livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Francis Catteew


Gemeente Gent
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

De woning ontworpen door Francis Catteeuw is voor David Driesen en Tom Verschueren een goed voorbeeld dat ook een hedendaagse woning thuishoort in de Vlaamse verkaveling: "ondanks de kubistische vormgeving integreert de woning zich in zijn omgeving door de eenvoud van de voorgevel en door het afstemmen van de schaal van het bouwvolume op zijn omliggende bebouwing. Het gebruik van de lichte baksteen versterkt deze integratie. Het meest opmerkelijke aan de woning is de mooie detaillering."

Troeven

Deze woning is de laatste bouwdaad in een rijverkaveling uit het begin van de jaren 70. Het 'wachtperceel' was ooit een deel van een immens, ondertussen genadeloos verkaveld, landgoed. Dit perceel wordt geflankeerd door traditioneel en groots bouwen. De achterzijde wacht op een ringweg, de voorzijde kijkt uit over een drukke rijksweg met daarachter een flard landbouwgebied. Kavels worden volgebouwd.

Het ontwerp wil zich verzetten tegen de omliggende druk en de mogelijkheid open laten om een restant aan groene rust te koesteren. Het massieve bouwvolume toont haar rug naar het publiek, niet uit arrogantie maar als teken van onmacht. De houten poort en een spiegelraam sluiten openingen af. De inkom zit dieper, aan de zijflank, teruggetrokken in een nis, noord gericht. Eenmaal binnen spat de massieve blok grijze baksteen in schokken open: een lamellenwand, een groen-beglaasde hal en een binnentuin brengen je voorbij de grijze huid in een binnenwereld van lichtinval, doorkijken en open bewegingen. Deze transparantie wordt maximaal in de leefruimtes. De vloerpas wordt verhoogd tot 30 cm boven het gazon en de binnentuin. Doorkijken en terugkijken, overzien zonder gezien te worden.

Het hart van de woning is nauwelijks te lokaliseren: keuken, eetplaats, bureau (ingewerkt in een boudoir) leefruimte, hal, tuin; ze staan onderling in een steeds wisselende verhouding, zonder dat er één hoogtepunt ontstaat. Bewegen, overlopen, verstoppen, kijken, doorzien, al deze acties doen de woning samenbundelen tot een open inboedel in een ongemakkelijke huid.

De verloren illusie van een omliggend open landschap wordt bevestigd door enkele kleine barstjes in die huid: het bad kijkt naar het westen en de horizon, het atelier verschuilt zich achter een doorkijkspiegel en de leefkamer kan scheerlings genieten van een fragment voorbijrazende auto of truck. De kavel is niet volgebouwd.

Materialen

De architect wou rode Vlaamse baksteen, deze uit de jaren '70, veld-ovensteen; goedkoop en degelijk en rijk aan traditie en vrij robuust, bestand tegen veel. De bouwheer wou modern grijs. Bouwheren krijgen altijd hun gelijk. De beglazing is haast gifgroen maar o zo zacht met het grijze. Het aluminium schrijnwerk wordt gecombineerd met zware houten opengaande delen. Een huwelijk dat nooit goed komt en dus blijft werken. De binnenvloeren zijn mooi, natuursteen voor gelijkvloers, bamboeparket voor de verdiepingen. De rest is voor de bewoners.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Gent


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-138/francis-catteew/