livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Steven Peeters


Gemeente Leuven
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Deze bestaande woning had op zich zeer veel kwaliteiten. Door een zeer beperkte toevoeging is men erin geslaagd om de woning een fundamenteel verschillende beleving te geven. Het blijft nog steeds zeer compact en op schaal van de mens, maar heeft nu ook een groter gevoel van ruimte. Het respect waarmee er met bestaande structuren wordt omgegaan getuigd van een grote gevoeligheid. De aangewende middelen zijn eenvoudig en zeer efficiënt gebruikt.

De architect zelf over de woning

De grootste uitdaging bestond er in een mooie interbellumwoning uit 1934 uit te breiden en aan te passen aan de hedendaagse noden met respect voor de architectuur en het karakter van de woning.

De bestaande woning bestaat uit een aaneenschakeling van 4 evengrote ruimten in een T-vormige configuratie. Tegen de achtergevel werd een U-vormige aanbouw geschoven die de ‘kamers’ ontsluit. Hierdoor ontstaat de nodige circulatie en ruimtegevoel.

Troeven

  • De bestaande verhoudingen en de intimiteit die de ‘geschakelde’ kamers oproepen, blijven behouden. Raamopeningen worden doorgangen en bestaande ruimtes worden ontsloten. Maar de schaal van de woning blijft altijd gerespecteerd.

  • Het zwarte lage volume contrasteert met het massieve witgeschilderde metselwerk van de oorspronkelijke woning. Maar intern sluiten alle ruimten logisch op elkaar aan. Er ontstaat een circulatie rond de trap en door de centraal gelegen keuken, het ‘zenuwcentrum’ in de woning. De keuken verbindt leefruimte, eethoek en terras en is zeer ruim gedimensioneerd. Het witzwart verhaal langs de buitenzijde herneemt zich in het interieur. Een zwarte vloer contrasteert met de witte keuken en het zwarte schrijnwerk met de witte muren.

  • Op de verdieping wordt een aantal deuropeningen verplaatst en de trappenhal wordt opengegooid. Een centrale kastenwand organiseert de hele verdieping. Er ontstaan 3 volwaardige slaapkamers en achter de vuilblauw geschilderde kast krijgen een badkamer en een douche met wc een plaats.

  • Het nieuwe volume verbindt met haar kroonlijst de verticale opdeling van de bestaande achtergevel. Deze horizontale lijn herneemt zich in de betonnen plint. De gevel tussen deze twee banden wordt ingevuld met glas en verticale panelen. De breedte van de panelen en het schrijnwerk is volgens een vaste verhouding en zorgt voor een zeker ritme.

  • Welgekozen openingen kaderen de tuin in en doseren het invallend zonlicht.
    Twee frames met horizontale lamellen schuiven voor het schrijnwerk en bieden samen met de luifel beschutting tegen de zuiderzon. De zonneweringen en de wisselende posities geven een dynamiek aan de gevel.

Materialen en technieken

  • De woning is op een hellend terrein ingeplant. Het nieuwe volume staat op een lichtgrijze betonnen sokkel en verheft zich boven de tuin. De kroonlijst is opgevat als een brede band in zwart gepatineerde zink. De verticale houten gevelpanelen werden gelijmd tegen een keperwerk. Ze zijn weersbestendig en zwart gebeitst.

  • De mobiele zonnewering bestaat uit 2 aluminium frames, opgehangen aan een rail. Samen met de gesloten panelen en de luifel, blokken ze de felle zuiderzon op het middaguur af. Maar 's morgen, 's avonds of in de winter dringt de zon diep de woning binnen.

  • Van een woning uit de jaren ’30 kan je niet verwachten dat ze geïsoleerd is. Dus bij elke nieuwe ingreep werd de kans gegrepen om rationeel om te springen met energieverbruik.
    Door van een T-vormig grondplan naar een rechthoek te gaan, werd de woning compacter.
    Heel wat niet geïsoleerde buitenmuren werden binnenmuren. De nieuwe buitenmuren werden goed geïsoleerd en zijn voorzien van 12 cm isolatie. Alle vloeren op volle grond zijn geïsoleerd. Overal werd superisolerende beglazing voorzien.

  • De bestaande binnendeuren en trap werden opnieuw donker gebeitst. De vloeren zijn vervangen door duurzame zwarte keramische tegels van 15 x 15 cm van Villeroy en Boch. De plankenvloer is in mutenyé, een tropische houtsoort die refereert naar de oorspronkelijke plankenvloer.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Leuven


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-352/steven-peeters/