"Mik bij een energetische renovatie op laagenergie"

+Home, deel van de Bostoen Group, legt zich volledig toe op energetische renovaties. Net zoals je bij Bostoen bij één partij terecht kan voor de bouw van je passiefwoning, neemt ook +Home het totale proces voor hun rekening, van plan tot uitvoering. De ideale partij dus om te polsen naar 'de renovatiemarkt' en 'de verbouwer'. Geert Verspeel over het premielandschap, energetische minima voor bestaande woningen en de kloof tussen nieuwbouw en renovatie.

Een energiezuinige renovatie begint bij de buitenschil...

Foto: Bostoen  

... en focust zich daarna pas op de technieken.

Foto: Verisol  

"Het effect van een nieuwe, geschrapte of aangepaste premie is enorm groot", zegt Verspeel.

Foto: Bostoen  

"De communicatie over het premiebeleid kan een pak beter", vindt Verspeel. "Er is te veel onduidelijkheid."

Foto: Luminus  

Verspeel: "Premies koppelen aan labels en kwaliteitscertificaten is een goede zaak."

Foto: Isolteam  

Verspeel: "Door de stijgende energieprijs zullen steeds meer mensen inzien dat het nodig is om de energetische prestatie van hun huis aan te pakken."

Foto: Thuis in geldzaken  

Jullie beschikken over energieconsulenten die bij geïnteresseerden langsgaan om een woninganalyse te maken. Hoe zit het met de kennis van de gemiddelde verbouwer?
"Er zijn grote verschillen. Je hebt er die erg goed geïnformeerd zijn en weten dat de buitenschil dé prioriteit is bij een energetische renovatie. Zij weten doorgaans goed wat ze willen. Aan de andere kant zijn er de klanten die bij wijze van spreken zonnepanelen willen terwijl hun dak niet eens is geïsoleerd. Aan ons om hen duidelijk te maken dat de technieken pas ná de isolatie en het schrijnwerk komen."

Moeten jullie vaak bijsturen? Dat jullie uiteindelijke voorstel er anders uitziet dan wat de verbouwer in gedachten had?
"Dat valt zeker voor. Ik zat laatst met iemand rond tafel die helemaal wild was van het concept 'warmtepomp'. Maar het was een grote woning en ook de warmteafgifte gebeurde via hogetemperatuurradiatoren. Dan zeggen wij dat het goed is dat hij aan hernieuwbare energie denkt, maar dat een warmtepomp voor hem enkel zinvol is in combinatie met isolatie en een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur, zoals vloerverwarming. Je mag het totaalplaatje niet uit het oog verliezen."

Hoe belangrijk is dat totaalplan bij een energetische renovatie?
"Heel belangrijk. Eerst zorgen voor een goed geïsoleerde buitenschil, dan pas de technieken aanpakken. De trias energeticas dus. Wij bepalen voor jouw woning de prioriteiten en zorgen ervoor dat de verschillende stappen logisch op elkaar aansluiten."

De laatste tijd beweegt er heel wat in premielandschap. Welk effect heeft dat op de renovatiemarkt?
"Dat effect is enorm. Zodra een bepaalde premie wegvalt, valt de vraag ook weg. Een voorbeeld: in juni installeerden we 395 pv-installaties. Een echte rush, want op 1 augustus vielen de groenestroomcertificaten flink terug. In die maand: amper vijftigtal installaties."
"Omgekeerd hetzelfde. Sinds de premie voor zonneboilers is opgetrokken, krijgen we op beurzen nog amper vragen over pv-panelen, maar des te meer over zonneboilers. Het schrappen, verlagen of optrekken van een premie heeft een direct effect."

Wat vindt u ervan dat de premies om de haverklap worden aangepast?
"Het beleid en de communicatie kan veel beter. Neem nu die netvergoeding voor mensen met zonnepanelen. Komt die er of niet? En hoeveel gaat die bedragen? Er zijn te veel als'en, te veel dingen die te lang vaag blijven. Die onzekerheid maakt dat mensen hun aankoop uitstellen. Of het gewoon niet meer weten. Eén mevrouw vertelde me zelfs dat ze dacht dat de groenestroomcertificaten gingen stijgen. Om maar te zeggen dat het voor de gemiddelde bouwer en verbouwer lang niet meer duidelijk is."

