Renovatiepremies onbekend en onbemind

De Vlaming isoleert massaal zijn dak, moet beter renoveren en is niet op de hoogte van de bestaande premies. Dat blijkt uit de resultaten van de REG-enquête die Vlaams minister van Energie Bart Tommelein onthulde bij de start van de bisbeurs. Het Vlaams Energieagentschap gaat daarin na in hoeverre de Vlaming nadenkt over energiebewust leven en of hij daar ook echt stappen voor onderneemt.

Foto: Eandis/Infrax  

Veel te weinig Vlamingen zijn op de hoogte van de bestaande premies zoals de totaalrenovatiebonus, de burenpremie en de korting op onroerende voorheffing bij een ingrijpende energetische renovatie. Om nog maar te zwijgen over de teruggave van schenkingsrechten na renovatie.

Tommelein: “We zien dat het vooruit gaat, maar veel te traag. Hoewel de Vlaming zegt dat hij energiezuinigheid heel belangrijk vindt, zet hij zijn overtuiging heel traag om in renovaties.”

Foto: © Valentine Van der Hauwaert  

De Vlaamse overheid en diverse sectororganisaties uit de bouwwereld sloegen de handen in elkaar voor een Renovatiepact. Met diverse initiatieven geven ze antwoorden op vragen waar je als verbouwer mee geconfronteerd wordt, waardoor je BENOveert (beter renoveren).

Foto: Orde van Architecten  

6 op 10 scoort onvoldoende 

Negen op tien Vlaamse gezinnen vindt energiebesparing belangrijk. Maar uit onze enquête bleek al dat acht op tien Vlamingen liever niet renoveert. 85 % van de Vlaamse woningen heeft wel een geïsoleerd dak. Op de tweede plaats staat muurisolatie met 50 % gevolgd door vloerisolatie met 33 %. Resultaat? Zes op de tien woningen scoren onvoldoende op vlak van de totale energieprestatie.

Tommelein: “We zien dat het vooruit gaat, maar veel te traag. Hoewel de Vlaming zegt dat hij energiezuinigheid heel belangrijk vindt, zet hij zijn overtuiging heel traag om in renovaties.”

Premies

Is de reden van de slechte resultaten onwetendheid? Want aan premies geen gebrek. Toch kent slechts 26 % de totaalrenovatiebonus, 25 % kent de burenpremie en maar 20 % weet dat je korting krijgt op de onroerende voorheffing bij een ingrijpende energetische renovatie. De teruggave van schenkingsrechten na renovatie hinkt achteraan met 10 %.

Tommelein benadrukt het belang van de premies: “De totaalrenovatiebonus is heel belangrijk, maar kent een kleine vraag. De eerste stap is vaak de moeilijkste: offertes opvragen, vergelijken en dan bepaalde leveranciers afwijzen. We willen net met de bestaande premies de Vlaming ontzorgen met duidelijke begeleiding. Informeer je genoeg en ga naar de energiehuizen in je buurt, want er bestaat meer dan je denkt!”

“Wat je niet kent, kan je niet aanvragen”

Tommelein is verontwaardigd: “Zes op tien kent de energielening niet die je via de overheid en de bank afsluit. We hebben zelfs herovereenkomsten gemaakt met de bank voor nog lagere tarieven. Maar wat je niet kent, kan je niet aanvragen.”

Ook kwetsbare doelgroepen kunnen betaalbaar renoveren: “We verhoogden onlangs het bedrag van de energielening naar 15.000 euro en verlengden de terugbetalingstermijn tot tien jaar. Bovendien lenen mensen die in een sociale zorgensituatie zitten aan 0 %. Dit neemt dus geen hap weg uit hun budget. Zij hebben volgens onze berekeningen op het einde van de maand zelfs nog iets over.” 

Wat kan beter?

  • Slechts 1 % van de Vlaamse gezinnen verwarmt met een warmtepomp. De grote favoriet is aardgas, gevolgd door stookolie en elektriciteit. Tommelein is positief over dit cijfer: “Van wie verwarmt met een individuele cv-installatie op aardgas, heeft 75 % een condensatieketel.”
  • Een op zes heeft geen centrale verwarming en verwarmt op basis van afzonderlijke apparaten, zoals gaskachels, elektrische toestellen en houtkachels.
  • Slechts 2 % van de gezinnen gebruikt een zonneboiler voor de opwarming van water. Het merendeel doet dit met een boiler of doorstromer die aangesloten is op de centrale verwarmingsketel.  
  • En 12 % van de bevraagde Vlamingen heeft zonnepanelen op zijn dak. Je ziet ze vooral bij open bebouwingen en volgens een stijgend gezinsinkomen.

Wat brengt de toekomst?

De komende vijf jaar wil een op drie Vlaamse gezinnen investeren in dakisolatie, een zuinige ketel, PV-panelen of beglazing. De lagere inkomensgroepen en personen die niet stilstaan bij hun energieverbruik (84 %!) plannen geen energiebesparende investeringen.

Waarom niet? Blijkbaar wil de Vlaming eerst de volledige garantie dat de renovatiewerken hun investering waard zijn. Met andere woorden, brengt het genoeg op? En zullen ze ook morgen nog voldoen aan de (nieuwe) normen? Een grote groep ziet renovatiewerken eerder als comfortverhoging, gevolgd door de nood aan advies en premies.

BENOveren is beter renoveren

De Vlaamse overheid en diverse sectororganisaties uit de bouwwereld sloegen in 2015 de handen in elkaar voor een Renovatiepact. Doelstelling is om tegen 2050 elk bestaand huis en appartement even energiezuinig te krijgen als een nieuwbouw van vandaag. Met diverse initiatieven geven ze antwoorden op vragen waar je als verbouwer mee geconfronteerd wordt. Een geBENoveerd huis zorgt onder andere voor een lagere energiefactuur, meer wooncomfort en een gezonder binnenklimaat. Om je huis te BENOveren kan je gebruik maken van de bestaande premies. Lees er hier alles over.

Kijk in onze premielinker na op welke premies jij recht hebt.

Groep Huyzentruyt nv

Groep Huyzentruyt nv
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Ik wil verbouwen

Focus Housing

Ik wil verbouwen

Zelfdakstore EPDM-folie

Zelfdakstore

Zelfdakstore EPDM-folie

Plaatsbezoek met mondeling advies (standaardpakket)

SOS Ingenieur

Plaatsbezoek met mondeling advies (standaardpakket)

Gereedschappen

Gamma Belgie

Gereedschappen

Voordelen van leidingrenovatie zonder breekwerk

e-Pipe Benelux

Voordelen van leidingrenovatie zonder breekwerk