livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Office Kersten Geers David Van Severen


Gemeente Gent
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

De architect zelf over de woning

Het zomerhuis is in feite een uitbreiding van een bestaande woning, een groot negentiende-eeuws pand in het centrum van Gent. Het project resulteerde echter in het maken van een ‘nieuw huis’. Naast het bestaande huis, het zogenaamde ‘winterhuis’, werd er binnen door middel van een perfect gemoduleerd kader uit stalen profielen een nieuwe woning uitgezet: een elementair zomerhuis. Een smalle strook van de uitbreiding - tegen het winterhuis aan - wordt overdekt met stalen roosters, die op zes dunne vinnen van spiegelend staal rusten. In dit overdekte gedeelte heerst een tussenklimaat, begrensd door schuifvlakken in enkel glas. In de restruimtes tussen kader en tuinmuur bevinden zich een tuinberging, een buitenkeuken en ruimte voor houtopslag. Door het gebruik van halfspiegelende panelen 'verdwijnt' als het ware het winterhuis van zodra het zomerhuis wordt betreden. Dit huis geeft een nieuwe interpretatie aan de typische achterbouw, maakt ze tot een nieuw onafhankelijk universum, precies door de visuele beleving van het nieuwe huis van het oorspronkelijke huis los te koppelen. De verschillende lagen waaruit het zomerhuis is opgebouwd – het stalen kader, de klimplanten, de glazen deuren – nemen de traagheid van de seizoenen in zich op.

Oorspronkelijk was de vraag van de bewoner enkel om het huis te renoveren: nieuwe dubbele beglazing, een nieuwe keuken, de vloeren renoveren, enzovoort. Langzamerhand begon het project een eigen leven te leiden. We zagen de mogelijkheden van de ‘koer’ van de woning. Het idee van een nieuwe dubbele beglazing evolueerde naar het idee van een klimatologische ‘tussenzone’, die het bestaande huis van een nieuw buitenhuis scheidt.

Troeven

Het project is meer dan een heraanleg van een binnenkoer. We voegen een nieuw huis toe aan het bestaande. De woning krijgt een dubbel karakter, twee woningen die een dubbelzinnige verhouding tot elkaar hebben. Hier gaat een enorme luxe vanuit. Veel van de kwaliteiten zitten ook in de materialisatie, en de ordening volgens het rigide 30x30cm-grid. Samen met de gelaagdheid van het zomerhuis, de buitenmuur, de tussenruimtes, het hek, de planten, zorgt dit voor een grote rust, een totale onthechting van de omgeving.

Materialen en technieken

Veel aandacht is uitgegaan naar de materialisatie van onze concepten. Het geheel straalt een soort van sobere luxe uit.

Het zomerhuis is een woning die in een intense samenwerking met de (staal)aannemer werd opgesteld: de simpele, uitgepuurde detaillering voor het perimeterhek, de met spiegelend inox beklede kolommen en de grote, profielloze glasplaten.

Verder werd in samenspraak met een botanicus een mooie en weersbestendige plant gekozen die het perimeterhek zal overgroeien. Dit werd uiteindelijk een Japanse druivelaar.

Fotografie: ©Bas Princen

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Gent


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-445/office-kersten-geers-david-van-severen/