Woont elke Vlaming energiezuinig tegen 2050?

Elke Vlaamse woning moet energiezuinig zijn tegen het jaar 2050. Wie een bestaande woning koopt, moet een stappenplan krijgen dat aangeeft hoe je je woning optimaal en energiebewust renoveert. En de energiepremies worden aangepakt.

Dat zijn de drie pijlers waarmee de Vlaamse regering en de bouwsector een versnelling hoger willen schakelen om ons woningpatrionium op het niveau van 21e eeuw te krijgen. Dat schrijft de krant De Morgen.

Renovatieboost

Tegen 2050 moeten alle woningen - huizen én appartementen - energiezuinig zijn. Wat dat precies inhoudt, is nog niet duidelijk.

De premies zullen navenant moeten zijn, want op dit moment bedraagt de renovatiegraad in Vlaanderen slechts 0,7 %.

Naast een hervorming van de premies, moet er ook een stappenplan komen om de koper op de goede weg te zetten.

Foto: Pluimers Isolatie  

Meer dan de helft van de Vlaamse woningen is voor 1970 gebouwd. De energieprestaties van deze woningen laten dus vaak te wensen over. Geen hernieuwbare energie of minstens dubbele ramen, geen isolatie in daken of muren. Veel plaatsen waar de kou naar binnen en de warmte naar buiten kan. Gevolg: hogere energiekosten. Zowel voor jou als consument als voor onze aardbol.

De Vlaamse regering wil hier, in het kader van het Renovatiepact, verandering in brengen. Met de hulp van de bouwsector. Tegen 2050 moeten alle woningen - huizen én appartementen - energiezuinig zijn. Wat dat precies inhoudt, is nog niet duidelijk. Voor nieuwbouwwoningen vandaag is een E-peil van 60 de norm.

Als we dat niveau moeten evenaren, moet er een heuse renovatieboost gebeuren. En dat vraagt enorm veel investeringen, zowel voor woningbezitters, voor de bouwsector als voor de overheid.

Hervorming energiepremies

De Vlaamse regering wil dan ook de huidige energiepremies hervormen. Toch heerst ook hier nog veel onduidelijkheid. Zowel over de invulling van de premies als over de eventuele gevolgen als je de doelstelling niet behaalt.

Hoe dan ook, de premies zullen navenant moeten zijn. Want op dit moment bedraagt de renovatiegraad in Vlaanderen slechts 0,7 %.

Stappenplan bij aankoop woning

Als je vandaag de dag een huis of appartement koopt, krijg je een EPC-certificaat. Dat document vertelt hoeveel energie je nieuwe woning verbruikt. Bedoeling is om dit nu aan te vullen met een stappenplan. Een op maat gemaakt gidsdocument dat vertelt hoe jij je woning zo efficiënt mogelijk dient te renoveren.

Dat stappenplan zou dan onderdeel vormen van de woningpas. Een soort overkoepelend digitaal woningpaspoort dat alle gegevens en attesten over je woning verzamelt. Maar ook hier moet de overheid nog het een en ander uitklaren.

Onhaalbaar of niet ambitieus genoeg?

Toch worden er meteen enkele vraagtekens geplaatst bij de plannen van de Vlaamse overheid. Is de energiezuinige norm van vandaag niet achterhaald binnen 35 jaar? En moeten we dus al niet heel wat verder staan tegen dan? Energieneutrale woningen bijvoorbeeld? Je woning heeft dan een minimale nood aan energie, maar lost dat tekort zelf op.

Volgens verschillende bouwexperts is een volledige energieneutraal woningpatrominium onmogelijk. In dat geval zou het financieel haalbaalder zijn om oudere huizen af te breken en nieuwe op te bouwen.

En nog een punt van twijfel. Verliezen de renovatiedoelstellingen nu al aan kracht, omdat er - voorlopig - nog geen sancties zijn bedacht?

De Vlaamse regering, en meer bepaald initiatiefneemsters en ministers Annemie Turtelboom (Energie - Open Vld), Liesbeth Homans (Wonen - N-VA) en Joke Schauvliege (Klimaat - CD&V) hebben er alvast het volste vertrouwen in.

Architecten voorzichtig positief

Architectenorganisatie NAV reageerde voorzichtig positief op het voorstel. En hamert nu vooral op een grondige studie naar betaalbaarheid en haalbaarheid.

"Een recente enquête gaf aan dat nu al 49% van de kandidaat-bouwers willen bouwen volgens de BEN-standaard die pas vanaf 2021 verplicht wordt. Dat moeten we ook kunnen doortrekken naar de renovaties."

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Decentrale ventilatie-unit D60: voor bestaande woningen en renovatieprojecten

Vasco Ventilation Concepts

Decentrale ventilatie-unit D60: voor bestaande woningen en renovatieprojecten

BouwTeam cursus - lees meer over ons programma van 2 zaterdagen

Dialoog vzw

BouwTeam cursus - lees meer over ons programma van 2 zaterdagen

Expertisepakket

SOS Ingenieur

Expertisepakket

Voordelen EPDM bij een plat dak

Zelfdakstore

Voordelen EPDM bij een plat dak

Wat zijn de voordelen van een leidingrenovatie zonder breekwerk?

e-Pipe Benelux

Wat zijn de voordelen van een leidingrenovatie zonder breekwerk?