livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

BOB361 architecten


Gemeente Heverlee
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

De architect zelf over de woning:

De oorspronkelijke tweewoonsten in deze brede woonstraat werden door de tijd op typisch Vlaamse wijze aangevuld met allerlei annexen. Hierdoor was de half vrijstaande woning volledig dichtgeslibd. Ondanks de grote nuttige vloeroppervlakte, ervoeren de bewoners de omliggende open ruimte niet meer. Door het verwijderen van de aanbouwen worden opnieuw licht, lucht en zicht geboden aan de woning. Met deze tweede uitbreiding aan de woning wordt getracht zowel qua materialisatie als interne circulatie van de twee bestaande delen één logisch geheel te maken.

Troeven

“Binnenkort komen de toeristische gidsen hier voorbij om te kijken naar het glazen huis”, zegt een vriendelijke bejaarde man in Heverlee. Hij staat met zijn vrouw naar de privéwoning van de familie D.B. te kijken, waarvan de façade langs de straatkant gedomineerd wordt door een partij witte glasstenen. De buren wonen sinds jaar en dag in een gelijkaardig huis, stijl Engelse tuinwijk, dat min of meer in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. “Zo zag het huis van de familie D.B. er ook uit.” Geruime tijd voor BOB361 zich over de verbouwing boog, was er al een stuk bijgebouwd. “In de initiële toestand was er weinig contact tussen het huis, de tuin en de straat”, zegt Goedele Desmet. “Voor de eigenaars was het belangrijk dat dit contact hersteld werd”, vult Ivo Vanhamme aan. “Ze hadden ook nood aan extra ruimte binnenin. We suggereerden om de vroegere functionele uitbreiding te integreren in een nieuwe ruimtelijke uitbreiding. Er zat een zeer moeilijke trap in het huis, die nu wordt vervangen door een trap die meer ruimte krijgt.” “De translucide glasstenen, die eigenlijk voor de façade staan, zijn tegelijk de toegang met de straat én de afscheiding”, zegt Goedele Desmet. “Oorspronkelijk functioneerde een erker als een discrete brug naar de straat. Omdat de eigenaars zich niet helemaal bloot wilden stellen aan inkijk, kozen we voor de glasstenen. Dit hebben we doorheen heel het project gebruikt om een gelijkaardige lichtinval te verkrijgen.” Uit : “Roadbook bob361architects: tracks & traces: a confrontation of architectural projects in/and their environment”, 2005, Generale Membrane, Ceggia (I)

Materialen

Het bestaande woonvolume wordt zowel aan de voor- als achterzijde uitgebreid, binnen de reglementaire bepalingen. Door de toevoeging van glasdalpanelen en grote glasvlakken worden de gevels ontdubbeld en intermediërende gebruikszones gecreëerd. De nieuwe volumetri speelt een spel van zien en niet-zien, binnen en buiten. De glasdalschermen laten toe aan de voorzijde een geïnterioriseerde keuken te creëren die wordt gekoppeld aan een besloten terras. De nieuwe compacte en open trap laat toe langs de trap functionele ruimtes te plaatsen binnen de oppervlakte van de vroegere traphal en de woning als één continue binnenruimte te ervaren. Op de verdieping verbindt de spiltrap de kamers vloeiender met elkaar en wordt het niveauverschil tussen de jaren ‘70 uitbouw en de oude woning op een evidente manier opgelost. De volledig beglaasde gevel achteraan laat licht binnen tot diep in de (voorheen donkere) woon- en eetkamer en creëert een betere relatie met de tuin. Via de vide boven de woonkamer worden ook de trap en de nachthal tot op de verdieping belicht. De addities werden technisch opgebouwd uit grote prefabelementen, zowel voor de dichte delen (wit beton) als voor de translucide delen (glasdalpanelen en raamgehelen).

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Leuven


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-279/bob361-architecten/