"Zonder mijn vader waren we er nooit aan begonnen"

Lisa en Thomas vonden hun plek onder de zon, in een eigen huis. Dé start van een groot renovatieavontuur. Of zoals Lisa dit sleutelmoment en gevoel beschrijft: “Renoveren is een beetje eng. Je betaalt (veel) geld voor een huis, om daarna het grootste deel ervan in een container te gooien." 

Thomas en Lisa vinden hun renovatieproject soms een beetje eng: “Voor ons is dit een zeer overdonderende periode. Plots moeten wij heel veel beslissingen nemen over zaken waar we normaal gezien nooit bij stilstaan."

Foto: Livios  

Lisa is heel blij met de hulp van haar vader, Jo Dierickx: “We zijn heel blij dat we kunnen rekenen op de expertise van mijn vader. Zonder hem zouden we er nooit aan begonnen zijn. Daarom vinden we het fantastisch dat hij alles in handen heeft.”

Foto: Livios  

"We kozen zonder twijfelen voor houtskeletbouw. Dat gaat snel, je verliest weinig ruimte en je kan veel beter isoleren.”

Foto: Livios  

Voor en tijdens de renovatiewerken.

Foto: Livios  

We laten ook een blowerdoortest uitvoeren. Die test de luchtdichtheid van je woning door na te gaan hoeveel lucht er kan ontsnappen of binnendringen.

Foto: Arkana  

Het brein achter de renovatie

Hoe begin je aan een renovatieproject als je er zelf niets van kent? Vaak komt de kennis en kunde van iemand uit de omgeving of zelfs van een familielid, zoals bij Lisa: “We zijn heel blij dat we kunnen rekenen op de expertise van mijn vader, Jo. Zonder hem zouden we er nooit aan begonnen zijn. We kennen er zelf niet zo veel van, maar het moet wel in orde zijn. Daarom vinden we het fantastisch dat hij alles in handen heeft.”

Jo Dierickx is al jarenlang gefascineerd door laagenergetische en passieve renovaties. Hij bezocht infosessies, volgde de bouwtrends op en kwam er zo goed als alles over te weten. Daarom schakelde het koppel zijn hulp in. De werken zijn volop bezig: hoe ervaart hij het verbouwen? 

Kleine of grote renovatie?  

De rijwoning uit de jaren ’50 van Lisa en Thomas was dringend aan renovatie toe. De ramen hadden bijvoorbeeld nog steeds enkele beglazing. Dan kan je uiteraard alleen de ramen vervangen, maar met de almaar strengere renovatie-eisen is zo’n ingreep niet meer dan een druppel op een hete plaat.

“Waarom nu minimaal verbouwen en over vijf jaar herbeginnen? Dus besloten we om de ramen, deuren, vloer en het dak te vervangen en de buitengevels langs buiten de isoleren. De elektriciteit- en waterleidingen legden we ook opnieuw aan. We spreken dus over een volledig gestripte woning.”

“Zijn we goed bezig”?

Jo ging al snel op zoek naar planadvies op maat. Een bewuste keuze: “Ik nam contact op om mijn plannen te tonen met de vraag of ik goed bezig was. Ik heb veel opgestoken van dat gesprek, en kreeg al snel bevestiging dat we op de goede weg zaten”, zegt Jo trots.

Keuzes maken

Lisa en Thomas krijgen de hulp van Jo, maar de keuzes liggen bij hen. Niet altijd evident volgens Lisa: "Renoveren is niet gemakkelijk. Zelfs als je niet alles zelf doet, moet je heel veel beslissingen nemen. Alles hangt samen. Als je beslist over vloeren, moet je ook meteen weten hoe je ramen, meubels en muren eruit gaan zien." 

En voor Thomas is dit niet anders: “Voor ons is dit een zeer overdonderende periode. Plots moeten wij heel veel beslissingen nemen over zaken waar we normaal gezien nooit bij stilstaan. Het grote voordeel voor ons is dat Jo ons de verschillende mogelijkheden filtert en voorschotelt. Wij hakken dan finaal de knopen door.”

Het koppel blijft wel achter de renovatiekeuze staan, want nu kunnen ze wonen op de plaats waar ze willen. Thomas: “We zijn heel erg blij dat we kunnen verbouwen in het centrum van St-Amandsberg, waar we op wandel- of fietsafstand alles bij de hand hebben.”

“Houtskeletbouw natuurlijk ...” 

