livios logo
Filters ×

Filters

Zoek op

Steven Houbrechts en Dorien Boven


Gemeente Putte
Type nieuwbouw
Bouwstijl modern/hedendaags

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Nieuwbouwwoning waaruit duidelijk is af te lezen dat SONAR de grenzen van interieurarchitectuur aftast en de binnenkant omvormt naar de buitenkant in plaats van omgekeerd. Deze woning wordt gedragen door een sterke circulatiestructuur waardoor interessante ruimtes en relaties tussen de ruimtes ontstaan.

De architect zelf over de woning

Een 'open' interieur met recht op privacy, maar toch een optimaal contact tussen de bewoners was het uitgangspunt van deze woning. De woning draait rond een maximale relatie tussen de verschillende binnen- en buitenruimtes.
Het grondplan was de basis van dit ontwerp. Rond een vierkant, centraal in het midden van de woning, werden de overige functies georganiseerd. Momenteel is deze 'centrale ruimte' het speelparadijs voor de kinderen, later zal dit een ontspanningsplek (sauna, douche, ...) worden voor het hele gezin.
Het volledige 'vierkant' grondplan werd in verschillende richtingen doorgesneden, meteen de circulatie rond het centrale vierkant, met gangen van 1 meter breed en kamerhoog. Op het einde van de insnijdingen werden ramen of deuren geplaatst, even breed en hoog als de gangen.
De voordeur staat in de zijgevel, van buiten uit kan je door de woning kijken. Het huis heeft op het gelijkvloers geen binnendeuren.
Op het verdiep werden alle ruimtes georganiseerd rond de nachthal. Elke ruimte heeft zijn kijk op de buitenomgeving. De tuinaanleg zal op termijn een derde vierkant vormen rond de woning. Openingen in hagen zullen de perspectieven versterken.

Troeven

Dit is een eerlijke woning: ze wil zich tegelijkertijd integreren en distantiëren van zijn omgeving. Het sluit en opent zich op basis van het grondplan en niet zozeer om een aantrekkelijke gevel te willen maken.

Materialen en technieken

De buitengevels werden opgetrokken in metselwerk, een 'roquefort' steen met een eigen patine. Het schrijnwerk is zwart. Ook het interieur werd opgebouwd met materialen met een eigen structuur: leisteen voor de vloeren en zebranohout voor de kasten.

Ben je architect en wil je ook een van je projecten in de kijker zetten? Laat het ons weten.


Andere projecten in de regio van Putte


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/diensten/huizen-kijken/inspiratiewoning-584/steven-houbrechts-en-dorien-boven/