livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Dominiek Depoortere


Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

De architect zelf over de woning:

De woning bestaat uit 4 ‘blokjes’ in vierkant, met dwars erdoor een schuine wand. 1 blokje wordt afgesneden, een ander blokje boort zich er door. De omliggende bebouwing is zeer divers qua vorm & functie, de schuine voorgevel laat die diversiteit zien en maakt speels allusie op een hellend dak. De geslotenheid van de voorgevel gaat stapsgewijs over in openheid van de achtergevel via de centrale gang. Het licht kan via de achtergevel en de vide diep in de woning dringen.

Troeven

- De praktijkruimtes zijn gesitueerd aan de straatzijde en fungeren als buffer om de woning af te scheiden van de drukke straat. Bovendien kunnen deze ruimtes door de afzonderlijke trap los van de woning functioneren. De verbinding tussen beiden zorgt dan weer voor een maximale betrokkenheid van woon- en werkfunctie. - De woning is vooraan vrij gesloten maar wordt naar achter toe stelselmatig meer opengemaakt, om uit te monden in een grote vide met glasgevel op de achterzijde. Daardoor wordt licht tot diep in de woning getrokken. - De centrale gang fungeert als organisator van de woning. Nagenoeg alle ruimtes zijn daar rechtstreeks op aangesloten, waardoor op het gelijkvloers ook een minimum aan deuren zijn gebruikt. Het vele licht en de openheid zorgen voor een heel luchtig geheel. - Door afwisseling in vormgeving en materiaalgebruik zijn er op een wandeling door de woning steeds nieuwe en andere zichten, wat het speels maakt en nieuwsgierigheid opwekt. Eet- en zithoek zijn zo bijv. gescheiden door een ‘diafragma’, een betonnen wand met een daarin grote opening. Dit valt op en leidt tot doorkijken, doorkruipen, voelen, … - De aandacht voor energiezuinigheid en voor de elektrische installatie zorgt voor een groot leefcomfort in het dagelijkse gebruik.

Materialen

- De woning is opgetrokken uit metselwerk in zilvergrijze handvormsteen – toon op toon. De inspringende delen zijn titaangrijs om de schaduwwerking te accentueren. - De voorgevel die door het volume snijdt, is uitgevoerd in een siliconenpleister op isolatie. - Het ‘diafragma’ tussen eet- en zithoek werd uitgevoerd in onbehandeld prefab beton. - De condensatieketel voedt op het gelijkvloers de vloerverwarming, op de verdieping de radiatoren. Naast het comfort en de energiezuinigheid van het systeem is ook de aanwezigheid van een grote vide een aanleiding om vloerverwarming te gebruiken. - Zonnepanelen en een zonneboiler zorgen voor een flink deel van de warmwatervoorziening. Door de hogere voorgevel staan deze panelen echter wat uit het zicht. - De woning is uitgerust met een EIB-domoticasysteem, waardoor steeds aanpassingen in bediening mogelijk blijven. Ook een aantal alledaagse handelingen worden geautomatiseerd om bij te dragen aan een groter comfort en energiezuinigheid (alles uit – functie, rolluiksturingen – ook als zonnewering, …) - Door de grote vide is een vlotte luchtdoorstroming van de woning mogelijk. Het openen van de kipramen beneden en het openen van de dakkoepel boven zorgt voor een heel comfortabele natuurlijke nachtkoeling door thermische trek.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-211/dominiek-depoortere/