livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Wouter Plessers


Gemeente Antwerpen
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Wouter Plessers heeft in de stad een heldere, aangename woonruimte ontworpen. De open structuur van de bestaande ruimte blijft aanwezig in de loft. De materiaalkeuze is sober en volledig in harmonie met zijn omgeving.

De architect zelf over de woning

De loft werd ingericht in een gebouw van de jaren ’60 dat uitgekleed werd tot op de ruwbouw. De structuur van de betonnen plafondplaat en kolommen is zichtbaar gebleven om het eigen karakter van het gebouw te behouden. De nieuwe delen werden zeer eigentijds en minimalistisch ontworpen zodat duidelijk wordt wat de invulling is en wat tot de bestaande structuur behoort.

Troeven

  • Door alle ruimtes in elkaar over te laten vloeien, wordt een echt loftgevoel gecreëerd. Enkel het toilet is een perfect afgesloten ruimte. Andere private delen zijn slechts afgesloten van de leefruimte door stukken wand, al dan niet openschuifbaar.

  • Door te kiezen voor een minimaal noodzakelijke oppervlakte voor slaapkamers, badkamers en berging wordt een maximale oppervlakte voor de leefruimte verkregen, die daardoor zeer ruimtelijk aanvoelt.

  • Het zuidelijk georiënteerd overdekt terras geeft in de zomer voldoende schaduw om oververhitting in de loft te voorkomen, terwijl de ligging op de derde verdieping ervoor zorgt dat de gebouwen van de achterburen niet kunnen verhinderen dat in de winter de lage zon over de volledige diepte van de loft binnen kan komen.

Materialen en technieken

  • Doordat de afgewerkte pas van de vloer van de gemeenschappelijke inkomhal vrijwel gelijk lag met de bestaande betonplaat en een trede aan de inkomdeur van de loft niet wenselijk was, werd geopteerd om geen dekvloer te plaatsen in de leefruimte en slaapkamers. Om geen sleuven in de betonplaat te moeten slijpen werden de elektriciteitskabels en verwarmingsbuizen in kabelgoten aan het plafond geplaatst, die meteen ook gebruikt worden voor indirecte verlichting. Deze kabelgoten versterken het ‘loft-karakter’ en zijn bovendien zeer handig om achteraf bekabeling of andere technieken toe te voegen.

  • De ‘natte’ ruimtes kregen wel een dekvloer om de waterafvoeren via de vloer aan te sluiten op de schachten. Deze dekvloer werd afgewerkt met leisteen. Diezelfde leisteen werd ook toegepast voor de wanden van de badkamers.

  • Het keukeneiland is op de overgang tussen het deel met en zonder dekvloer geplaatst waardoor de hoogte aan de achterzijde een standaard werkhoogte is en de voorzijde mogelijke gasten uitnodigt om ‘al hangend aan de toog’ zich rond de kok van dienst te scharen.

  • De bestaande wanden uit baksteen kregen een afwerking die er voor zorgt dat de structuur van het metselwerk goed zichtbaar blijft. Dit werd zeer eenvoudig gedaan door hetzelfde mengsel uit gips te maken dat gebruikt wordt voor gewone vlakke bepleistering voor binnenwanden. Door het mengsel met iets minder water aan te lengen kon het uitgesmeerd worden met behulp van een behangborstel, waardoor het ruwe effect verkregen wordt.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Antwerpen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-498/wouter-plessers/