livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Hans De Beenhouwer


Gemeente Brasschaat
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

De architect zelf over de woning

Gelegen tussen twee bestaande bel-etagewoningen uit het interbellum kreeg deze nieuwe rijwoning dezelfde typologie mee. Gevelbrede, uitkragende betonelementen markeren zowel aan de voor– als achtergevel deze verheven opbouw. Stalen passerelles maken de toegang tot woning en tuin. De open voor- en achtergevel van het gelijkvloers zorgen voor een optimale lichtinval en een brede uitkijk vanuit de leefruimte. Contrasterend hierop is de voorgevel van de verdieping gesloten. Diepliggende, verdiepingshoge ramen achter het deels opengewerkt parement resulteren hier in een speelse lichtinval voor de slaapkamer en badkamer. Door de ruwbouwelementen als afgewerkte onderdelen met extra zorg uit te voeren en technische voorzieningen ineens mee in te werken, kon bespaard worden op dure afwerkingen.

Troeven

 • Integratie
  We vinden het belangrijk dat elke woning zich inschrijft in haar omgeving. Dit is de motivatie geweest voor de keuze van de bel-etagestructuur en het beperkte materialenpallet, een bruinrode gevelsteen met diepliggende glaspartijen. De nieuwe gevelcompositie is een hedendaagse vertaling van de naastliggende waardevolle interbellumgevel. Het terugspringen van de voorgevel geeft aanleiding tot een interessant profiel.
 • Woonkwaliteit
  De woning zoekt in beide richtingen van het perceel de relatie met de omliggende omgeving, zowel met de straat als de tuin. Ondanks het rijwoningtype is er toch rechtstreeks contact tussen straat en tuin. Anderzijds is er gezorgd voor een woonsfeer met zowel plekken van geborgenheid als een open relatie met buiten.
 • Detaillering
  Alle bouwelementen zijn zorgvuldig gedetailleerd. Zowel in de buitengevel als in het interieur. Experimenten met baksteendetailleringen geven textuur aan de buitengevel. De vooraf gedetailleerde prefab betonnen trappen, terrassen en zwevende tafel leverden reeds afgewerkte elementen bij de ruwbouw op. Dit betekent een besparing op de afbouw.
 • Opvolging
  Door een uitgebreide voorstudie en een nauwlettende opvolging van alle ruwbouwelementen, waarbij afwerking en technieken onmiddellijk als afgewerkte onderdelen moeten beschouwd worden, kon bespaard worden op de afwerking. Alle constructieve betondelen mochten geen verdere afwerking vereisen. Zo werden bijvoorbeeld ook de koepelomkastingen uit zwarte HDPE-rioleringsbuis meteen in de betonnen dakplaat ingestort.
 • Materialisatie
  Het gebruik van ruwe materialen, zoals bijvoorbeeld zichtbaar plankenbekist beton, binnenmuren in zichtmetselwerk, dungemetselde gevels, verleent de woning haar specifieke karakter.

Materialen en technieken

 • Gevelmaterialen
  De materiaalkeuze – hoofdzakelijk baksteen en glas – werd eenvoudig gehouden, de toepassing van het materiaal daarentegen innovatief. De bruinrode baksteen, vermetst met dunbedmortel in een wildverband, vertalen de massa van het gebouw. Dit is een procedé tussen lijmen en metselen, waarbij de gevel zoals bij verlijmen niet gevoegd dient te worden. Het gevelmetselwerk werd als borstwering voor de diepliggende ramen doorgetrokken.
 • Zichtbeton
  Alle plafonds zijn in zichtbaar plankenbekist beton: hierdoor zijn geen overbodige pleisterlagen nodig. Alle vloeren zijn uitgevoerd in zwart gepolierd beton.
 • Volkern meubilair
  Al het vast meubilair is uitgevoerd in witte volkernplaten.
 • Prefab beton meubilair
  Een tafel met één been en een vrije overkraging van 3,5 m, uit in de massa gekleurd beton is verankerd in de ruwbouw.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Brasschaat


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-475/hans-de-beenhouwer/