Achter de bestaande woning, die volledig gestript is, staat een bijbouw op de planning. “De keuken en woonkamer krijgen plaats in het bijgebouwd gedeelte van 6,5m diep. We kozen zonder twijfelen voor houtskeletbouw. Dat gaat snel, je verliest weinig ruimte en je kan veel beter isoleren.”

Welk E-peil als doel? 

“Passief bouwen was in eerste instantie uitgesloten voor mijn dochter en haar vriend. Ze denken dat je er dan ook naar moet leven. We gaan voor een E-peil van 20, maar ik hoop toch om er onder te duiken. 

We laten ook een blowerdoortest uitvoeren. Die test de luchtdichtheid van je woning door na te gaan hoeveel lucht er kan ontsnappen of binnendringen. Het is dus kwestie om goed te isoleren.”

Hoe behaal je een laag E-peil?

“Voor de isolatie van de buitengevel twijfelen we tussen twee opties: isolatieplaten van geëxpandeerd polystyreen hardschuim of houtwolplaten. Die laatste zijn ecologischer, maar ook duurder. 

Ook de twijfel tussen een gasgeiser of warmtepomp blijft groot. We hebben alvast een wachtbuis gestoken voor als er ooit een buitenunit voor een warmtepomp komt. Zo kunnen we later eventueel nog overschakelen naar een warmtepomp.

In dat geval wordt het met zekerheid een lucht-waterwarmtepomp. Want boren in de tuin is onmogelijk door de ligging van het rijhuis. Een warmtepomp die geventileerde lucht opwarmt, is ook een optie. We kiezen beneden voor vloerverwarming, dus een warmtepomp zou vanzelfsprekend zijn. 

En wat de zon betreft: op het dak komen onmiddellijk zonnecollectoren voor warm water en zonnepanelen. Zeker aangezien het dak al volledig aangepakt werd en alle voorzieningen aanwezig zijn. De woning is bovendien naar het zuiden georiënteerd, ideaal om zonne-energie op te wekken.

Is het milieu belangrijk?

“Uiteraard, daarom vervangen we de betonnen bodemplaat door glasschuimgradulaat. Dat is bij ons nog een vrij onbekend product. Maar het is volledig hydrofoob - er kan geen opstijgend water door de vloer komen - en het is ecologisch materiaal (van gerecycleerd glas). Bovendien heeft het een lambdawaarde van 0.08. De ideale isolatie voor de vloerplaat en we sparen zo veel beton uit. “

Moet het ook mooi zijn? 

“Voor mijn dochter en haar vriend is comfort belangrijker dan het uitzicht. Ze kozen bijvoorbeeld voor aluminiumramen in plaats van hout, omdat die minder onderhoud vragen. Ze willen een goed geïsoleerde woning en volgen de idee dat we vandaag anders moeten bouwen dan vroeger. Maar de kosten, het comfort en onderhoud zijn belangrijke aandachtspunten. De esthetiek van de buitenkant is duidelijk ondergeschikt aan het comfort binnenin.”

Betaalbaar?

“Renoveren heeft een duur prijskaartje, zeker voor jonge mensen. Lisa en thomas hebben bij verschillende banken onderhandeld over een goede lening. Ze hebben ook optimaal gebruik gemaakt van premies. Het dak werd afgewerkt voor eind 2016 zodat ze nog konden genieten van de dakisolatiepremie. Voor 2017 maken ze gebruik van de totaalrenovatiebonus omdat we de woning toch volledig aanpakken.

Maar het budget blijft belangrijk. Af en toe moet je toegevingen doen en niet voor het optimale kiezen omdat het te duur is.”

Een tip?

Nog een gouden raad van Jo om af te sluiten: “Opvolging is belangrijk en op tijd ingrijpen is de boodschap. Overleg voortdurend en zo goed mogelijk met je architect.” 

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Bouwmaterialen

Gamma Belgie

Bouwmaterialen

Een Extra verdieping in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Extra verdieping in houtskeletbouw

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Hustings Bouwgroep

Verbouwingen / aanbouw: van kleine renovatie tot uitbreiding van uw woning

Presentatie: funderingen, balken en draagvloeren voor beginners

SOS Ingenieur

Presentatie: funderingen, balken en draagvloeren voor beginners

Je glas, ramen en deuren gewoon renoveren? Beter BENOveren!

MijnBENOvatie.be

Je glas, ramen en deuren gewoon renoveren? Beter BENOveren!