livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Bruno Peeters


Gemeente Grimbergen
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

"Bruno Peeters heeft enige tijd in Japan gewerkt. Het resultaat is een architectuur die on-Belgisch aandoet. Zo is er voor de woning in Grimbergen gebruik gemaakt van stalen profielen die in het buitenland werden vervaardigd en op de werf als een soort van meccano in elkaar werden gezet. Ook de weelderige natuursteenbekleding is een buitenlands idee. Bruno Peeters heeft nog niet zoveel woningen gerealiseerd, maar bezit wel al een heel eigen, internationaal getinte stijl.

Troeven

De moeilijke oriëntatie en het uitgebreide functionele programma werden omgezet in een zeer expressieve woning. Een van de voornaamste uitgangspunten hierbij is een soort ‘artificiële topografie’, die toelaat dat er een gelaagde ruimte ontstaat die rechtstreeks wordt voortgezet naar de tuin. De verschillende 'tuinkamers' vormen een rechtstreeks geheel met de architectuur. 'Dienende’ ruimten (keuken, berging, garage...) zijn zuiver en praktisch ondergebracht in besloten volumes, die op hun beurt de woon- en representatieve ruimten vorm geven en indelen, en daarbij ook naar buiten toe de aansluitende 'tuinkamers' gedeeltelijk omsluiten. Hoewel het totale aantal vierkante meters vrij beperkt bleef, toont de woning uitzonderlijk groot door de uitgekiende relatie met het exterieur. De keuze van de materialen geeft de woning een mediterraan aspect, dat wordt ondersteund door de aanplanting van eucalyptusbomen en aanverwante plantensoorten. De doorlopende ruimten op de gelijkvloerse en ingegraven professionele verdieping (kelder) worden ruimtelijk opgedeeld door middel van verlichte plafondvides die op subtiele wijze de ruimten opdelen. Hoewel het professionele gedeelte en privé strikt zijn gescheiden wat betreft programma en gebruik, sluiten beide functies ruimtelijk mooi bij elkaar aan zonder in te boeten wat betreft akoestisch comfort of storende visuele inkijk. Ouderkamer en aansluitende badkamer werden volledig ontworpen in notelaar en massief marmer. Een bad van 900 liter, ingewerkt in de vloer, zorgt voor een ultiem rustpunt. Een zeer ingetogen gang, verbonden via een vide met de gelijkvloerse verdieping, verbindt de drie kinderkamers en kinderbadkamer.

Materialen

Het ruimtelijke concept van de woning wordt nadrukkelijk onderschreven door de materiaalkeuze. Een aantal specifiek functionele ruimtes (keuken, berging, garage, bureau/badkamer...) werden ontworpen als gesloten ruimtes, die door hun volumewerking de grotere binnenruimtes (woonkamer, professionele ruimte) definiëren. Deze volumes werden uitgevoerd in een witte gepolijste marmeren bekleding (platen 180 x 40 cm). Alle badkamermeubelen en een deel van het keukenmeubilair werden eveneens uitgevoerd in massief wit marmer. Vloeren, tuinmuren en oprit, opgevat als verticale en horizontale vlakken, besloten tussen de volumes, werden uitgevoerd in een donkere travertin, die vrij ruw werd toegepast (enkel ge-egaliseerd). Een aantal secundaire terrassen en parkeerplaatsen werden aangelegd in een donkerbruine gneiss. Kelder en gelijkvloerse verdieping zijn eerder traditioneel. De eerste verdieping, die wordt gekenmerkt door grote dak- en vloeroversteken in combinatie met een zekere verticale gelaagdheid, is een houtskeletbouw bekleed met eterflex (natuurkleur). Door zijn kleur en natuurlijke uitstraling sluit dit zeer mooi aan met de marmer- en travertinbekledingen. Om een doorzicht naar een lager gelegen tuin te realiseren alsook een ruimtelijke link te creëren tussen woon- en professioneel gedeelte rust de gehele eerste verdieping op een betonnen vin met een overspanning van 11 meter. Gelijkaardig rust het dak op een zijwand met een zelfde overspanning. Het schrijnwerk is een combinatie van ingewerkte stalen profielen (vaste delen) en aluminium schuifdeuren. De ingewerkte profielen versterken de doorlopende relatie tuinen/terrassen en interieur. Wat betreft interieur werd gebruik gemaakt van edele houtsoorten (notelaar), alle vast meubilair, deuren, leuningen en een aantal verlichtingen werden eveneens op maat ontworpen.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Grimbergen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-112/bruno-peeters/