livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Matthias Brusselmans


Gemeente Zwevegem
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

De architect zelf over de woning:

Het uitgangspunt van de woning was het realiseren van het programma binnen een sculpturaal volume dat zowel een antwoord is op de directe omgeving als op de specifieke stedenbouwkundige randvoorwaarden

Troeven

Het perceel maakt deel uit van een oude verkaveling in Zwevegem. Uitzonderlijk aan het perceel is de vrij grote breedte van 25 meter. Bovendien is van de betrokken overheden de toestemming verkregen om de woning in te planten met de achterzijde gelinieerd op de buur. Hierdoor komt de woning ongeveer op het midden van het perceel terecht, zodat de woning zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde royaal naar de tuin kan geopend worden. Het programma werd op een logische en functionele manier vertaald in het plan. De ruimtes op het gelijkvloers zijn georganiseerd rond een as die de woning doorkruist over de volledige twintig meter. Aan de twee uitersten van de as werd het kantoor en de room-away geplaatst. De room-away is een ruimte waar men zich enigszins kan terugtrekken om te lezen of te werken, zonder volledig afgesloten te zijn van het huiselijke leven. Op de verdieping worden de slaapkamers rond dezelfde as georganiseerd.

Materialen

Om nadruk te leggen op de sculpturale kwaliteiten van het volume zijn de gevelmaterialen sober gehouden. Er is gewerkt met gevelmaterialen die in hun natuurlijke hoedanigheid verwerkt werden. De gevelsteen is een handgevormde steen die in een cementpapje is gedompeld. Hierdoor wordt een zuiver grijze gevel verkregen die tegelijk de materiële eigenschappen bezit die kenmerkend is aan gevels opgetrokken in handgevormde gevelstenen. Het buitenschrijnwerk is uitgevoerd in aluminium dat in zijn natuurlijke aspect gelaten is. Het dakvolume aan de straatzijde is uitgevoerd in gepatineerd zink. Aan de straatzijde van de woning zijn schuivende luiken voorzien die zorgen voor de nodige privacy en dienst doen als zonnewering. Deze werden uitgevoerd in onbehandeld, vergrijzend hout.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Zwevegem


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-272/matthias-brusselmans/