoegingen, ontstaat een nieuwe eenheid.
Zonder al te veel structurele ingrepen lopen de functies die het gebouw moet herbergen naadloos in elkaar over. De privéwoning, de bureaus, de shop, de studentenverblijven, de spreekruimtes, de gemeenschappelijke keuken en de muziekkamer hebben hun eigen karakter, maar zijn op een natuurlijke manier met elkaar verbonden.

Ook aan de buitenzijde komt deze samenstelling van nieuwe en bestaande, contrasterende elementen tot uiting. De voorgevel wordt gedeeltelijk verborgen achter een bache, de zijgevel is opengemaakt en geïsoleerd en afgewerkt met crepi. De achtergevel is ingepakt met isolatie en verticale, houten beplanking. Zelfs tot in de tuin geeft deze aanpak een gevarieerde beleving.

Truckfloor

De vernieuwde achterbouw is het paradepaardje van de woning. De dubbelhoge ruimte wordt gebruikt als leefkeuken, eetruimte, vergaderruimte, ontmoetingsplaats, werkruimte en is het zenuwcentrum van het gebouw. Nieuwe organisch gevormde, grote ramen in afrormosia kijken uit op het naastgelegen park Rivierenhof en maken de blinde wachtgevel aan de linkerwoning helemaal open.

Truckfloor is nieuw samengesteld (afval)hout dat gebruikt wordt op de vloer in laadbakken voor vrachtwagens. Het wordt hier gebruikt voor vloeren, trappen en zelfs als werktablet in de keuken. Ecologisch verantwoord, stevig en karakteristiek.

Historische achtergrond centraal in moderne lofts

Arch. Atelier Ravestijn & P. -Architect Leo Ravestijn - Bogaardenstraat, Brussel

Een sinds jaren leegstaand bankgebouw uit het begin van de vorige eeuw, werd omgevormd tot meerdere lofts. Het uitgangspunt was de fundamentele eigenschappen van de bestaande structuur tot uitdrukking laten komen, zoals het structurele verband van het metselwerk, het glas in lood van de veranda, de kluisdeur van de bank ...

Eén van de lofts bestaat uit een gelijkvloers met de kluizen in de kelderverdieping. De omvorming gebeurt met respect voor het bestaande gebouw en de decoratieve elementen én met aandacht voor de hedendaagse levensstijl. Gezien de grote vrije hoogte wordt het slaapgedeelte met badkamer op een tussenverdiep geplaatst, in het midden van de drieledige bouwmodule. Een wand uit profielglas laat licht toe in de badkamer en begrenst beneden het salon aan de straatzijde en laat licht toe ter hoogte van de slaapkamer.

Gastenkamer in kluis

Via een nieuwe centrale trap naar de kluis wordt in de kelderverdieping ruimte gemaakt voor een gastenkamer met bijhorende sanitaire inrichting en een wijnkelder. De kluisdeur wordt vergrendeld en langs de binnenzijde is het mechanisme als historische herinnering zichtbaar. De oorspronkelijke lichtkoepel uit glas en lood wordt gebruikt in de living (verplicht te dichten door de brandweer) en met behulp van TL-lampen krijgt deze zijn oorspronkelijke functie terug. De achterbouw wordt afgebroken en geeft ruimte aan een nieuwe kleine stadstuin op het peil van de woonkamer. De gerecupereerde ramen uit glas in lood, teruggeplaatst boven de grote nieuwe schuiframen in achtergevel, de afgestraalde binnenwanden, de vloer uit gladde gepolijste beton geven de woning kracht met een historische achtergrond.

Elke m2 efficiënt benut

CRU! bvba - Architect Sven Mouton - Schommelstraat, Gent

Vanuit het principe dat verbouwen binnen de stad volgens ecologische principes nog altijd te verkiezen is boven eender welke nieuwbouw op het platteland, heeft architect Sven Mouton deze oude rijwoning omgetoverd tot een woning met kantoor en B&B in het Rabot in. Een verademing binnen het drukke stadsweefsel!

De oude paardenstal werd volledig gestripd en heropgebouwd als woonruimte rond een centrale patio, waaraan ook het kantoor gelegen is. Het oude woongedeelte wordt nog omgevormd naar 2 ruime B&B-kamers. Door het efficiënt benutten van elke m² werd deze eerder krappe rijwoning een ruime en luchtige woongelegenheid. Door zorgvuldig te kiezen waar het licht binnenvalt, veranderen de woning en het kantoor de hele dag van lichtinval en krijgt het geheel een groot binnen/buitengevoel. De centrale binnenpatio werd voorzien van 'verrijdbaar' groen en een fontein, waardoor deze binnenkoer, omgeven door tientallen buren een gezellig venetiaans karakter krijgt.

Bamboe in dakconstructies

Voor de lastendragende dakconstructies werd er gebruik gemaakt van bamboe in zijn originele vorm, d.w.z. niet verzaagd of gelamineerd maar de 'bamboestokken' in zijn geheel. Twee hellende daken en één plat dak worden volledig ondersteund via deze techniek, die door de architect en zijn vrouw tijdens een 2-jarig ontwikkelingsproject in Braziië ook werd aangeleerd aan de lokale bevolking.

Er werd verder getracht zoveel mogelijk de geest van de plek te bewaren door materialen in hun brute vorm te behouden, en er nieuwe elementen zo subtiel mogelijk bij te betrekken, zodat het originele materiaal (bv. baksteen) er uitsgesproken uitkomt. Een trapuitbouw en de voorste dakconstructie werden in hoogisolerende sandwichpanelen voorzien om duidelijk aan te tonen wat nieuw en wat oud is. Boven het centraal gelegen kantoor werd er een groendak voorzien dat zorgt voor een dik pak isolatie boven het kantoor, en het uitzicht voor de buren van bovenaan ook veraangenaamd.

Het oude woongedeelte/rijhuis werd volledig ingepakt aan de binnenzijde met geluidswerende gipsplaten met een laag rotswol achter. Er werd zoveel mogelijk gewerkt met energievriendelijke apparaten, zoals led-verlichting, zonder dat de lichtkwaliteit erbij mocht inboeten.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Voordelen EPDM bij een plat dak

Zelfdakstore

Voordelen EPDM bij een plat dak

Wat zijn de voordelen van een leidingrenovatie zonder breekwerk?

e-Pipe Benelux

Wat zijn de voordelen van een leidingrenovatie zonder breekwerk?

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Bouwmaterialen

Gamma Belgie

Bouwmaterialen

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

BouwTeam cursus - lees meer over ons programma van 2 zaterdagen

Dialoog vzw

BouwTeam cursus - lees meer over ons programma van 2 zaterdagen