livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Koen Baeyens & Basile Graux


Gemeente Destelbergen
Type renovatie
Bouwstijl modern/hedendaags

De architect zelf over de woning

De woning is gesitueerd in een typische residentiële verkaveling. De percelen zijn gekenmerkt door grote achtertuinen en verwaarloosbaar kleine zijtuinstroken.

De stijl van de woning kan omschreven worden als een typische fermette anno jaren ‘70. Deze werd door de bouwheer 10 jaar geleden aangekocht. Door de evolutie van de gezinssituatie en persoonlijke smaak doorheen de jaren ontstond bij de opdrachtgever echter de wens om de fermette om te vormen tot een ruime, hedendaagse en heldere woning.

In tegenstelling tot een totale make-over zoals de bouwheer deze in gedachten had, hebben de architecten er voor gekozen om het archetype van de fermette in alle eerlijkheid te behouden. Voor de aanbouw is vormelijk geenszins getracht enige verwantschap te zoeken met het hoofdvolume. Er is gezocht naar een dissonantie, een confrontatie die tot doel heeft de beide entiteiten te verscherpen; een symbiose tussen oud en nieuw.

Vier volumes worden als grote canvassen tegenaan het bestaande volume gebracht, vangen het licht en vormen samen een nieuwe achtergevel. Een vijfde afzonderlijk volume herbergt het poolhouse.
Deze twee ingrepen; de achtergevel en het poolhouse, definiëren op deze manier de grote tuinzone, verbonden door terrassen en zwembad.
De overige delen van de buitenschil blijven onaangeroerd en behouden zo de aanblik van een afzonderlijk leesbaar geheel. Binnenin echter komt een versmelting tot stand tussen oud en nieuw: de nieuwe ruimte gevormd door de canvassen maakt via één doorlopende kastenwand verbinding met de bestaande L-vormige leefruimten en opent zich zo als vertrapte waaier naar het licht.

Troeven

  • Aan de hand van zeer specifieke constructieve ingrepen kon de bestaande woning open gewerkt worden en verder aansluiting vinden met de nieuwe achtergevel. Dit resulteert in een open woning waarbij de tuin met zijn seizoenen een centrale rol gaat opnemen.
  • De kastenwand heeft een dubbel doeleinde. Enerzijds wordt de leefruimte hierdoor gescheiden van de praktische delen (inkom, berging, wc, speelkamer) en anderzijds worden tal van verschillende functies in geïntegreerd (haard, bibliotheek, keuken, ...)
  • De integratie van het overdekt terras in de nieuwe achtergevel.

Materialen

De nieuwe achtergevel is opgevat als een houtskeletbouw. Deze droogbouwstructuur is een snelle manier van werken en heeft geleid tot een beperkte bouwtermijn.

Foto 1: Philippe Brysse
Foto 2-12: Julien Lanoo

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Destelbergen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-577/koen-baeyens-basile-graux/