livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

STUDIOLO architectuur


Gemeente Kessel-Lo
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Deze woning van STUDIOLO architectuur speelt in op de eigenheid van bouwlocatie en bouwheer. De bestaande woning wordt opengewerkt via een leefkeuken met kamerbrede trap naar de tuin. De ruimte is zo een verlengstuk van de tuin en brengt licht en lucht in de woning. STUDIOLO versterkt zo ruimtelijke kwaliteiten met een doordacht materiaalgebruik.

De architect zelf over de woning

STUDIOLO architectuur uit Gent gaat steeds uit van de eigenheid van de plaats waar gebouwd wordt en van de specifieke wensen van de opdrachtgever:

  • De brede trap onder het tuinraam geeft een positieve invulling aan het moeilijke niveauverschil tussen buiten en binnen.
  • Het grote raam passeert de dakconstructie en geeft op deze manier de suggestie van nog meer licht en lucht.
  • De vraag naar een zeer open keuken werd beantwoord door een betonnen meubel, onder een lange nis die zich tot in de berging draait.
  • De fijne textuur van de witgebeitste plafondbalken geeft de bewoners de lichte maar tevens leefbare en gezellige ruimte waar ze naar verlangden.
  • De dakvensters boven de balken geven extra gefilterd licht voor de bestaande leefruimtes.

Troeven

STUDIOLO architectuur vindt een project pas geslaagd, als volgende zaken verenigd kunnen worden :

  • ruimtelijke kwaliteit
  • poëtische gevoeligheid
  • doordachte detaillering
  • logische bouwtechniek
  • ecologisch-economisch bewustzijn
  • én een vlot bouwproces
De ongewone technische detaillering van het ontwerp geeft een poëtische identiteit aan het project. Voor een lage kostprijs werd hier een uitbreiding gerealiseerd op basis van ecologisch én economisch overdachte keuzes.

Materialen en technieken

  1. Houtskeletbouw
    Goed geïsoleerd en uit FSC-hout.
  2. Meubel in beton
    Door STUDIOLO architectuur getekend, door de bouwheer zelf geplaatst: een ongewoon antwoord op de vraag naar een zeer open keuken, op maat van de bouwheer.
  3. Vlas-isolatie
    Gezond en goedkoop alternatief voor minerale wol: prikt niet en ‘ademt’ meer.
  4. Dakramen in plaats van koepels
    Hout en glas in plaats van kunststof. Geplaatst boven de plafondbalken voor mooier licht.
  5. Groendak
    Zorgt voor een mooi zicht vanop de verdieping en voor vertraagde afvoer van regenwater.


'fotografie Stijn Bollaert'

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Leuven


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-534/studiolo-architectuur/