livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Bettina Luyten


Gemeente Beverlo
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

In de architectuur van deze woning is ten volle rekening gehouden met oriëntatie - privacy - ruimtelijkheid - interieur.
Het interieur en het exterieur zijn beiden ontworpen door architect Bettina Luyten, de gehele woning ademt dan ook éénzelfde sfeer uit : een werkwijze die in ieder verbouw- of nieuwbouw-project van deze architect naar boven komt.

De architect zelf over de woning

Het bouwperceel kende de volgende typische bouwvoorschriften: 15 m bouwdiepte op gelijkvloers, 10 m bouwdiepte op verdieping, dakvorm hellend dak.
Het eerste struikelblok met deze bouwvoorschriften was de oriëntatie van het bouwperceel: de zuidoostelijk gelegen voorgevel zou gezien de oriëntatie een ‘schaduwterras’ creëren aan de achterzijde van de woning.
Het ontwerp van de woning werd dan ook zodanig vormgegeven dat er volop van het daglicht en de zon kan genoten worden, zowel binnen in de woning als buiten op een terras. Het idee van ‘het leven rond een patio’ kreeg vorm... Deze architecturale vormgeving noodzaakte een verkavelingswijziging, die niet opwoog tegen de vele troeven.

Troeven

 • Bouwvolume:
  Gezien de gegeven oriëntatie werd het voorgeschreven bouwvolume gewijzigd naar een U-vormig lang smal bouwvolume (15 m op verdieping), waardoor de bezonning en lichtinval via de patio kon gegarandeerd blijven.
  Door het openwerken van de woning naar deze patio toe kon er een open relatie tussen binnen en buiten gecreëerd worden zonder directe inkijk van op straat.

 • Openheid:
  Een open relatie tussen wonen en tuin, een vrij gesloten voorgevel, optimaal gebruik maken van daglicht en een ‘open gevoel’ doorheen de woning waren belangrijke kernbegrippen voor de opdrachtgever. Door het creëren van een kleine vide centraal in de woning, werd het daglicht tot centraal in de woning gebracht en werden alle ruimtes ruimtelijk met elkaar verbonden. Door het ontwerp van deze ruimtes en het meubilair kon elke ruimte toch zijn eigen ‘beslotenheid’ behouden, zonder één open plan te worden.

 • Totaalontwerp:
  Rekening houdende met de woonwensen van de opdrachtgever, kreeg de architect verder carte blanche. Door het totaalontwerp van zowel interieur en exterieur, ademt de gehele woning eenzelfde sfeer uit.
  Het interieur maakte van in het begin mee deel uit van het woningontwerp: doorgangsruimten werden benut door het voorzien van bergkasten als wanden (dressing, wasplaats,...), posities van ramen werden mee bepaald door het interieur,...
  Het ontwerp van de architect voor het maatmeubilair zoals keuken en badkamer ademt dezelfde sfeer uit als de gehele woning en zorgt voor een sterke visuele samenhang van het geheel.

 • Licht:
  Niet enkel aan daglicht werd aandacht besteed, zoals steeds hier ook een bijzondere aandacht aan de ‘verlichting’: door het voorzien van direct en indirect warm licht, baadt de woning ook ’s avonds in een sfeervol geheel. Verlichting is een werkelijke sfeerbepaler die een duidelijk accent legt in het interieur.

Materialen en technieken

 • Gevelmaterialen:
  Door de keuze van materialen en vooral het ‘beperken tot enkele soorten’ wordt één geheel verkregen.
  Voor de baksteen werd op zoek gegaan naar een niet-egale, maar‘genuanceerde’ kleur . Voor de ramen werd geopteerd voor het natuurlijke en warme effect van afrormosia-hout.
  Gecombineerd met enkele zwarte elementen komt de woning als één geheel naar voren.

 • Interieur:
  Dezelfde lijn wordt doorgetrokken in het interieur: ook hier werd geopteerd voor een beperkt aantal verschillende materialen: genuanceerde keramische tegels (eenzelfde tegel in badkamer zowel voor vloer- als wandtegel, maar in ander formaat en ander verband), de warmte van hout in parket en trapbekleding, neutrale kleurnuances in meubilair en wanden. De woning ademt één sfeer uit...
  Het neutrale en sobere geheel laat toe accenten te leggen in kleur, die kunnen wisselen doorheen de loop der jaren zonder grote ingrepen te moeten doen.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Beringen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-518/bettina-luyten/