Is aannemer verantwoordelijk voor vochtproblemen?

Vraag

Ons huis is van de jaren 1900 en we hebben het volledig laten renoveren door een erkend aannemer. Na een jaar krijgen we nu echter last van opstijgend vocht. Is mijn aannemer hiervoor verantwoordelijk en wie moet de kosten dragen? De aannemer heeft al mondeling bevestigd dat hij dit voor zijn rekening gaat nemen. Ondertussen heb ik bij enkele firma’s al een offerte opgevraagd, maar de prijzen voor herstellingen zijn echt enorm.

Antwoord

"De aannemer van de renovatiewerken van je woning is na oplevering (einde van de werken) verplicht je een dubbele garantie te geven", begint advocaat Guy Baelde zijn uitleg. "Enerzijds draagt hij de verantwoordelijkheid voor lichte verborgen gebreken voor een maximumduur van 10 jaar na de uitvoering van de werken, tenzij deze termijn contractueel werd beperkt. Anderzijds draagt hij de tienjarige aansprakelijkheid voor ernstige bouwgebreken die de stabiliteit van je pand in het gedrang brengen."

"Deze laatste aansprakelijkheid kan nooit contractueel beperkt worden.  Een ernstig vochtprobleem wordt in de rechtspraak nogal vaak als probleem aanzien dat onder de tienjarige aansprakelijkheid valt. Maar soms wordt die als licht verborgen gebrek aanzien afhankelijk van de feitelijke situatie. Een dekking van je brandverzekering valt uit te sluiten, indien het om opstijgend vocht gaat. De aannemer is meestal ook niet verzekerd voor 10-jarige aansprakelijkheid."

"Om je rechten correct te vrijwaren, is het noodzakelijk - als een onmiddellijk herstel door de aannemer uitblijft - de aannemer en eventueel je architect duidelijk in gebreke te stellen en zonodig te dagvaarden. Mocht de termijn van de lichte verborgen gebreken na korte termijn komen te vervallen (dit is afhankelijk van het contract), dan moet je zo snel mogelijk tot dagvaarding overgaan, zodat die aansprakelijkheidsgrond kan aangewend worden vóór die verjaard is."  

"Na dagvaarding zal in principe een expert tussenkomen, die de schade onderzoekt en een oorzaak poogt aan te duiden. De aannemer zal dan op basis van het expertiseverslag veroordeeld kunnen worden op grond van het expertiseverslag tot uitvoering van de werken of betaling van de herstelkosten en eventuele schadevergoeding."

Beantwoord door: Guy Baelde, Advocatenkantoor Baelde & D’hont
Meer beantwoorde vragen over Voorbereiding

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Bouwadvies voor lokale overheden en scholen

Acasus - onafhankelijk bouwadvies

Bouwadvies voor lokale overheden en scholen

Atlas & Nelskamp dakpannen

SVK

Atlas & Nelskamp dakpannen

Gereedschappen

Gamma Belgie

Gereedschappen

Een Aanbouw in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Aanbouw in houtskeletbouw

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning