Zoek een renovatieadviseur in jouw buurt

Energiebewust renoveren is een van de grootste uitdagingen voor het Vlaamse woningenpark. Om de doelstellingen te behalen, moeten we ongeveer drie keer zoveel bestaande woningen renoveren als vandaag. De initiatieven, premies en nieuwsberichten vlogen ons de afgelopen maanden en jaren dan ook om de oren.

NAV-voorzitster Kati Lamens : “Heb je een woning op het oog, maar twijfel je of er potentieel in zit of deze eerder rijp is voor de sloop? Dan krijg je voor een beperkte kost een gouden raad die je later mogelijk heel wat geld oplevert.”

Met renovatieadvies.be wil NAV verbouwers warm maken om in zee te gaan met een gespecialiseerde renovatieadviseur. Want “architecten zijn hiervoor het best geplaatst, door onze opleiding, onze ervaring, onze onafhankelijkheid…”

Foto: renovatiadvies.be  

Ook het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) springt mee op de kar en lanceerde een tijdje geleden renovatieadvies.be. Op deze manier willen ze verbouwers warm maken om in zee te gaan met een gespecialiseerde renovatieadviseur. Want “architecten zijn hiervoor het best geplaatst, door onze opleiding, onze ervaring, onze onafhankelijkheid…”

“Niet alleen aandacht voor energie”

De architectenvereniging juicht de talrijke initiatieven toe om verbouwers doelgericht aan het renoveren te krijgen. Er zijn intussen al heel wat instanties, zowel commercieel als vzw’s, die renovatiedossiers opstellen met toekomstige verbouwers en zo een heel traject uitstippelen. Van budgetbepaling over isolatiematerialen tot afwerking. En dat vaak gratis.

Toch hamert NAV op het belang van de architect in dit verhaal: “De architect is nu al gewoon om het overzicht te houden over het werk van energiedeskundigen, ventilatieverslaggevers, ingenieurs technieken, technische experts, niche-aannemers… Een zoveelste nieuwe speler op de al overbevolkte vastgoedwerf maakt de zaken nodeloos complex.”

Bovendien ligt de focus bij vele instanties te veel op het aspect energie, vindt NAV: “Ook de bouwfysische staat van de woning, de ligging en oriëntatie, het comfort van de bewoners, het hergebruik van ruimte, slimme ruimtelijke ordening, toegankelijkheid, een rationele planning van de ingrepen en een optimale balans tussen de doeltreffendheid en de kostprijs van de werkzaamheden, ... spelen namelijk mee.”

Garanties!

Ten slotte wijst NAV nog op het feit dat een architect een aansprakelijkheidsverzekering heeft lopen over een periode van tien jaar. Als het gebouw dus schade oploopt, dan heb je iets om op terug te vallen. “Maar de renovatieadviseur verdwijnt zonder enige verantwoordelijkheid na zijn advies van het terrein.” 

Hoe werkt het?

Op de website renovatieadvies.be kan je een renovatie-adviseur zoeken in jouw provincie. Je hoeft zelfs nog geen woning gekocht te hebben, geeft NAV-voorzitster Kati Lamens aan: “Heb je bijvoorbeeld een woning op het oog, maar twijfel je of er potentieel in zit of deze eerder rijp is voor de sloop? Dan krijg je voor een beperkte kost een gouden raad die je later mogelijk heel wat geld oplevert.”

“Een architect schat namelijk als geen ander de mogelijkheden van een pand in. Bovendien hangt zo’n advies los van een eventuele verdere opdracht bij de architect.”

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

SuperHuis

SuperHuis
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Ik wil verbouwen

Focus Housing

Ik wil verbouwen

Zelfdakstore EPDM-folie

Zelfdakstore

Zelfdakstore EPDM-folie

Plaatsbezoek met mondeling advies (standaardpakket)

SOS Ingenieur

Plaatsbezoek met mondeling advies (standaardpakket)

Gereedschappen

Gamma Belgie

Gereedschappen

Voordelen van leidingrenovatie zonder breekwerk

e-Pipe Benelux

Voordelen van leidingrenovatie zonder breekwerk