Schiet het huidige premiebeleid te kort?
"Zeker. Tegen 2020 moet er 20 % groene energie zijn. Maar hoe gaan ze dat doel bereiken als ze blijven knagen aan de premies? De premies zelf zijn vaak ook ondoordacht. Waarom moesten die groenestroomcertificaten eerst zoveel waard zijn? En waarom moet voor zonneboilers de premie gekoppeld zijn aan het collectoroppervlakte en niet aan het verbruik of de boilerinhoud? Dat lijkt me veel logischer."

We blijven nog even in de sfeer van de regelgeving. Voor nieuwbouw gelden er allerhande wetten. Je dak moet minstens zoveel geïsoleerd zijn, je moet minstens dat E-peil bereiken... Renovatie is in die zin 'vrijblijvend'. Moeten er ook energetische minima komen voor bestaande gebouwen?
"Dat zou in elk geval niet evident zijn. Ik vind het wel een goede zaak dat premies gekoppeld zijn aan bepaalde minima. Wil je profiteren van de premie voor dakisolatie? Goed, maar dan ga je wel minimaal zoveel centimeter isolatie moeten plaatsen."
"Ook een stap voorwaarts: voor de na-isolatie van je spouwmuren kan je alleen van een premie genieten als dat gebeurt door een goedgekeurd aannemer. Wat ben je met isolatie als ze niet goed geplaatst is? Kwaliteitslabels en certificaten moeten en zullen in mijn ogen steeds belangrijker worden."

In 2021 zit nieuwbouw al aan 'bijna energieneutraal'. Wordt de kloof met bestaande gebouwen niet te groot zonder verplichte energetische minima?
"Neen, ik denk het niet. Door de stijgende energieprijs zullen steeds meer mensen inzien dat het nodig is om de energetische prestaties van hun huis aan te pakken. Het afgelopen jaar steeg de energieprijs in Italië en hier in België het hardst van heel Europa. Een teken aan de wand. Ik ben er van overtuigd dat steeds meer mensen de nood zullen inzien van een energiezuinige woning. Die berichten over mogelijk black-outs deze winter zijn een extra motivatie om in te zetten op hernieuwbare energie."

Wat moet het doel zijn als je nu energiezuinig renoveert?
"Weet dat renoveren naar passief zeker geen evidentie is. Als je ziet dat één op vier van de passieve nieuwbouw niet door de test geraakt... Bij Bostoen daarentegen wordt er op alle aspecten grondig getest en garanderen ze voor elk Passiefhuis het Passiefhuiscertificaat. Lage energie moet wel doenbaar zijn. Daar moet je durven op mikken Maar alles hangt af van je verbouwbudget."

Wat is het gemiddelde budget waarmee verbouwers bij jullie komen aankloppen?
"20.000 à 25.000 euro. Aan ons om met dat budget je woning zo energiezuinig mogelijk te maken mét een langetermijnvisie in het achterhoofd. We kunnen er ook een stappenplan van maken, zodat je de kosten kan spreiden. Met je beschikbare budget de grootste pijnpunten aanpakken en over x aantal jaar de volgende ingreep inplannen. Al wil iedereen natuurlijk zoveel mogelijk ineens (lacht).

Tot slot: één gouden tip voor de energiebewuste verbouwer?
"Begin met de buitenschil. Volg de trias energeticas."

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Je vloer of kelder gewoon renoveren? Beter BENOveren!

MijnBENOvatie.be

Je vloer of kelder gewoon renoveren? Beter BENOveren!

Atlas & Nelskamp dakpannen

SVK

Atlas & Nelskamp dakpannen

Gereedschappen

Gamma België

Gereedschappen

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Een Aanbouw in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Aanbouw in houtskeletbouw