livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Carton123 architecten


Gemeente Wijgmaal
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Aangetrokken door de ingetogenheid van de cabane.

De architect zelf over de woning

De prachtige oude ingenieurswoning van de Remy-fabriek aan het kanaal Leuven-Mechelen had slechts enkele pijnpunten: het vermolmde dak, de piepkleine badkamer en een bouwvallige veranda. De renovatie van de villa kon dan ook aangepakt worden in drie nagenoeg afzonderlijke hoofdstukken.

Troeven

  • De cabane
    Aanvankelijk leek het een luxeprobleem. Waarom deze ingenieursvilla van rond de vorige eeuwwisseling voorzien van een ‘veranda’? De bewoonster, een fervent tuinierster, miste echter vanuit de hoger gelegen leefruimtes contact met de tuin. De nieuwe uitbouw in de tuin houdt het midden tussen een zweeds vakantiehuisje en een klassieke veranda en staat, in tegenstelling tot het vroegere volume, dwars op het huis. De ‘cabane’ treedt letterlijk uit de schaduw van het hoge huis, maakt een kleine knik, om vervolgens aan drie zijden volledig omringd te worden door tuin.

  • De badkamer - dressing
    Het grondplan van de woning wordt telkens gevormd door vier kamers die uitgeven op een centrale traphal. Enkel het kwadrant van de badkamer op de verdieping was opgedeeld in een aantal kleinere kamers; waaronder een piepkleine badkamer. De verbouwing maakt deze opdeling weer ongedaan.
    In de badkamer doet een laag opbergmeubel dienst als sokkel voor bad en wastafel.
    De badkamer wordt aan twee zijden omsloten door een kamerhoge L-vormige kastenwand. Deze kastenwand bevat naast kleerkasten, spiegels en schoenrekken ook de twee toegangen tot de badkamer, evenals het toilet dat voor gasten afzonderlijk bereikbaar is.
    Eén 'geheime' doorgang geeft uit in de hoofdslaapkamer.

  • Het dak
    Het dak wordt volledig vernieuwd en geïsoleerd. De oude zolderruimte wordt een groot atelier met overvloedige lichtinval en zicht op de Remytoren, dankzij een aantal strategisch geplaatste dakvensters.

Materialen en technieken

  • Constructie voelbaar in het interieur
    De houten portieken die het geraamte vormen, worden verschillend aangekleed in noord- en zuidgevel. De kolommen aan de noordkant dragen legplanken; doorheen het horizontale raster kijkt men uit over een schaduwrijke bostuin. In de zuidgevel daarentegen staan de kolommen buiten en dragen ze luiken; hier werd het glas koud aan de binnenzijde van de kolommen geplaatst, zonder raamkader.

  • Terras
    De knik in het volume maakt een klein terras aan de zuidzijde mogelijk, dat gedragen wordt door uitkragende vloerbalken.

  • Hout binnen & buiten
    Het toegepaste hout voor binnen- en buitenafwerking, lorken (lariks), zal zonder behandeling natuurlijk vergrijzen.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Leuven


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-503/carton123-architecten/