livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Rob Mols


Gemeente Leuven
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Origineel materiaalgebruik, weloverwogen ruimte-indeling en technisch correct.

De architect zelf over de woning

De burgerwoning uit 1936 staat op een perceel met een totale diepte van slechts 22 meter. De woning bezette het grootste deel van het terrein. De tuin is één etage lager dan de straat en de leefruimtes gelegen, waardoor er een gebrekkige relatie was tussen woning en tuin. De omgang met de beperkte perceelsdiepte en het hoogteverschil tussen straat en tuin vormden interessante uitgangspunten.

Het hoofdvolume wordt behouden. Alle achterbouwsels worden afgebroken en vervangen door een verticaal volume van slechts 1,2 meter diep, maar wel 10,5 meter hoog, over de volledige hoogte van de achtergevel.

Troeven

Om de tuin te maximaliseren wordt de voetafdruk van het gebouw zo klein mogeijk gehouden. Eetkeuken, achterkeuken, wasruimte en overdekte tuinberging worden onderin het gebouw, op tuinniveau, geschoven. Op deze wijze wordt een onder- in plaats van een achterbouw ingericht. Door de tuinberging in het gebouw onder te brengen, blijft de volledige tuinzone vrij. Het dubbelhoge stalen raam in de achtergevel wordt niet opgespannen tussen de gemene muren, maar laat één travee open. Op deze hoek plooit de stalen gevel naar binnen in het hoofdvolume en wordt bovenop de schuine trapwang geplaatst. De ruimte onder de trap wordt buitenruimte, nuttig voor stockage van tuinmeubilair. In het midden van het hoofdvolume, in de buitenlucht maar overdekt bevindt zich de "achterdeur", een oude gerecupereerde buitendeur. Op de etages creërt de ontdubbeling van de achtergevel ruimte voor toilet, douche en terrassen. De werkruimte met atelier wordt helemaal bovenaan ingericht, op de zolderkamer op de 2de verdieping en de zolder zelf. Via een genereus dakraam valt het noorderlicht in beide etages binnen. Vanaf de zolder kijkt men overheen het bouwblok op Leuven uit.

Materialen en technieken

Alle originele binnendeuren, houten plankenvloeren en de plaatstalen radiatoren uit de jaren '70 worden hergebruikt. De nieuwe houten vloeren op de verdiepingen, zowel binnen als buiten, worden zoals de binnenvloeren in dennenhout uitgevoerd, maar dan wel thermisch verduurzaamd. De gevelbekleding bestaat uit gehalveerde kepers die as op as 9 cm uit elkaar geplaatst zijn. Hierdoor doen ze tegelijkertijd dienst als gevelafwerking, borstwering voor het terras en afscherming van schuine inkijk in douche en toilet. Het keukenblok is uitgevoerd in massieve FSC-gelabelde jatoba raamkepers.

De in onbruik geraakte regenwaterput werd geruimd en aangesloten aan toiletten, buitenkraan en wasmachine. Het sanitair warm water wordt opgewarmd door een zonneboiler.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Leuven


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-345/rob-mols/